anteks Opublikowano 24 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2008 W dniu 30.08.2008 odbędzie sie II Grodziski Konkurs Piw Domowych"Prawie jak-Grodzisz" odbędzie się on w ramach 29.Międzynarodowej Giełdy Birofilów Grodzisk Wlkp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2008 Uwaga!uwaga!uwaga!zmniana terminu Giełdy i Konkursu na dzień 23.08.2008 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2008 REGULAMIN II Grodziski Konkurs Piw Domowych ?Prawie jak - Grodzisz? - 29. Giełda Birofilów w Grodzisku Wlkp. - 23.08.2008 Celem konkursu jest odtworzenie smaku legendarnego Piwa Grodziskiego przez domowych piwowarów. Konkurs dotyczy piwa o zawartości ekstraktu 7,7 - dopuszcza się tolerancję w gęstości ekstraktu od wzorcowego piwa Grodziskiego pomiędzy 7,5 ? 8,5 blg. Uczestnikami konkursu mogą by tylko osoby pełnoletnie. Podczas trwania 29. Giełdy Birofilów w Grodzisku Wlkp. Konkursowe piwa oceniać będzie Jury złożone z mieszkańców oraz dawnych pracowników ?weteranów? browaru w Grodzisku Wielkopolskim. Piwo rozlane będzie w oryginalne pokale ?Grodziskie? tak, aby można było porównać właściwości piw konkursowych ze starymi opisami oraz wiedzą Jury dotyczącymi perlistości, piany, barwy legendarnego trunku. W przypadku dwóch lub więcej piw , które otrzymają taką samą ilośc punktów prawo wyboru najlepszego piwa przysługuje Przewodniczącemu jury Uczestnicy mają obowiązek dostarczy piwa do dnia 13.08.2008 na adres podany przez organizatora. W celu otrzymania adresu kontakt na maila lub telefoniczny W przypadku osobistego dostarczenia piw należy wcześniej ustalic warunki odbioru. Do wystawionego piwa należy dołączyc następujące informacje umieszczone na formularzu zgłoszeniowym: imię i nazwisko warzącego, adres, data produkcji warki, stężenie brzeczki, rodzaj użytych surowców, metodę zacierania. Jeden piwowar może wystawić tylko jedno piwo. Do konkursu należy dostarczy minimum 4 butelki piwa o pojemności 0,33l lub 0,5l Dopuszcza się nadesłanie piw w butelkach oznaczonych etykietą lub oznaczonymi kapslami. Sposób oznaczenia należy opisac we właściwym miejscu w formularzu zgłoszeniowym. Ocena piw będzie anonimowa , a butelki zostaną właściwie zamaskowane. W przypadku zgłoszenia do konkursu tylko jednego piwa , konkurs nie zostanie rozstrzygnięty a uczestnik otrzyma upominek Uczestnicy zgadzają się na upublicznienie swojego imienia i nazwiska podczas ogłaszania wyników konkursu w trakcie trwania Giełdy oraz na jej stronie internetowej Udział w konkursie jest bezpłatny o uczestnikach konkursu wynikach, zwycięzcach, przewidzianych nagrodach, będziemy informować na stronie www.grodziskie.pl Dodatkowe informacje można uzyskać od organizatorów giełdy Marian Bochyński z Grodziska Wlkp .brogro@o2.pl Andrzej Smyk (anteks) z Opalenicy anteks@op.pl tel.608446145 Krzysztof Juszczak z Ostrowa Wlkp. pan_jozek@poczta.fm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 18 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2008 Niebawem wrzucę stosowną informację na główną stronę (jak będzie ciut bliżej do Konkursu) Nie mniej jednak strasznie podoba mi się zdjęcie. 5 z plusem dla autora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 12 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2008 Konkurs dotyczy piwa o zawartości ekstraktu 7,7 - dopuszcza się tolerancję w gęstości ekstraktu od wzorcowego piwa Grodziskiego pomiędzy 7,5 ? 8,5 blg. Czy poza ekstraktem są znane jakieś inne wytyczne? IBU, barwa, FG? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 14 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2008 Czy poza ekstraktem są znane jakieś inne wytyczne? IBU, barwa, FG? nie , tylko te które są podane w regulaminie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 Piwo.org dołączył go grona sponsorów http://grodziskie.pl/SPONSORZY.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 10 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2008 Myślę, że warto zaznaczyć Letnią Szkołę Piowarów http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=79373 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 11 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2008 dość dużo tego, ja mam zamiar, jak narazie, pojechać tylko na konkurs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Wywiesili już listę startową: 1. Tomasz Kopyr 2. Piotr Wypych 3. Maciej Domagalski Przemysław Domagalski 4. Sławomir Franaszek 5. Gerard Stojański 6. Damian Sobczak 7. Smyk Andrzej 8. Andrzej Sadownik 9. Bernard Grabski 10.Wojciech Szała 11.Jan Szała 12.Joanna Suchecka-Paszek 13.Filip Gulcz 14.Jakub Konieczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2008 (edytowane) 14 piw, to tak jak w zeszłym roku. Myślałem, że będzie więcej. Ale widzę sporo nowych nazwisk. Może nasi forumowicze, by się ujawnili. Ja się ujawniam Tomasz Kopyra to kopyr. W zeszłym roku było 5-te miejsce. W tym roku raczej ciężko będzie, ale postanowiłem, że zrobię frekwencję. Piwo jest łagodniejsze niż w zeszłym, ale miałem problemy z nagazowaniem tej warki. Część butelek jest wyraźnie słabo gazowana, część przegazowana. Problem był w zbyt gęstym roztworze glukozy. Żeby nie było siary, to pojechały butelki raczej niedogazowane, chociaż jedna to może być granat. Mam nadzieję, ze nie będzie. I tak będę z niepokojem czekał na wyniki, a nuż... PS: Właśnie zauważyłem, że mi A ucięli. Mam nadzieję, że tylko na stronie. Edytowane 20 Sierpnia 2008 przez kopyr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gerdzio Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Gerard Stojański to gerdzio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2008 14 piw, to tak jak w zeszłym roku. Myślałem, że będzie więcej. Ale widzę sporo nowych nazwisk. Niektóre nazwiska to się rozdwoiły i imiona pozmieniały, hehe :D Ja nie wysyłałem, bo niby wyszedł Grodzisz ale w tamtym roku był lepszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2008 W konkursie udział wzięły piwa nadesłane przez 14 piwowarów W ocenie jury tegoroczny konkurs stał na bardzo wysokim poziomie , a wiele piw smakiem przypominało piwo Grodziskie . Zwycięzcą tegorocznego konkursu został Andrzej Sadownik II miejsce zajął Jan Szała a trzecie miejsce Gerard Stojański Gratuluję laureatom oraz dziękuję wszystkim uczestnikom konkursu i zapraszam do udziału w przyszłorocznym konkursie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Gratuluję laureatom Wasze zdrowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zwycięska receptura Andrzeja Sadownika Składniki: Pszeniczny (Weyermann)1400g Pszeniczny dymiony 400g Rauchmalz (Weyermann) 600g Pilzneński(weyermann) 500g Carapils(Weyermann) 100g Lubelski 20g (60 min) Nadwiślański 10 (30min) Drożdże WLP006+Wyeast2056 Zacieranie: 53°C 20 min + 3l wrzątku 66°C 25 min 73°C 15 min +mech irlandzki +żelatyna przed butelkowaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Gratulacje dla laureatów. Moje piwo niestety przepadło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Nadwiślański 10 (30min) Hm, a co to za chmiel ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Anteks (dzięki ) podesłał zdjęcia Zapraszam http://www.piwo.org/galeria/thumbnails.php?album=36 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi