JanuszMyszyński Opublikowano 19 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2018 Chodzi za mną ostatnio następujące zagadnienie. Wiadomo, że gotując brzeczkę, zwiększam jej ekstrakt, bo część wody zostaje odparowana. Zastanawia mnie, jaki maksymalny ekstrakt jestem w stanie w warunkach domowych osiągnąć przed gotowaniem. Wyobraźmy sobie, że: - mam świetny, wydajny słód - perfekcyjnie go ześrutuję - dobiorę optymalną proporcję litr wody na kilogram słodu - idealnie dobiorę temperaturę zacierania - przeprowadzę odpowiednio długą filtrację w optymalnych warunkach temperaturowych Celowo nie piszę jakiego słodu użyję i ile go dam, chcę tylko uzyskać 20 litrów brzeczki przed gotowaniem. Zastanawia mnie, czy to jest choć w przybliżeniu policzalne i czy to pytanie ma w ogóle sens. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 19 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2018 To pewnie głównie zależy od tego jaką ilość wody dasz do zacierania. A czy policzalne to nie wiem ale na pewno można by przeprowadzić serię eksperymentów by to określić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkis Opublikowano 20 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2018 iIe wiem czy kolega już to przeglądał ale jest kilka fajnych wniosków z eksperymentu : https://www.wiki.piwo.org/Zacieranie_jednotemperaturowe_-_wpływ_poszczególnych_czynników_na_fermentowalność_brzeczki_i_wydajność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Pawlicki Opublikowano 27 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2018 Można zawsze zatrzeć pierwszą partie słodu a następnie w brzeczce zatrzeć drugą. Obstawiam beznadziejnie niską wydajność, ale jest to teoretycznie możliwe. Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 27 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2018 17 minut temu, Adam Pawlicki napisał: Obstawiam beznadziejnie niską wydajność, ale jest to teoretycznie możliwe W How to brew Palmera jest tabela z wynikami takiego "wysładzania brzeczką". Poszukam, podkleję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 13 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2018 (edytowane) Dnia 27.07.2018 o 09:45, Adam Pawlicki napisał: Można zawsze zatrzeć pierwszą partie słodu a następnie w brzeczce zatrzeć drugą. Obstawiam beznadziejnie niską wydajność, ale jest to teoretycznie możliwe. Poszukałem, okazało się, że nie ma tabeli ale jest wzmianka, że jeśli będziesz zacierał piwo rzędu 15 BLG i brzeczkę zamiast warzyć wykorzystasz do zacierania kolejnej, takiej samej porcji słodu to uzyskasz brzeczkę o zsumowanym BLG czyli około 30. Fragment przywołany zaznaczony na czerwono. Edytowane 13 Sierpnia 2018 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morze Opublikowano 13 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2018 Ostatnio robilem tak, ze zacieralem na 2 razy w GF. Najpierw pierwsze 6kg, szybkie wysladzanie i kolejna partia slodow. Przypalilem przez to gara. Nie liczylem wydajnosci, bo nie o to mi chodzilo, ale BLG wyszo poza moja skale na refraktometrze (32) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2018 @zasada a możesz przytoczyć wspominaną w tekście tabelę 18.3? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2018 3 godziny temu, tibek napisał: @zasada a możesz przytoczyć wspominaną w tekście tabelę 18.3? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się