Jump to content

Belgian Brown Smoked na KVEIKACH ?


Recommended Posts

Witajcie,

 

Posiadam zestaw słodów ARES Belgian Brown Smoked / 12Blg / 25L.

Zasyp: Pale Ale, Munich Light, Cara Gold, Peated, Chocolat + chmiel Marynka 25g.

 

Co sądzicie o fermentacji Kveikami FM53?

 

Link do sklepu poniżej:

http://spiritferm.biz/pl/p/Zestaw-surowcow-ARES-Belgian-Brown-Smoked-12Blg-25L/1947

Link to comment
Share on other sites

Jak Belgian, to jakieś belgijskie drożdże wypadało by zastosować 

Mam 23 stopnie w pomieszczeniu. Wiem, że belgijskie lubią wyższe temperatury ale podczas burzliwej to kolejne 2 stopnie. Czy jakieś belgijskie dadzą radę zrobić sensowne piwo w takich okolicznościach otoczenia ?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Link to comment
Share on other sites

15 godzin temu, PiotrST napisał:


Mam 23 stopnie w pomieszczeniu. Wiem, że belgijskie lubią wyższe temperatury ale podczas burzliwej to kolejne 2 stopnie. Czy jakieś belgijskie dadzą radę zrobić sensowne piwo w takich okolicznościach otoczenia ?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

NIespecjalnie 25-26 na starcie fermentacji to juz bedzie fuzlowa i estrowa masakra. 

Zmien nazwe piwa na Norwegian Brown Smoked i do warzenia. 

 

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, koval_blazej napisał:

Wrzuć jeszcze jałowca, pasuje do wędzonego i będzie bardziej Norwegian ;)

Polecam sprobowac na malej warce. 

Pilem wedzone piwo z jalowcem na hornindal kveik. 

To juz mocno wykrecony smak. 

 

Edited by Lasek
Link to comment
Share on other sites

Robi się ciekawie... choć z jałowcem planuję zrobić Farmhouse Ale (pilzneński, carapils, chmiel saaz i FM53 - zasyp już czeka).



Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Robiłem 100% wędzone na fm53. Fermentacja przy 36C zabiła całą wędzobke.

Zabicia wędzonki zdecydowanie nie chcę. A FM53 faktycznie są mocno estrowe, co może przyczynić się do przykrycia wędzonki...


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.