kaingorn Opublikowano 3 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2018 (edytowane) Witam wszystkich, Swoją przygodę zacząłem w maju 2018 roku. Długo się zbierałem do warzenia swojego własnego piwa, ale jak już zacząłem to stawiam na progress - co miesiąc nowa Warka. 4 fermentory, dwa z kranikiem, jeden przeźroczysty do przelewania brzeczki, torba Cool Brewing. Do gotowania używam Warnika KOCHBURG pojemność 27 litrów. 12.05.2018 #1 West Coast IPA 15°BLG - 7.2% 11.06.2018 #2 American Hefeweizen 12°BLG - 5.1% // Nieudana warka 07.07.2018 #3 Pombe IPA 10° BLG - 4.5% 21.07.2018 #4 Ordinary Bitter 10°BLG - 4.2% 01.09.2018 #5 Summer Ale 12°BLG - 5.4% 22.09.2018 #6 Lemon IPA 14°BLG - 6.5% 10.10.2018 #7 Tropical Yerba Mate IPA 15°BLG - 7.2% 14.10.2018 #8 Chocolate Oatmeal Milk Stout 15°BLG - 6.2% 20.10.2018 #9 West Coast IPA 13°BLG - 6% 18.11.2018 #10 New England IPA 13.5°BLG - 6% 09.12.2018 #11 RIS Whisky BA 28° BLG - 11,5% 29.12.2018 #12 Melon White IPA 15°BLG - 6,7% 19.01.2019 #13 Imperial Brown Porter 18°BLG - 9,6% 20.01.2019 #14 Imperial American Witbier 16°BLG - 7% 24.02.2019 #15 Cascadian Dark Ale 15°BLG - 6,5% 20.03.2019 #16 American Pale Ale 14,5°BLG - 6% 12.04.2019 #17 Earl Grey APA 14°BLG - 5,7% 28.04.2019 #18 Kveik Saison 14°BLG - 6% 09.05.2019 #19 Triple IPA° 24 BLG - 10.2% 30.05.2019 #20 Black Currant Kveik Saison 14°BLG - 6.2% 07.06.2019 #21 Choco Cherry TEA APA 14°BLG - 6.1% 12.07.2019 #22 Hefeweizen 11°BLG - 4.6% 01.08.2019 #23 Modern Bitter 9°BLG - 3.2% 07.08.2019 #24 Choco Banana Weizen 14°BLG - 6% 23.08.2019 #25 Kveik Hazy Session APA 10°BLG - 4% 06.09.2019 #26 Belgian Dubbel 15.5°BLG - 7.3% 18.09.2019 #27 Kveik Hazy IPA 14°BLG - 6% 17.10.2019 #28 Kveik Fruit IPA 15°BLG - 6.7% 18.10.2019 #29 Double Chocolate Salted Oatmeal Stout 15°BLG - 6.2% 02.12.2019 #30 CASO Imperial Stout 24°BLG - 11.3% 06.12.2019 #31 Kveik Special Ale 12.5°BLG - 5.4% 31.12.2019 #32 Kveik Citrus Ale 12.5°BLG - 4.5 % 26.01.2020 #33 DDH American Pale Ale 12°BLG - 4.5 % 20.02.2020 #34 Kveik Citrus Brown ALE 14°BLG - 6% 20.02.2020 #35 Polish IPA °BLG - Edytowane 18 Kwietnia 2020 przez kaingorn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaingorn Opublikowano 3 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2018 (edytowane) #1 Warka 12.05.2018 West Coast IPA 15°BLG - 7.2% Receptura z Twój Browar z moją małą modyfikacją o Chmiel Enigma Słód: Słód Pale ale - 2kg Słód Pilzneński - 2,8kg Chmiel: Chmiel Chinook - 10g Chmiel Citra - 90g Chmiel Mosaic - 70g Chmiel Enigma AUS - 25g Drożdże: US WEST COAST M44 Mangrove Jack's Zacieranie: Słody wrzucone do 15 litrów wody w temperaturze 68 °C 66°C przez 90 min 78°C przez 5 min Wysładzanie 12 L wody w temperaturze 78°C Gotowanie: 60 minut Chinook 10g po 5 min gotowania Mosaic 40g, Enigma 10g po 50 min gotowania Citra 60g, Enigma 5g po 55 min gotowania Po ochłodzeniu sprawdzenie BLG i dodanie 2 litrów wody Fermentacja: Niestety w moich domowych warunkach w lato, fermentacja poniżej 23 °C jest niemożliwa Stała temperatura u mnie w domu to jakieś 22-26 stopni. Ochładzałem fermentory dwoma wiatrakami. Burzliwa 23-25 °C 12 dni do 4 BLG Cicha 23-25 °C 9 dni do 3 BLG Chmielenie na zimno - 30g Citra, 30G Mosaic, 10G Enigma Butelkowanie: 02.06.2018 z użyciem 5g glukozy na litr 30 butelek Refermentacja w butelkach: 25 dni Wynik: W charakterze bardzo podobne do Modern Drinking od Browaru Pinta z początkowych warek. Piana trwała i mocno goryczkowa. W aromacie bardzo egzotyczne: Papaja, mango, ananas. W smaku lekka goryczka, delikatny posmak papai, na finiszu potężna goryczka, która się długo utrzymuje. Wyczuwalne lekkie nuty alkoholowe, przez za dużą temperaturę fermentacji - po miesiącu refermentacji 0 alkoholu w smaku. Bardzo pijalne i smaczne piwo. Edytowane 13 Września 2018 przez kaingorn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaingorn Opublikowano 3 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2018 (edytowane) #2 Warka 11.06.2018 American Hefeweizen 12°BLG - 5.1% Receptura z Twój Browar Słód: Słód Pilzneński - 1,7kg Słód Pszeniczny - 2,5kg Chmiel: Chmiel Amarillo - 20g Chmiel Sorachi Ace - 20g Chmiel Motueka - 40g Drożdże: BAVARIAN WHEAT M20 Mangrove Jack's Zacieranie: Słody wrzucone do 12 litrów wody w temperaturze 52 °C 46°C przez 15 min 63°C przez 25 min 72°C przez 40 min 78°C przez 10 min Wysładzanie 15 L wody w temperaturze 78°C Gotowanie: 60 minut Sorachi Ace 20g po 50 min gotowania Kolejne chmiele dodane po zakończeniu gotowania i ostudzeniu brzeczki do 80°C, dzięki temu uzyskany zostanie soczysty aromat bez podnoszenia goryczki. Chmiel pozostawiony w brzeczce przez 20 minut, następnie odflitrowany. Po ochłodzeniu sprawdzenie BLG, nie dodano wody. Fermentacja: Niestety w moich domowych warunkach w lato, fermentacja poniżej 23 °C jest niemożliwa Stała temperatura u mnie w domu to jakieś 22-26 stopni. Ochładzałem fermentory dwoma wiatrakami. Burzliwa 23-25 °C 7 dni do 4 BLG Cicha 23-25 °C 7 dni do 3 BLG Chmielenie na zimno - brak Butelkowanie: 23.06.2018 z użyciem 5g glukozy na litr 30 butelek Refermentacja w butelkach: 14 dni Wynik: Niestety Warka totalnie nie udana, w zapachu kapusta/siarka w smaku warzywnie. W dodatku trafił się jeden granat. Ale dzięki tej porażce sporo się nauczyłem więc nie mam na co narzekać Ale piwka szkoda Edytowane 9 Lipca 2018 przez kaingorn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 4 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2018 10 godzin temu, kaingorn napisał: Stała temperatura u mnie w domu to jakieś 22-26 stopni. To może kup kwejki i pombe zamiast męczyć drożdżaki nie lubiące takich upałów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaingorn Opublikowano 4 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2018 (edytowane) Pierwsza warka dobrze wyszła, bez większych wad, piwo długo fermentowało ale drożdże dały radę. Chłodziłem wentylatorami i temp utrzymywała się na poziomie 23-25 stopni. Do jakich styli się nadaje pombe? Gorzej jak temperatura spadnie poniżej 25 stopni bo one chyba pracują w warunkach 25-35? Edytowane 4 Lipca 2018 przez kaingorn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 4 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2018 36 minut temu, kaingorn napisał: bez wad Z czasem zaczniesz zauważać wady w swoich piwach. Pierwsze zawsze najlepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaingorn Opublikowano 4 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2018 Przez dużą temperaturę fermentacji wyczuwalne są lekkie nuty alkoholowe. Po za tym nie mam się do czego przyczepić w tej chwili. Piwo z drugiej warki będzie degustowane w sobotę, jestem pewien że nie będzie w 100% idealne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 4 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2018 (edytowane) Oj kolego @kaingorn jeszcze długa lekcja pokory przed tobą Daj spróbować komuś to piwo i niech stwierdzi czy nie masz błędów fermentacyjnych przez za wysoką temperaturę. Oczywiście chodzi mi o osoby siedzące w temacie piwa dłuższy czas. Pójdź na bitwę piwowarską lub gdzieś gdzie spotykają się piwowarzy domowi. Jeżeli temperaturę otoczenia masz 22-26 C to w wiadrze temperatury podczas fermentacji mogą sięgać nawet 26-30C. Są to po za zakresem standardowym dla pracy 99% drożdży - aromaty rozpuszczalnikowe, aldehyd octowy i alkohol witajcie. Tak jak zasada pisał dwa szczepy obecnie dają radę w tym zakresie - Kvieki oraz pombe. Osobiście polecam te pierwsze. A tak to radzę się zapoznać z budową komory fermentacyjnej jak masz możliwości. Edytowane 4 Lipca 2018 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaingorn Opublikowano 4 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2018 (edytowane) Nie napisałem nic w stylu, że to fantastyczne piwo zmiatające wszystkie inne To dopiero pierwsza warka, wiele nauki przede mną, ledwo raczkuje w temacie Dzięki bardzo za porady, poczytam o kveikach Edytowane 5 Lipca 2018 przez kaingorn Zdrawko 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaingorn Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2018 (edytowane) #3 Warka 07.07.2018 Pombe India Pale Ale 10 BLG - 4.5% Własna receptura Słód: Słód Pale ale - 3kg Słód Wiedeński - 1kg Prażona pszenica - 0.5kg Chmiel: Chmiel Mistal FR - 100g Chmiel Enigma AUS - 25g Drożdże: FM 600 African Pombe Zacieranie: Słody wrzucone do 15 litrów wody w temperaturze 68 °C 66°C przez 90 min 78°C przez 5 min Wysładzanie 12 L wody w temperaturze 78°C Gotowanie: 60 minut Enigma 25g po 5 min gotowania Mistral 50g po 50 min gotowania Mistral 50g po 55 min gotowania Po ochłodzeniu sprawdzenie BLG i dodanie 4 litrów wody Fermentacja: Burzliwa 30-32 °C 23 dni do 2 BLG Przez pierwsze 7 dni - czuć strasznie siarką w pomieszczeniu z fermentorem. Niestety taka cecha tych drożdży. Jajo znika dopiero przy cichej całkowicie. Cicha 35 °C 6 dni do 1.5 BLG Chmielenie na zimno - brak Butelkowanie: 05.08.2018 z użyciem 5g glukozy na litr 41 butelek Refermentacja w butelkach: 30 dni Wynik: Niskie wysycenie, w zapachu kwiaty i brzoskwinia. Jest gorycz i fajna owocowość. Ogólnie smaczne, delikatne owocki w postaci brzoskwini i jabłka, czuć tą dziwną dzikość, jakieś niezydentyfikowane kwiaty. Z czasem piwo zyskuje co raz więcej, przy pombe bardzo ważna jest cierpliwość i czas - to zdecydowanie popłaca Edytowane 10 Października 2018 przez kaingorn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaingorn Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2018 (edytowane) #4 Warka 21.07.2018 Ordinary Bitter 10°BLG - 4.2% Receptura z Twój Browar Słód: Słód Pale ale - 3.5 kg Słód Crystal - 0,2kg Chmiel: Chmiel Challenger - 45g Chmiel Fuggles - 45g Drożdże: US WEST COAST M44 Mangrove Jack's Zacieranie: Słody wrzucone do 15 litrów wody w temperaturze 70 °C 69°C przez 90 min 78°C przez 5 min Wysładzanie 13 L wody w temperaturze 80°C Gotowanie: 60 minut Challenger 45g od początku gotowania Fuggles 25g po 35 min gotowania Fuggles 20g po 55 min gotowania Po ochłodzeniu sprawdzenie BLG i dodanie 5 litrów wody Fermentacja: Burzliwa 18-21 °C 10 dni do 2 BLG Cicha 18-21 °C 7 dni do 2 BLG Chmielenie na zimno - brak Butelkowanie: 07.08.2018 z użyciem 5g glukozy na litr 40 butelek Refermentacja w butelkach: 15 dni Wynik: Pyszne słodowe piwo z fajną goryczką. Bardzo lekka piana i niskie wysycenie. Idealne, bardzo pijalne piwo na co dzień. W zapachu lekko słodkawe i przyjemne, barwa jasno miedziana. Edytowane 13 Września 2018 przez kaingorn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaingorn Opublikowano 1 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2018 (edytowane) #5 Warka 01.09.2018 Summer Ale 12°BLG - 5.4% Receptura z Twój Browar Słód: Pilzneński - 2kg Wiedeński - 1,6kg Pszeniczny - 0,3kg Karmelowy 30 - 0,4kg Chmiel: Galaxy - 30g Motueka - 20g Amarillo - 20g Drożdże: Safale US-05 Zacieranie: Słody wrzucone do 12 litrów wody w temperaturze 66 °C 63°C przez 30 min 73°C przez 30 min 78°C przez 5 min Wysładzanie 15 L wody w temperaturze 78°C Gotowanie: 60 minut Galaxy 5g od początku gotowania Mouteka 20g po 45 min gotowania Amarillo 20g po 50 min gotowania Galaxy 25g po 55 min gotowania Po ochłodzeniu sprawdzenie BLG i dodanie 3 litrów wody Fermentacja: Burzliwa 18-21 °C 14 dni do 2 BLG Cicha 18-21 °C 5 dni BLG bez zmian Chmielenie na zimno - brak Butelkowanie: 20.09.2018 z użyciem 6g glukozy na litr 38 butelek Refermentacja w butelkach: 15 dni Wynik: Dość trwała piana, obfita, średniopęcherzykowa, średnie wysycenie. Kolor: powinno być bardziej klarowne, zdecydowanie, wyszło zbyt ciemne. Aromat: chmielowy, lekki, czuć zdecydowanie ananasa i mango. Ananas tutaj się bardzo mocno przebija. Czuć też jasny świeży chlebek. W smaku lekko słodkie na starcie, słodowe (chlebek i biszkopt), nie agresywne owoce, delikatna egzotyka w postaci ananasa i mango. Goryczka nie zalegająca, czysto chmielowa, delikatna. Bardzo pijalne piwo Edytowane 20 Listopada 2018 przez kaingorn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaingorn Opublikowano 19 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2018 (edytowane) #6 Warka 22.09.2018 Lemon IPA 14°BLG - 6.5% Receptura z Twój Browar Słód: Pale Ale - 2,7kg Pszeniczny - 0,7kg Pilzneński - 1,5kg Chmiel: Sorachi Ace - 120g Dodatki: Trawa cytrynowa - 20g Skórki cytryny - 30g Drożdże: US WEST COAST M44 Mangrove Jack's Zacieranie: Słody wrzucone do 14 litrów wody w temperaturze 70 °C 66°C przez 70 min 78°C przez 10 min Wysładzanie 13 L wody w temperaturze 80°C Gotowanie: 60 minut Sorachi Ace 15g od początku gotowania Sorachi Ace 15g po 45 min gotowania Sorachi Ace 20g po 50 min gotowania Skórki cytryny 30g po 55 min gotowania Sorachi Ace 30g po 58 min gotowania Trawa cytrynowa 20g po 58 min gotowania Po ochłodzeniu sprawdzenie BLG i dodanie 3 litrów wody Fermentacja: Burzliwa 18-21 °C 14 dni Cicha 18-21 °C Chmielenie na zimno - Sorachi Ace 40g Butelkowanie: 12.10.2018 z użyciem 6g glukozy na litr 38 butelek Refermentacja w butelkach: 20 dni Wynik: Jasne, przejrzyste i klarowne piwo, niskie wysycenie, zbita piana drobnopęcherzykowa. W aromacie cytrusy, skrórka z cytryny i trawa cytrynowa. W smaku to samo, lekko wytrawne, bardzo pijalne. Kolejne fajne piwo na lato tej jesieni. Edytowane 2 Listopada 2018 przez kaingorn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaingorn Opublikowano 10 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2018 (edytowane) #7 Warka 10.10.2018 Tropical Yerba Mate IPA 15°BLG - 7.2% Własna receptura Słód: Słód Pale ale Viking Malt- 5kg Słód Pszeniczny Jasny Weyermann - 0.5kg Chmiel: Chmiel Galaxy - 50g Chmiel Topaz - 50g Dodatki: Frutos Tropicales Verde Mate 250g Drożdże: Safale US-05 Zacieranie: Słody wrzucone do 15 litrów wody w temperaturze 67 °C 64°C przez 80 min 72°C przez 10 min 78°C przez 5 min Wysładzanie 12 L wody w temperaturze 78°C Gotowanie: 70 minut Topaz 25g po 10 min gotowania Galaxy 25g po 55 min gotowania Topaz 15g po 55 min gotowania Galaxy 25g po 65 min gotowania Topaz 10g po 65 min gotowania Po ochłodzeniu sprawdzenie BLG i dodanie 3 litrów wody Fermentacja: Burzliwa 20 °C 21 dni Cicha brak Butelkowanie: 02.11.2018 z użyciem 4g glukozy na litr 1 dniowe odstane cold brew z yerba mate, zmieszane z glukozą - ugotowana woda, odstana do 70 stopni, zalałem całą yerbe litrem wody, yerba wchłonęła wszystko. Przed tym do samego dzbanka dodałem glukozę. Po ochłodzeniu do lodówki na 24h. 35 butelek Refermentacja w butelkach: 20 dni Wynik: Niskie wysycenie tak jak chciałem. Kolor rdzawy, taka lekka czerwień, po wlaniu bez osadu, klarowne. W zapachu owoce tropikalne i lekka yerba mate. W smaku piwo lekko owocowe, w ustach zaczyna pojawiać się smak yerba mate, po przełknięciu bardzo mocny smak yerby, nie jest to gorycz od chmieli tylko właśnie yerba mate, specyficzna goryczka. Nie jest to gorycz łodygowa, zalega w ustach po wypiciu tak samo jak po yerbie. Ogólnie piwo bardzo fajne i pijalne, myślę że głównie dla fanów Yerby. W profilu ogólnie podobne do wszelkich IPA/AIPA z earl grey. Moim zdaniem udany eksperyment, który na pewno powtórzę. Kolejnym razem zamiast tropikalnej użyję terere. Chmiele fajnie podkręciły egoztykę tej yerby. Edytowane 26 Listopada 2018 przez kaingorn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaingorn Opublikowano 14 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2018 (edytowane) #8 Warka 14.10.2018 Chocolate oatmeal milk stout 15°BLG - 6.2% Zmodyfikowany The Waiter od Brokreacja Słód: Słód Pale Ale Weyermann - 2,7 kg Słód Monachijski typ II Weyermann - 1kg Słód Czekoladowy Fawcett - 0,25 kg Słód Pale Chocolate Fawcett - 0,25 kg Słód Carafa Special typ III Weyermann - 0,1 kg Chmiel: Chmiel Magnum - 30g Dodatki: Laktoza 540 g Cocoa Nibs 100 g Drożdże: Safale US-05 Zacieranie: Słody wrzucone do 15 litrów wody w temperaturze 71 °C 68,5 °C przez 75 min 78°C przez 5 min + Słód Carafa Special typ III Wysładzanie 12 L wody w temperaturze 78°C Gotowanie: 75 minut Magnum 20g po 15 min gotowania Magnum 10g po 45 min gotowania Laktoza po 70 min gotowania Po ochłodzeniu sprawdzenie BLG i dodanie 2 litrów wody Fermentacja: Burzliwa 18°C 16 dni Cicha 18°C 14 dni Chmielenie na zimno - Cocoa Nibs 100 g Butelkowanie: 16.11.2018 4g glukozy na litr 42 butelki Refermentacja w butelkach: 30 dni Wynik: Mała drobno pęcherzykowa piana, która po chwili całkowicie znika zostawiając tylko lekką obręcz na krawędziach (wynik dodania cocoa nibs), niskie wysycenie, kolor czarny. W zapachu czekolada, leciutka kawa, palone słody. W smaku zdecydowana czekolada gorzka, laktoza, jest ciało, piwo wysoce pijalne. Jestem bardzo zadowolony, myślałem że będzie dużo bardziej ciężkie ale bardzo szybko znika ze szkła. Na finiszu goryczka, nie chmielowa tylko taka jak w gorzkiej czekoladzie czy kawie, super Moje pierwsze ciemne piwo :3 Edytowane 20 Stycznia 2019 przez kaingorn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaingorn Opublikowano 21 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2018 (edytowane) #9 Warka 20.10.2018 West Coast IPA 13°BLG - 6% Własna receptura Słód: Słód Pale ale - 2kg Słód Pilzneński - 2,8kg Chmiel: Chmiel Chinook - 10g Chmiel Citra - 90g Chmiel Mosaic - 70g Chmiel Enigma AUS - 50g Drożdże: US WEST COAST M44 Mangrove Jack's Zacieranie: Słody wrzucone do 15 litrów wody w temperaturze 68 °C 65°C przez 100 min 78°C przez 5 min Wysładzanie 12 L wody w temperaturze 78°C Gotowanie: 60 minut Chinook 10g , Enigma 10g po 5 min gotowania Mosaic 40g, Enigma 10g po 50 min gotowania Citra 60g, Enigma 10g po 55 min gotowania Po ochłodzeniu sprawdzenie BLG i dodanie 3 litrów wody Fermentacja: Burzliwa 20 °C 16 dni Cicha 20 °C 7 dni Chmielenie na zimno - 30g Citra, 30G Mosaic, 20G Enigma Butelkowanie: 12.11.2018 5g glukozy na litr 40 butelek Refermentacja w butelkach: 25 dni Wynik: Średnie wysycenie, spora piana drobno i średnio pęcherzykowa, dość klarowne. Aromat: egzotyka, tak jak poprzednio chmiele dały czadu, bardzo fajnie czuć owocki, papaja mango i ananas. W smaku: goryczka jest bardzo fajna i mocna jak na West Coasta przystało, czuć owoce tropikalne, na finiszu bardzo miła i lekka goryczka, nie zalega. Piwo bardzo pijalne przez mały woltaż. Następną warkę zrobię +1% i będzie idealnie. Edytowane 13 Kwietnia 2019 przez kaingorn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaingorn Opublikowano 18 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2018 (edytowane) #10 Warka 18.11.2018 New England IPA 13.5°BLG - 6.5% Receptura z Piwny Kraft Słód: Słód Pale ale - 3,7kg Słód Pilzneński - 0,7kg Płatki owsiane błyskawiczne - 0,3kg Płatki pszenne błyskawiczne - 0,4kg Chmiel: Chmiel Ahtanum - 100g Chmiel Citra - 100g Chmiel ADHA527 - 100g Chmiel Cascade - 50g Chmiel Nugget - 15g Drożdże: Safale S-04 Zacieranie: Słody wrzucone do 16 litrów wody w temperaturze 69 °C 67°C przez 70 min 72°C przez 10 min 75°C przez 5 min Wysładzanie 12 L wody w temperaturze 78°C Gotowanie: 75 minut Cascade 10g , Nugget 15g po 15 min gotowania Citra 10g po 70 min gotowania ADHA527 20g, Ahtanum 30g po 75 min gotowania Cascade 30g, ADHA527 50g, Ahtanum 30g, Citra 30g Chłodzenie, whirpool Nie posiadam chłodnicy więc poradziłem sobie innym sposobem. Po gotowaniu i dodaniu chmieli na 0 przelałem nachmieloną brzeczkę do fermentora, dodałem 1.5 litra lodowatej kupnej wody z butelki, chłodzenie w wannie do 65°C i dodanie chmieli na chłodzenie oraz whirpool. Co jakiś czas mieszałem zawartością fermentora. Po ochłodzeniu przelew do fermentora docelowego z dekantacją. Fermentacja: Burzliwa 20 °C 14 dni + dodatkowe 4 dni z chmieleniem na zimno Cicha brak Chmielenie na zimno - 60g Citra, 30g ADHA527, 10g Cascade, 40g Ahtanum Butelkowanie: 07.12.2018 5g glukozy na litr 36 butelek Refermentacja w butelkach: 21 dni Wynik: Średnie wysycenie, mętne od chmielu i płatków, piana drobnopęcherzykowa nie zanika, bardzo ładny lacing. W aromacie owoce egzotyczne bez nieprzyjemnych nut, ale aromat mógłby być dużo mocniejszy. W smaku lekko soczkowe, czuć mocno świeży chmiel, nie jest bardzo goryczkowe ale według mnie jak na NEIPA zbyt mocno. Ma trochę ciałka, goryczka nie zalega. Ogólnie orzeźwiający fajny vermont, następnym razem spróbuję własnego przepisu z innymi chmielami. Wysycenie dobre, z lacingu jestem mega zadowolony, nie czuć alkoholu. Edytowane 20 Stycznia 2019 przez kaingorn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaingorn Opublikowano 6 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 (edytowane) Do sprzętu doszła torba Cool Brewing, dostałem przedwczesny prezent na święta Stałe 18 stopni z tą torbą to prosta sprawa, rano i wieczorem wymieniam wkłady 4 po 400ml. Edytowane 28 Grudnia 2018 przez kaingorn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaingorn Opublikowano 9 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 (edytowane) #11 Warka 09.12.2018 RIS Whisky Płatki Dębu 28°BLG - 11,5% Własna receptura Słód: Strzegom Pale Ale - 3 kg Strzegom Monachijski typ II - 2 kg Biscuit Malt - 0.5 kg Briess - Chocolate Malt - 0.25 kg Carafa III - 0.25 kg Weyermann Caramunich 3 - 0.3 kg Roasted Barley - 0.2 kg Chmiel: Chmiel Magnum - 50g Dodatki: Płatki Dębowe High Vanilla 15g macerowane w szkockiej whiskey Chivas Regal Drożdże: Safale S-04 x2 Zacieranie: Docelowo chciałem uzyskać 11-12 L na fermentację Słody wrzucone do 18 litrów wody w temperaturze 71 °C 69 °C przez 80 min 72°C przez 5 min 78°C przez 5 min Wysładzanie 8 L wody w temperaturze 78°C Gotowanie: 17.5l 150 minut Magnum 40g na ostatnie 60 min gotowania Magnum 10g na ostatnie 15 min gotowania Wyszło 11.5l Fermentacja: Burzliwa 18°C 14 dni Cicha 18°C 25 dni Chmielenie na zimno - Płatki Dębowe High Vanilla 20g macerowane w szkockiej whiskey Chivas Regal Butelkowanie: 17.01.2019 3g glukozy na litr 32 butelki 0,33 Refermentacja w butelkach: 30 dni Leżakowanie: Jak najdłużej Wynik: 2020-01 Czarne nieprzejrzyste, piany zero, wysycenie minimalne. W aromacie kawa, ciemna czekolada, paloność, whisky, wanilia i intensywne drewno. W smaku gęste, oleiste, whisky dość delikatne nie agresywne, kawa i czekolada, palone, mocne drewno i taniny na finisz. Smak drewna się na długo utrzymuje. Ogólnie smaczne, ale zbyt intensywne płatki dębu. Zbyt długo na cichej albo po prostu za dużo ich. Mogłem dać 10g Może się ułoży w ciągu następnych miesięcy lub roku. Butelek mam sporo jeszcze więc niech poleżakuje sobie spokojnie. Ale alkohol bardzo dobrze się ułożył, jak na prawie 12% to jest prawie nie wyczuwalny. Edytowane 19 Stycznia 2020 przez kaingorn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaingorn Opublikowano 23 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2018 Suchary w warce jedenastej nieźle się napracowały, z 28 na 10.5 blg. Pewnie te 0.5 spadnie jeszcze, bardzo fajnie. Piwo przelane na cichą + dodane płatki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaingorn Opublikowano 29 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2018 (edytowane) #12 Warka 29.12.2018 Melon White IPA 15°BLG - 6,7% Własna receptura Słód: Strzegom Pale Ale - 3,5 kg Strzegom pszeniczny - 2 kg Płatki owsiane błyskawiczne - 0.6 kg Płatki pszenne błyskawiczne - 1,2 kg Chmiel: Chmiel Warrior - 30g Huell Melon - 100g Dodatki: Skórka słodkiej pomarańczy 20g Kolendra indyjska 20g Kardamon 5g Drożdże: FM53 Voss kveik Zacieranie: Słody wrzucone do 21 litrów wody w temperaturze 68 °C 65 °C przez 70 min 72°C przez 10 min 78°C przez 5 min Wysładzanie 15 L wody w temperaturze 78°C Gotowanie: 70 minut Warrior 30g na 60 min gotowania Huell Melon 10g na 15 min gotowania Huell Melon 20g na 5 min gotowania Skórka słodkiej pomarańczy 20g na 5 min gotowania Kolendra indyjska 20g na 5 min gotowania Kardamon 5g na 5 min gotowania Huell Melon 30g Whirpool Fermentacja: Burzliwa 28°C 16 dni Cicha 28°C 4 dni Chmielenie na zimno - Huell Melon 40g 4 dni Butelkowanie: 18.01.2019 6g glukozy na litr 42 butelki Refermentacja w butelkach: 21 dni Wynik: Nieklarowne jak widać, gęsty soczek, piana trwała, zbita i obfita (zostaje do końca). Średnie wysycenie. W aromacie zdecydowanie melon miodowy, awokado, delikatna pomarańcza, świeży zielony ogórek, kolendra. Najmocniejszy jest słodki melon oraz awokado. W smaku pełne, jest sporo ciała, owocowość i sokowość, smaki te zaraz zostają skontrowane zdecydowaną goryczką, przepis zakładał ok 45 IBU, na pewno jest więcej, nie zalega. Na klarowności mi jakoś specjalnie nie zależało, jestem ciekaw wyglądu następnej warki na gęstwie po tym piwie. Alkoholu nie wyczuwam. Na pewno wrócę do kveik, ciekawe drożdże. Edytowane 16 Lutego 2019 przez kaingorn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaingorn Opublikowano 31 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2018 (edytowane) Podsumowanie roku. Od maja udało mi się uwarzyć 12 warek piwa. Druga skopana warka poszła do kibla, ale za to nauczyła mnie dużo więcej niż pierwsza, porażki zawsze uczą najwięcej. W tym roku sporo się nauczyłem ale jeszcze długa droga przede mną. Stawiam już tylko na własne przepisy, będę eksperymentował i kombinował, starał się robić co raz ciekawsze style. Po raz pierwszy zrobię piwo z gęstwy, nastawiam się na gęstwę po #12 warce, jak wyjdzie to pewnie i użyję jej po raz trzeci. Bardzo wdzięczne i ciekawe hobby, które rozwija przede wszystkim cierpliwość. Jestem z tego roku zadowolony, mam nadzieję że rok 2019 przyniesie wiele nowego i postawię jeszcze większy krok do przodu w świecie domowego piwowarstwa. Znajoma mi kubeczek zrobiła do pracy, od razu herbatka smaczniejsza Edytowane 31 Grudnia 2018 przez kaingorn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaingorn Opublikowano 20 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2019 (edytowane) #13 Warka 19.01.2019 Imperial Brown Porter 18°BLG - 9,6% Własna receptura Słód: Słód Strzegom Pale Ale - 4,5kg Słód Fawcett Brown - 0,5kg Słód Strzegom Bursztynowy - 0,5kg Słód Briess Chocolate Malt - 0,1kg Słód Weyermann Caramunich 3 - 0,25kg Chmiel: Chmiel Warrior - 30g Drożdże: Mangrove Jack's M42 New World Strong Ale Zacieranie: Słody wrzucone do 20 litrów wody w temperaturze 68 °C 65°C przez 70 min 72°C przez 10 min 78°C przez 5 min Wysładzanie 10 L wody w temperaturze 78°C Gotowanie: 60 minut Gotowanie Warrior 15 g 60 min Gotowanie Warrior 10 g 15 min Gotowanie Warrior 5 g 5 min Po ochłodzeniu sprawdzenie BLG. 17L brzeczki nachmielonej. Fermentacja: Burzliwa 20 °C 40 dni Ciekawostka - drożdże po 15 dniach fermentacji gdy wyjechałem na weekend z domu, przy podniesionej lekko temperaturze znowu ruszyły. Dojadły z 4 blg na 1,5!! Głębokie odfermentowanie, będzie wytrawny porter. Cicha brak Zjadły do 1 blg, masakra, potężne drożdżaki. Piwo totalnie bez ciała przy rozlewie, rozgrzewa alkohol po przełknięciu. Żadna infekcja niewyczuwalna ani w zapachu ani w smaku, więc to sama robota drożdży. Czekamy na refermentację. Butelkowanie: 03.03.2019 3g glukozy na litr 34 butelki Refermentacja w butelkach: 2 miesiące Wynik: Ciemno brązowe, mocno nasycone z dużą drobnopęcherzykową pianką. W aromacie mocna słodowość, czekolada i trochę orzechów, niestety też czuć alkohol. W smaku piwo jest półpełne, jak na brown porter to fajny wynik pełni piwa. Jest wytrawne, mocno nasycone, alkoholowe , na szczęście nie ala spiryt czy fuzle. Ale alkohol wyczuwalny, trochę jak w nalewkach. Trochę orzechowe, słodowe, czekoladowe i średnia gorycz na finisz. Piwo w porządku ale jednak te drożdże to niewypał, idą w strone alkoholu mimo dobrej temperatury fermentacji. Pozytyw jest taki że fermentują głęboko. Edytowane 27 Listopada 2019 przez kaingorn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaingorn Opublikowano 20 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2019 (edytowane) #14 Warka 20.01.2018 Imperial American Witbier 16°BLG - 7% Własna receptura Słód: Strzegom Pale Ale - 3 kg Pszenica niesłodowana - 2,5 kg Płatki owsiane - 0.5 kg Płatki pszenne - 0,5 kg Chmiel: Warrior - 10g Citra - 40g Pekko - 30g Dodatki: Curacao 20g Kolendra indyjska 20g Kardamon 5g Drożdże: Gęstwa FM53 Voss kveik po Warce #12 Melon White IPA Zacieranie: Kleikowanie płatków 30 min, schłodzenie. Słody i płatki wrzucone do 20 litrów wody w temperaturze 65 °C 63 °C przez 70 min 72°C przez 10 min 78°C przez 5 min Wysładzanie 15 L wody w temperaturze 78°C Gotowanie: 60 minut Warrior 10 g 60 min Citra 10 g, Pekko 10 g 15 min Citra 10 g, Pekko 10 g, Dodatki 5 min Pekko 10 g, Citra 20 g 0 min Fermentacja: Burzliwa 26°C 25 dni Cicha brak Butelkowanie: 15.02.2019 6g glukozy na litr 42 butelki Refermentacja w butelkach: 14 dni Wynik: Barwa żółta, nieklarownie, jak na kveiki przystało. Piana drobnopecherzykowa i zbita, redukuje się po paru minutach do lekkiej pianki na powierzchni, ale po pomieszaniu pokalem ponownie tworzy większą warstwę. Średnie wysycenie. Kolorem przypomina soczek ala neipa/Vermont. Aromat typowy witbier tylko o wiele mocniejszy, skórka z pomarańczy i kolendra + delikatny chmiel I cytrusy. W smaku pomarańcza oczywiście, kolendra, pszenica, słodka wanilia, delikatna goryczka która nie zalega. Wysoce pijalne I bardzo orzeźwiające. Poprawiłbym tylko nagazowanie na większe i następnym razem dodał jednak na cichą fermentacje trochę chmielu na aromat. Zdrówko!! Edytowane 4 Marca 2019 przez kaingorn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaingorn Opublikowano 24 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2019 (edytowane) #15 Warka 23.02.2018 Cascadian Dark Ale 15°BLG - 6,5% Własna receptura Słód: Strzegom Pale Ale - 6 kg Carafa III - 0,2 kg Carahell - 0.5 kg Biscuit - 0,5 kg Roasted Barley - 0,2 kg na Mash out, tylko dla zabarwienia Chocolate 1100 EBC - 0,2 kg na Mash out, tylko dla zabarwienia Chmiel: Warrior - 35g Citra - 30g Chinook - 50g Pekko - 20g Dodatki: Suszona skórka cytryny 20g Drożdże: Safale US-05 Zacieranie: Słody wrzucone do 22 litrów wody w temperaturze 67 °C 65 °C przez 70 min 72°C przez 10 min 78°C przez 5 min - dodanie słodów ciemnych Wysładzanie 15 L wody w temperaturze 78°C Gotowanie: 60 minut Warrior 35 g 60 min Citra 15 g, Chinook 10 g 15 min Citra 15 g, Chinook 10 g 5 min Skórki cytryny 20g 2 min Wyszły 24 litry Fermentacja: Burzliwa 18°C 18 dni Cicha 18°C 4 dni Chmielenie na zimno - 20g pekko, 30g chinook Butelkowanie: 17.03.2019 6g glukozy na litr 45 butelek Refermentacja w butelkach: 21 dni Wynik: Piękna lekko beżowa pianka. Bardzo wysoka, redukuje się powolutku i pokazuje super lacing. Kolor czarny, z lekkim przebłyskiem na dnie szkła. W aromacie kawa, czekolada, karmel, skórka cytryny i amerykańskie chmiele. Pachnie bardzo świeżo. W smaku kawa, czekolada, karmel, dużo skórki cytryny, delikatne cytrusy i spora kontra goryczki na finisz. Finisz jest karmelowo-cytrusowy. Oblepia fajnie usta swoją ukrytą słodyczą. Zdecydowanie w top 3 moich piw, uwielbiam ten styl!!! ❤️ Edytowane 13 Kwietnia 2019 przez kaingorn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się