PiotrST Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Witajcie, Posiadam zestaw słodów ARES Belgian Brown Smoked / 12Blg / 25L. Zasyp: Pale Ale, Munich Light, Cara Gold, Peated, Chocolat + chmiel Marynka 25g. Co sądzicie o fermentacji Kveikami FM53? Link do sklepu poniżej: http://spiritferm.biz/pl/p/Zestaw-surowcow-ARES-Belgian-Brown-Smoked-12Blg-25L/1947 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2018 9 minut temu, PiotrST napisał: Co sądzicie o fermentacji Kveikami FM53? Jak Belgian, to jakieś belgijskie drożdże wypadało by zastosować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrST Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Jak Belgian, to jakieś belgijskie drożdże wypadało by zastosować Mam 23 stopnie w pomieszczeniu. Wiem, że belgijskie lubią wyższe temperatury ale podczas burzliwej to kolejne 2 stopnie. Czy jakieś belgijskie dadzą radę zrobić sensowne piwo w takich okolicznościach otoczenia ?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2018 15 godzin temu, PiotrST napisał: Mam 23 stopnie w pomieszczeniu. Wiem, że belgijskie lubią wyższe temperatury ale podczas burzliwej to kolejne 2 stopnie. Czy jakieś belgijskie dadzą radę zrobić sensowne piwo w takich okolicznościach otoczenia ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk NIespecjalnie 25-26 na starcie fermentacji to juz bedzie fuzlowa i estrowa masakra. Zmien nazwe piwa na Norwegian Brown Smoked i do warzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrST Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Zmien nazwe piwa na Norwegian Brown Smoked i do warzenia. No! To jest rozwiązanie! Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Wrzuć jeszcze jałowca, pasuje do wędzonego i będzie bardziej Norwegian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2018 (edytowane) Godzinę temu, koval_blazej napisał: Wrzuć jeszcze jałowca, pasuje do wędzonego i będzie bardziej Norwegian Polecam sprobowac na malej warce. Pilem wedzone piwo z jalowcem na hornindal kveik. To juz mocno wykrecony smak. Edytowane 17 Sierpnia 2018 przez Lasek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Piłem kiedyś Norwegian Wood z Haandbryggeriet i mnie akurat zachwyciło. Jest wędzone i z jałowcem, ale nie wiem jakie tam są drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrST Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Robi się ciekawie... choć z jałowcem planuję zrobić Farmhouse Ale (pilzneński, carapils, chmiel saaz i FM53 - zasyp już czeka). Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Robiłem 100% wędzone na fm53. Fermentacja przy 36C zabiła całą wędzobke. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrST Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Robiłem 100% wędzone na fm53. Fermentacja przy 36C zabiła całą wędzobke.Zabicia wędzonki zdecydowanie nie chcę. A FM53 faktycznie są mocno estrowe, co może przyczynić się do przykrycia wędzonki...Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Może w 20C nie zrobią takich estrów. Ja po tej wędzonce nie mam ochoty na gotowanie w domu takiego zasypu. Wole zapach normalnych słodów podczas gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się