Jump to content

Jak duża brzeczka z 1 fiolki ?


Recommended Posts

Proszę o pomoc w obliczeniach i odpowiedź na pytanie jak w temacie.

Mam do dyspozycji fiolkę Kveików, kolbę 2l i mieszadło. No i trochę czasu.

Chcę uwarzyć coś jak APA, 13 lub 14 Blg.

Drożdże w kondycji letniej - przyjechały kurierem i było im za ciepło.

A może dać sobie spokój ?

Pozdrawiam piwną brać.

Link to comment
Share on other sites

Cześć. 

Robiłem piwo na FM53 prosto z fiolki, 10 blg/18 litrów i ruszyło w 5 godzin ostro. Po 2 dniach fermentacji w 25 stopniach drożdże poradziły sobie z ekstraktem. Moim zdaniem spokojnie możesz dać prosto z fiolki (o ile nie są przedatowane) jak i zrobić starter. Ten szczep to potwór. 

Link to comment
Share on other sites

10 godzin temu, zielony07 napisał:

Myślę o warce 40 l.

Chyba zrobię solidny starter i wio !

Zalezy co chcesz uzyskac, jesli bardziej kveikowe piwo to dawaj bez startera. 

Jesli chcesz bardziej normalne mniej estrowe to zrob starter. 

Jak powiedzial Pindin kveiki to potwor. 

Link to comment
Share on other sites

@zielony07 jeżeli masz możliwość i chęć to odbierz litr brzeczki do butelki 1.5 litrowej. Zadaj starter do warki, a do butelki wlej te ostatnie krople. Dobrze by było jakby to było około 1ml. Jak masz możliwość to odbierz ten 1ml strzykawka z apteki (50gr). Zrób porządnego  szejka. I po godzinie jeszcze raz szejka. Nie zapomnij poluzować nakrętki.

Serio rzadko spotyka się szczep który pracuje jak Wiking na wyprawie. Będziesz wtedy miał porównanie kveikow na underpitchingu i zadanych w standardowych ilościach.

Ta butelkę będziesz też mógł traktować jako FFT.

Mi podejście z dużym underpitchingiem sprawdza się w niskoalkoholowyh piwach, piwa mimo 6-8 blg nie są puste.

Link to comment
Share on other sites

27 minut temu, zielony07 napisał:

Yes, Sir ! Tak zrobię !

FFT wydaje się niezbędny, nie mam zielonego pojęcia ile to potrwa.

W zeszłym roku testowałem omega hh, to jednak co innego.

Duża szansa, że te HH to nawet z czyjegoś banku były ;). Chyba że odzyskiwałeś lub sprowadzałeś samidzielnie. Voss (Fm53) i HH mają bardzo podobną charakterystyke pracy. HH ciut większą tolerancję na alkohol. Zwalniają jak im ABV trochę wzrasta (ciężko powiedzieć od jakiego progu). Takie brzeczki 10-14P pożerają, że czasem można tego nie zauważyć.

 

Natomiast, jezeli chodzi o profil piwa to ova szczepy to dwa różne światy. Wspólną cechą jest podbita kwaśność i wyższych ekstraktach lekka mdłość. Za to w aromacie HotHead to jest po prostu bomba owoców tropikalnych. APA na HotHead jest po prostu super.

Edited by Daniel()
Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, Daniel() napisał:

Takie brzeczki 10-14P pożerają, że czasem można tego nie zauważyć.

Zgadzam się w 100 procentach. Czasem nawet piana po napowietrzaniu nie zdąży opaść :) Mówię serio. 

 

1 godzinę temu, Daniel() napisał:

Wspólną cechą jest podbita kwaśność i wyższych ekstraktach lekka mdłość.

Z kwaśnością również się zgadzam, jest charakterystyczna i wyraźnie wyczuwalna. Co do wyższych ekstraktów to na czym polega ta lekka mdłość? Nie wyobrażam sobie tego jakoś :) max na nich robiłem 15 blg i przymierzam się do American Imperial Stout właśnie na FM53. 

Link to comment
Share on other sites

5 godzin temu, Pindin napisał:

przymierzam się do American Imperial Stout właśnie na FM53. 

To oszczędź sobie tego, ew. jak jesteś jakoś strasznie ciekawy to mogę Ci sprezentować starą już butelkę piwa 20°Blg na Kveikach. Nic przyjemnego. Zalepia, zatyka, sprawniejsze niż niejeden aktor XXX. A piwo 100% pils. 15/16°Blg to imo max który można zrobić na tym szczepie by owa mdłość nie zabijała przyjemności z picia.

Link to comment
Share on other sites

Ja robiłem barleya 27brix.
Z płatkami dębowymi.
Wyszło w smaku whisky plus tanina oraz słodycz. Kontra w nim to lubelski na 110ibu.
Dwóch testowało, każdy gadał że likierowe.
Zastanawiam się co będzie za rok bo goryczka maleje z czasem.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.