smaky78 Opublikowano 26 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2018 (edytowane) Witam Postanowiłem zmierzyć się z grodziskim i zakupiłem ten zestaw https://www.alepiwo.pl/?produkty/zestawy-surowcow/piwa-swiata/grodziskie.html zapach samego słodu miał lekko wyczuwalną wędzonkę, natomiast gotowe piwo daje dość mocno oscypkiem, przypomina zjęczałe masło co w piwie daje zapach maślano-wędzony czyli tak średnio powiedziałbym jak na grodziskie, które wędzonkę powinno mieć delikatną i neutralną. Zacierane było wg przepisu : 64 C 30 min 72 C 30 min 78 C 10 min Dodam jeszcze, że pianę ciężko uzyskać. Edytowane 26 Września 2018 przez smaky78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronson Opublikowano 26 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2018 (edytowane) W jakiej temp. fermentowałeś? Ile trwała fermentacja? Jak masło to może być diacetyl Edytowane 26 Września 2018 przez ronson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smaky78 Opublikowano 26 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2018 Warzenie było równo miesiąc temu, butelkowanie tydzień temu. Temp. fermentacji stała 19 st w podpiwniczeniu, drożdże US-05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronson Opublikowano 26 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2018 (edytowane) Ostatnio sporo ludzi narzeka na długi lag US-05 (partia do 02.2020) Pare osób miało siarkę, ale nie masło Może przez lag weszła jakaś infekcja Edytowane 26 Września 2018 przez ronson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smaky78 Opublikowano 26 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2018 Z tego co się orientuję to diacetyl może być wywołany poprzez zbyt niską temperaturę fermentacji co tu odpada i poprzez zakażenie bakterią, obstawiam że to u mnie wystąpiło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 26 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2018 Po tygodniu refermentacji to można się spodziewać różnych cudów, zostaw to na miesiąc dwa i zobaczysz. Oscypek to zupełnie normalna i pożądana rzecz w grodziskimi ,jakby waliło kiełbasą to byłoby trochę słabo . Ryland 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smaky78 Opublikowano 26 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2018 Faktycznie, warto poczekać, może ten diacetyl jeszcze się zredukuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 26 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2018 2 godziny temu, smaky78 napisał: Z tego co się orientuję to diacetyl może być wywołany poprzez zbyt niską temperaturę fermentacji co tu odpada i poprzez zakażenie bakterią, obstawiam że to u mnie wystąpiło. Dokładnie odwrotnie. Niska temperatura fermentacji = mniej diacetylu. Ale też wolniejsza jego redukcja przez drożdże. Dlatego pod koniec fermentacji warto ją podnosić. Poza tym zbyt krótka fermentacja lub mało drożdży lub słabej jakości. Zjełczałe masło to też może być ewentualnie kwas masłowy, ale takie infekcje są bardzo rzadkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smaky78 Opublikowano 16 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2019 Właśnie teraz próbuję ostatnią butelkę tej warki po długim czasie, żadnego oscypka i mleczności/diacetylu nie wyczuwam, piwo jest z wyraźną wędzonością, ale nienachalną, prawie klarowne, lekko zamglone tylko że piana szybko opada, wcześniej była lepsza. Generalnie świetne grodziskie mi wyszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się