Jump to content

Nienapowietrzona brzeczka/brak startu drozdzy


Recommended Posts

Cześć,

 

zastanawiam się czy działać już teraz, czy jeszcze chwilę zaczekać. Jak widać dłuższe przerwy w warzeniu nie służą niczemu dobremu, niestety przez gapiostwo zapomniałem napowietrzyć brzeczki przed zadaniem drożdży.

Dodatkowo podczas rehydratacji większość drożdzy (s05) opadła na dno, część zbiła się w grudki. Wcześniej mi się to nie zdarzyło, zazwyczaj tworzyły ładną warstwę na wierzchu.

Drożdże zostały zadane 24h temu , jeszcze nie wystartowały, dodatkowo jako że fermentuję w domowej lodówce (styropian+chłodziwo), a nie mogłem czuwać nad brzeczką, wrzuciłem za dużą ilość zamrożonych butelek i temperatura piwa spadła do 14st.. planowałem fermentować w ok 17-18st.

Co teraz? Czekać? Lekko podbić temperaturę do docelowej? Próbować napowietrzać poprzez kołysanie?

 

Wszelkie uwagi mile widziane :)

Link to comment
Share on other sites

Myślę, że jeśli drożdże jeszcze nie wystartowały, to jak najbardziej możesz napowietrzyć brzeczkę bujając fermentorem.

Nie musisz tez czuć się winny - ostatnio dużo osób miało problem ze startem us-05.

Link to comment
Share on other sites

Dnia 7/22/2018 o 16:24, koval_blazej napisał:

Myślę, że jeśli drożdże jeszcze nie wystartowały, to jak najbardziej możesz napowietrzyć brzeczkę bujając fermentorem.

No nie byłbym taki pewien. Drożdże zużywają tlen bardzo szybko po ich dodaniu do brzeczki, długo przed tym zanim zacznie się fermentacja. Teraz to zapewne już niewiele pomoże a może zaszkodzić.

 

24h to nie jest jakoś specjalnie długo. Ja bym czekał.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.