smaky78 Posted September 26, 2018 Share Posted September 26, 2018 (edited) Witam Postanowiłem zmierzyć się z grodziskim i zakupiłem ten zestaw https://www.alepiwo.pl/?produkty/zestawy-surowcow/piwa-swiata/grodziskie.html zapach samego słodu miał lekko wyczuwalną wędzonkę, natomiast gotowe piwo daje dość mocno oscypkiem, przypomina zjęczałe masło co w piwie daje zapach maślano-wędzony czyli tak średnio powiedziałbym jak na grodziskie, które wędzonkę powinno mieć delikatną i neutralną. Zacierane było wg przepisu : 64 C 30 min 72 C 30 min 78 C 10 min Dodam jeszcze, że pianę ciężko uzyskać. Edited September 26, 2018 by smaky78 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ronson Posted September 26, 2018 Share Posted September 26, 2018 (edited) W jakiej temp. fermentowałeś? Ile trwała fermentacja? Jak masło to może być diacetyl Edited September 26, 2018 by ronson Link to comment Share on other sites More sharing options...
smaky78 Posted September 26, 2018 Author Share Posted September 26, 2018 Warzenie było równo miesiąc temu, butelkowanie tydzień temu. Temp. fermentacji stała 19 st w podpiwniczeniu, drożdże US-05. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ronson Posted September 26, 2018 Share Posted September 26, 2018 (edited) Ostatnio sporo ludzi narzeka na długi lag US-05 (partia do 02.2020) Pare osób miało siarkę, ale nie masło Może przez lag weszła jakaś infekcja Edited September 26, 2018 by ronson Link to comment Share on other sites More sharing options...
smaky78 Posted September 26, 2018 Author Share Posted September 26, 2018 Z tego co się orientuję to diacetyl może być wywołany poprzez zbyt niską temperaturę fermentacji co tu odpada i poprzez zakażenie bakterią, obstawiam że to u mnie wystąpiło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted September 26, 2018 Share Posted September 26, 2018 Po tygodniu refermentacji to można się spodziewać różnych cudów, zostaw to na miesiąc dwa i zobaczysz. Oscypek to zupełnie normalna i pożądana rzecz w grodziskimi ,jakby waliło kiełbasą to byłoby trochę słabo . Ryland 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
smaky78 Posted September 26, 2018 Author Share Posted September 26, 2018 Faktycznie, warto poczekać, może ten diacetyl jeszcze się zredukuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted September 26, 2018 Share Posted September 26, 2018 2 godziny temu, smaky78 napisał: Z tego co się orientuję to diacetyl może być wywołany poprzez zbyt niską temperaturę fermentacji co tu odpada i poprzez zakażenie bakterią, obstawiam że to u mnie wystąpiło. Dokładnie odwrotnie. Niska temperatura fermentacji = mniej diacetylu. Ale też wolniejsza jego redukcja przez drożdże. Dlatego pod koniec fermentacji warto ją podnosić. Poza tym zbyt krótka fermentacja lub mało drożdży lub słabej jakości. Zjełczałe masło to też może być ewentualnie kwas masłowy, ale takie infekcje są bardzo rzadkie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
smaky78 Posted January 16, 2019 Author Share Posted January 16, 2019 Właśnie teraz próbuję ostatnią butelkę tej warki po długim czasie, żadnego oscypka i mleczności/diacetylu nie wyczuwam, piwo jest z wyraźną wędzonością, ale nienachalną, prawie klarowne, lekko zamglone tylko że piana szybko opada, wcześniej była lepsza. Generalnie świetne grodziskie mi wyszło Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now