Pingwinho Opublikowano 29 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2018 Wygrałem w pracy dosyć dużo piwa w ramach obstawiania meczy mudnialowych, ale niestety są to same Tyskie / Kasztelany i chciałbym je nieco podkręcić. Czy w grę wchodzi rozlanie puszek do fermentora, dodanie chmielu na zimno (mam ok. 200 g niezagospodarowanych chmieli aromatycznych) na kilka dni i ponowne butelkowanie - oczywiście z dodaniem nowych drożdży do nagazowania? Jeśli tak, to czy muszę dobrać odpowiednie drożdże z wyższą tolerancją na alkohol, czy wystarczą neutralne US-05? Może lepiej nakręcić najpierw starter? Piwa jest 8l, standardowe 5%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 29 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2018 (edytowane) Narobisz się, utlenisz, narobisz się znowu i wylejesz ostatecznie. IMHO bez sensu, poszedłbym w marynowanie mięsa na grill i potem spijanie do jedzenia przy tym grillu ew. wczucie się w matkę teresę dla okolicznych Mirków albo zwykłe rozdawnictwo wśród zaprzyjaźnionych ludzi. Edytowane 29 Czerwca 2018 przez zasada Jarzyn_waleczny, cybul26 i czeburaszka710 2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 29 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2018 Dokładnie tak jak powiedział @zasada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszh Opublikowano 29 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2018 Tak jak koledzy wyżej, ewentualnie w ramach eksperymentu. Zobacz to: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się