kaingorn Opublikowano 3 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2018 Hej, czy używał ktoś może chmielu Mistral? Jest to chmiel uprawiany w Francji, zamówiłem Granulat, 100g z Twój Browar "Pochodząca z Alzacji nowa odmiana, wyhodowana na bazie chmielu Cascade. Nadaje aromaty owocowe, opisywane jako mango, marakuja, kumkwat. " Chmiel mnie na tyle zainteresował, że chcę zrobić na nim IPA, ale jako, że ma małą ilość alfakwasów (7.9) na goryczkę do gotowania użyję Enigmy z AUS. Ciekawi mnie czy faktycznie jest tak mocno aromatyczny? Chmiele z FR w ogóle są bardzo tanie i oddają ciekawe aromaty dlatego postanowiłem zaryzykować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 3 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2018 Jest ok, nawet bardzo (używałem pare razy), ale nie jest jak amerykański chmiel, jest bardziej wielowymiarowy, dużo delikatniejszy, nie napierdziela tak chamsko, a opis to se można w buty wsadzić, oni to we wszystkim mają kumkwaty i tropiki . Ogólnie chmiele francuskie są podobne do tych nowych niemieckich, czyli zioła i jakieś tam owoce delikatne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaingorn Opublikowano 3 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2018 (edytowane) O super! Nigdzie nie mogłem znaleźć dobrych informacji na ten temat Ze swojej strony dodam coś jak już się z chmielem dobrze zapoznam. Dzięki bardzo za info Edytowane 3 Lipca 2018 przez kaingorn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 4 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2018 11 godzin temu, kaingorn napisał: Nigdzie nie mogłem znaleźć dobrych informacji na ten temat Generalnie tak jak pisze @dziedzicpruski opisy sklepów mają sprzedać produkt i różnie mają się do rzeczywistości. Jeśli szukasz sensownych informacji, polecam strony takie jakie: BeerLegends czy (mniej) Yakima Chief. Szukając o chmielach z poszczególnych krajów możesz natknąć się na strony poświęcone np. Francji, Nowej Zelandii, Wielkiej Brytanii. Jakoś i ilość informacji jest na nich różna ale i tak lepsza niż niejedno pierdololo w sklepach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaingorn Opublikowano 4 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2018 Super, dzięki !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi