Undeath Posted July 5, 2018 Share Posted July 5, 2018 (edited) W imieniu Wrocławskiej Inicjatywy Piwowarskiej mam zaszczyt zaprosić wszystkich piwowarów domowych, na wzięcie udziału w XIV Konkursie Piw Domowych we Wrocławiu. Na chwilę obecną ogłoszone zostaną dwie kategorie: 1. Pils bohemski – styl goszczący na konkursie cyklicznie znany i powszechnie lubiany. Bogata, złożona słodowość połączona z wyraźnie zaznaczoną goryczką oraz korzennym smakiem chmielu. Charakteryzuje się czystym smakiem oraz brakiem estrów owocowych. Pils powinien być rześki, złożony i dobrze zbalansowany. W BJCP znajduje się na pozycji 2B. 2. Sour Ale (Oud Bruin/Red Flanders/ Sour Saison) - [12-16 blg] - Trzy style w ramach kategorii Sour Ale z ograniczonymi widełkami mocy właściwie tylko dla Oud bruin. Dwa dobrze znane i klasyczne style oraz jedna wariacja klasycznego piwa. Wszystkie trzy podkategorie wymagają od piwowara dobrego przemyślenia receptury oraz idealnego przebiegu fermentacji. Oud Bruin znany jako Flanders Brown jest piwem o wyraźnym aromacie owcowym i słodowym z lekko kwasową nutą. Jest to piwo długo dojrzewające, bardzo złożone stanowiące idealną bazę pod piwa owocowe. Flanders Red Ale nazywane burgundem belgii jest piwem o złożonym aromacie owocowym, uzupełnionym lekką nutą kwaskowatą i słodami, które powinny być lżejsze niż w Oud Bruin. W smaku i zapachu może przypominać czerwone wino. Sour Saison jak sama nazwa wskazuje jest wersją Saisona o zwiększonej kwaśności. Piwo ma sprawiać wrażenie orzeźwiającego z cechami średnio do mocno owocowymi i przyprawowymi. Kolor pomarańczowy to wyznacznik tego stylu. Piwowar będzie musiał znaleźć dobry balans między średnią goryczką (która może pochodzić także od fenoli i lekkiego alkoholu), kwaśnością, delikatnie zbożowym smakiem, a owocowo-przyprawowym profilem piwa. Kwaśność ma zwiększyć sesyjność i pijalność bazowego piwa. Dokładny opis kategorii Sour Saison do końca sierpnia. 3. West Coast IPA [14,5-17] - Zdecydowanie chmielowa, goryczkowa i wytrawna odmiana American IPA, z bardzo ograniczonymi cechami słodowymi. 4. Belgian blond [14,5-17] - Styl spopularyzowany przez belgijskie browary, które starają się przekonać konsumenta do odwrotu od powszechnego jasnego lagera i skierowania swoich piwnych preferencji ku tradycyjnym belgijskim stylom. Pochodzenia blonda można również szukać w prostych, jasnych i mocnych piwach warzonych przez przyklasztorne browary. Jest to piwo górnej fermentacji o barwie od głęboko złotej do jasno bursztynowej. Dokładne opisy w załączniku. Regulamin: http://www.wrowar.com.pl/2019/04/regulamin-xiv-wroclawskiego-konkursu-piw-domowych-xvi-wroclawskich-warsztatow-piwowarskich/?fbclid=IwAR2BJR3QoVPTQExX6JuZaU44f8mv1JV6uI6VuAQEicn4CjBgFevGNHN0riY Oraz w linku formularz zgłoszeniowy. Powoli można łapać za łygi i warzyć Wrocław-style.pdf Edited April 29, 2019 by Undeath Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jimmie Posted July 7, 2018 Share Posted July 7, 2018 (edited) Mam kilka pytań odnośnie kategorii Sour Ale... 1) Red Flanders według BJCP ma gęstość początkową: 11,9 - 14°Blg, natomiast Wasza kategoria dopuszcza max 16blg. Niektóre amerykańskie interpretacje tego stylu mają nawet jeszcze większą gęstość początkową. Biorąc pod uwagę powyższe, przy warzeniu Flandersa należy przyjąć za górną granicę stylu 14°Blg czy 16°blg? 2) Przeglądając Forum natrafiłem na kilka receptur Flandersa w których dodawano czerwone wino do kotła lub płatki dębowe macerowane w czerwonym winie (wlane do fermentora razem z winem) na cichą. Czy dodatek wina/płatków macerowanych w winie, jest dopuszczalny/pożądany w tym stylu? 3) Czy dębowość (dodatek płatków dębowych) w Oud Bruin jest uznawana za wadę? cyt. z wiki - "Gdy piwo Flanders red jest leżakowane w dębie, brown beers są dojrzewane na ciepło w stali nierdzewnej". Pozdrawiam Edited July 8, 2018 by Jimmie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted July 9, 2018 Author Share Posted July 9, 2018 (edited) Dnia 8.07.2018 o 00:10, Jimmie napisał: Mam kilka pytań odnośnie kategorii Sour Ale... 1) Red Flanders według BJCP ma gęstość początkową: 11,9 - 14°Blg, natomiast Wasza kategoria dopuszcza max 16blg. Niektóre amerykańskie interpretacje tego stylu mają nawet jeszcze większą gęstość początkową. Biorąc pod uwagę powyższe, przy warzeniu Flandersa należy przyjąć za górną granicę stylu 14°Blg czy 16°blg? 2) Przeglądając Forum natrafiłem na kilka receptur Flandersa w których dodawano czerwone wino do kotła lub płatki dębowe macerowane w czerwonym winie (wlane do fermentora razem z winem) na cichą. Czy dodatek wina/płatków macerowanych w winie, jest dopuszczalny/pożądany w tym stylu? 3) Czy dębowość (dodatek płatków dębowych) w Oud Bruin jest uznawana za wadę? cyt. z wiki - "Gdy piwo Flanders red jest leżakowane w dębie, brown beers są dojrzewane na ciepło w stali nierdzewnej". Pozdrawiam Ad.1. Oczywiście zakresy blg pozostają dla stylów takie jak w podkategoriach oprócz w Oud Bruin. Tutaj jest podany taki orientacyjny zakres co może faktycznie wprowadzać w błąd. Tak więc Red flanders tak jak podajesz powienien być z zakresu 11,9-14 blg, Sour Saison 12-16 blg oraz Oud Bruin wolałbym zawęzić tak by też wpasował się mocą w te widełki tak więc nie 10-18, a 12-16. Wiem, że współczesne amerykańskie wersje są mocniejsze, ba nawet nasi piwowarzy kusili się o mocniejsze wersje - Duke of Flanders od Szałów 16 blg oraz Chateau od Artezanów -17,2 blg. Ja bym wolał by została klasyczna wersja tego piwa i przykładem dla mnie sztampowym są piwa z Rodenbacha, a zwłaszcza Grand Cru choć to blend młodego Flandersa z starszą wersją. Ad.2. Sam nawet użyłem wina w swoim Red Flandersie. Zabieg nie do końca uczciwy i podnoszący %. Sędziom ciężko będzie tak naprawdę określić czy piwowar dodał wina czy nie. W moim jest ono w tej ilości wręcz nie wyczuwalne. Najważniejszy jest efekt tak na prawdę końcowy - jeżeli Red będzie odpowiadał opisowi to nikt nie zabroni Ci tego zrobić. Osobiście wolałbym by efekt "wina" uzyskać naturalnie, ale to pobożne życzenia bo tak jak piszę nie ma możliwości weryfikacji tego, oprócz smakowej przez sędziów. Jeżeli wino zdominuje natomiast smak tak, że sędziowie wyczują je znacznie i określą pochodzenie takie piwo powinno być odrzucone w eliminacjach. Więc to jest bardzo śliski temat z dodatkiem wina. Natomiast płatki macerowane są dopuszczalne, jak i każda forma płatków w tym piwie tylko też one nie mogą dominować aromatu - powinny uzupełniać bukiet piwa, a nie go tworzyć. Ad.3. Tak. Oud Bruin nie był leżakowany w dębie więc dodatek ich jest niewskazany. Edited July 9, 2018 by Undeath Link to comment Share on other sites More sharing options...
the_doctor Posted July 20, 2018 Share Posted July 20, 2018 Dnia 5.07.2018 o 08:16, Undeath napisał: Kolor pomarańczowy to wyznacznik tego stylu. Brzmi jakbyście planowali odwalać w eliminacjach wszystkie piwa, które nie są pomarańczowe:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted July 20, 2018 Author Share Posted July 20, 2018 Bo tak będzie Sędziowie dostaną taką kartkę: http://1.bp.blogspot.com/-Rc9fqaI0i6M/VkYntNwLeQI/AAAAAAAAAVs/LZQ9iKqkwz0/s1600/orange.bmp I będą musieli dokładnie trzymać się tego. Wszystkie odchyły do odrzucenia. No a tak serio, zdanie to jest dobrze napisane. O ile w eliminacjach kolor jest sprawdzany mniej więcej ( no wiadomo czarne piwo jak stout w Saisonie wyleci za kolor) tak w finale, na metryczce są punkty za to. Więc za większe odchyły piwo może stracić 3 pkt nawet, a to czasem rzutuje na wygranej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted July 20, 2018 Share Posted July 20, 2018 Niby czemu kolor pomarańczowy jest wyznacznikiem stylu? Złoty/ciemnozłoty sour saison nie może być? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted July 20, 2018 Author Share Posted July 20, 2018 (edited) Bartek chyba żartu nie złapałeś. Łopatologicznie. Zgodnie z tym: (skala SRM) Bazowy styl Saison zawiera się w 5-15, co wg. mnie jest odcieniami pomarańczowego. Zwał jak zwał jeden nazwie jasnozłoty, złoty, drugi podgrzana cytryna, kolejny przypalana słoma, a ja pomarańczowy. No dobra 5-6 to jeszcze ciemno złoty, a powyżej pomarańczowy. Poniżej są już złoty i słomiany. Nie wiem jak interpretujecie to zdanie ale wyznacznikiem tego stylu jest pomarańczowy - nie oznacza to ani nie wyklucza, że piwa, które będą wg. tej skali 15 albo 5 będą odwalane. Dla mnie osobiście najlepsi przedstawiciele tego stylu zawsze byli soczyście pomarańczowi. Edited July 20, 2018 by Undeath Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted July 20, 2018 Share Posted July 20, 2018 43 minuty temu, Undeath napisał: Bartek chyba żartu nie złapałeś. Łopatologicznie. Zgodnie z tym: (skala SRM) Bazowy styl Saison zawiera się w 5-15, co wg. mnie jest odcieniami pomarańczowego. Zwał jak zwał jeden nazwie jasnozłoty, złoty, drugi podgrzana cytryna, kolejny przypalana słoma, a ja pomarańczowy. No dobra 5-6 to jeszcze ciemno złoty, a powyżej pomarańczowy. Poniżej są już złoty i słomiany. Nie wiem jak interpretujecie to zdanie ale wyznacznikiem tego stylu jest pomarańczowy - nie oznacza to ani nie wyklucza, że piwa, które będą wg. tej skali 15 albo 5 będą odwalane. Dla mnie osobiście najlepsi przedstawiciele tego stylu zawsze byli soczyście pomarańczowi. A, no to dla mnie jednak przez 5-15 SRM przechodzi znacznie więcej barw niż pomarańczowy Na początku jest ciemnozłoty, pod koniec to już jest dawno bursztynowy (przynajmniej według tej grafiki). A w tym opisie, przez to zaakcentowanie na 'wyznacznik stylu' to brzmi trochę tak, jakby widełki były znacznie węższe i ograniczały się do bardzo konkretnego koloru. Coś jak Irish Red Ale. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zohan Posted July 20, 2018 Share Posted July 20, 2018 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Xenocyd 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Niesob Posted February 24, 2019 Share Posted February 24, 2019 cześć, wiadomo coś o innych kategoriach? Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
frantisek_sykora Posted February 27, 2019 Share Posted February 27, 2019 Czesc, naprawde to jest pozycja 2B, nie ma być poprawnie 3B? 1. Pils bohemski – styl goszczący na konkursie cyklicznie znany i powszechnie lubiany. Bogata, złożona słodowość połączona z wyraźnie zaznaczoną goryczką oraz korzennym smakiem chmielu. Charakteryzuje się czystym smakiem oraz brakiem estrów owocowych. Pils powinien być rześki, złożony i dobrze zbalansowany. W BJCP znajduje się na pozycji 2B. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted March 21, 2019 Author Share Posted March 21, 2019 W dniu 27.02.2019 o 15:49, frantisek_sykora napisał: Czesc, naprawde to jest pozycja 2B, nie ma być poprawnie 3B? 1. Pils bohemski – styl goszczący na konkursie cyklicznie znany i powszechnie lubiany. Bogata, złożona słodowość połączona z wyraźnie zaznaczoną goryczką oraz korzennym smakiem chmielu. Charakteryzuje się czystym smakiem oraz brakiem estrów owocowych. Pils powinien być rześki, złożony i dobrze zbalansowany. W BJCP znajduje się na pozycji 2B. Nie sprecyzowałem, że chodzi o BJCP 2008. Wg. nowego to nie wiem do którego stylu go dopasować bo coś tam przekombinowali. Doszły dwie nowe kategorie: West Coast IPA oraz Belgian Blond. Regulamin oraz dokładne opisy stylów na dniach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Joosto Posted March 21, 2019 Share Posted March 21, 2019 W dniu 5.07.2018 o 08:16, Undeath napisał: 4. Belgian blond I to mnie niezmiernie cieszy . Link to comment Share on other sites More sharing options...
śmiechal Posted April 15, 2019 Share Posted April 15, 2019 Jaka jest data nadesłania piw? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted April 15, 2019 Author Share Posted April 15, 2019 34 minuty temu, śmiechal napisał: Jaka jest data nadesłania piw? Czekam na regulamin od organizatora miał być tydzień temu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ramnic Posted April 28, 2019 Share Posted April 28, 2019 Czy te 3 style piwne będą ze sobą konkurować w ramach jednej kategorii Sour Ale, czy będą oceniane osobno w każdej z podkategorii? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted April 29, 2019 Author Share Posted April 29, 2019 (edited) Będą oceniane zgodnie z stylem swoim bazowym. Punktacja odbędzie się natomiast w obrębie jednej kategorii Sour Ale. Tak jak to ma miejsce w konkursach BJCP - główna kategoria European Lager - podkategorii jest 14 (np. German Pils, Marcowe, Munich Helles). Oceniane są zgodnie z stylem, a wygrywają najbardziej punktowane piwa w ramach głównej kategorii. Edited April 29, 2019 by Undeath Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted April 29, 2019 Author Share Posted April 29, 2019 Jest i regulamin: http://www.wrowar.com.pl/2019/04/regulamin-xiv-wroclawskiego-konkursu-piw-domowych-xvi-wroclawskich-warsztatow-piwowarskich/?fbclid=IwAR2BJR3QoVPTQExX6JuZaU44f8mv1JV6uI6VuAQEicn4CjBgFevGNHN0riY Oraz w linku formularz zgłoszeniowy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miklosz Posted May 12, 2019 Share Posted May 12, 2019 W dniu 29.04.2019 o 10:17, Undeath napisał: Będą oceniane zgodnie z stylem swoim bazowym. Punktacja odbędzie się natomiast w obrębie jednej kategorii Sour Ale A skąd sędziowie będą wiedzieć jaki to styl bazowy, skoro piwowar wysyłający piwo tego nie deklaruje? ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted May 13, 2019 Author Share Posted May 13, 2019 8 godzin temu, Miklosz napisał: A skąd sędziowie będą wiedzieć jaki to styl bazowy, skoro piwowar wysyłający piwo tego nie deklaruje? ? No jak nie? W arkuszu zgłoszeniowym piwowar ma podać styl bazowy (tam gdzie oznacza kratkę z stylem zakreślić odpowiedni styl) - zgodnie z tym zostanie zakodowane odpowiednio piwo i do wiadomości sędziów będzie podane jakie to piwo bazowe przed próbowaniem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fortun Posted May 13, 2019 Share Posted May 13, 2019 Witam Czy dopuszczalne w Blond Ale są dodatki typu pieprz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miklosz Posted May 13, 2019 Share Posted May 13, 2019 6 godzin temu, Undeath napisał: No jak nie? W arkuszu zgłoszeniowym piwowar ma podać styl bazowy (tam gdzie oznacza kratkę z stylem zakreślić odpowiedni styl) - zgodnie z tym zostanie zakodowane odpowiednio piwo i do wiadomości sędziów będzie podane jakie to piwo bazowe przed próbowaniem. W Regulaminie o tym ani słowa. Byłem przekonany, że to jest "kategoria-worek", jak na konsumenckich. Formularz wygląda tak: Szczerze mówiąc - to jakbyś teraz nie napisał, to bym się nie domyślił. Istnieje niezerowe ryzyko, że nie tylko ja... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted May 13, 2019 Author Share Posted May 13, 2019 Godzinę temu, Miklosz napisał: W Regulaminie o tym ani słowa. Byłem przekonany, że to jest "kategoria-worek", jak na konsumenckich. Formularz wygląda tak: Szczerze mówiąc - to jakbyś teraz nie napisał, to bym się nie domyślił. Istnieje niezerowe ryzyko, że nie tylko ja... Okej rozumiem. Mogliśmy doprecyzować. Jeżeli nie będzie zaznaczonego stylu piwa będę się starał przed konkursem przedzwonić do danej osoby i dowiedzieć się jaki jest. Zobaczymy w trakcie nadsyłania piw. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marusia Posted May 15, 2019 Share Posted May 15, 2019 A ja w sprawie nagród, bo pewnie czekacie ? Na pierwszy ogień - Z PRZYTUPEM! Za I miejsca nagrodami będą cztery komplety tanków ze stali nierdzewnej wraz z elektronicznym sterownikiem temperatury oraz zestawem węży podłączeniowych i pompki umożliwiającej chłodzenie wodą lodową z zewnętrznego źródła (np. wiadra z wodą i lodem). Tutaj można obejrzeć ten tank - klik! Sponsorami nagrody są: firma The Grainfather - producent sprzętu dla piwowarów domowych oraz wyłączny dystrybutor tej marki na Polskę, oraz świetnie Wam znany sklep Twój Browar - dostawca surowców i akcesoriów dla piwowarów domowych. Na drugi ogień - zwycięzca Grand Prix uwarzy swoje piwo gościnnie w browarze Cześć Brat!, a jego premiera będzie miała miejsce podczas 11 Festiwalu Dobrego Piwa 2020 r. bart3q, LiwkoLiwko and Mloo 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miklosz Posted May 16, 2019 Share Posted May 16, 2019 A to jednak wyślę, skoro takie nagrody się pojawiły ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now