Mały człowieczek Opublikowano 16 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2018 Większość piwa mi sie rozszczelnilo kilka butelek zostalo schlodzobe smakuje nawet ok. Mierzylem temperature w piwnicy dzis i jest niestety 21stopni. Chcialem zrobic golden pale ale z brewkita czy to bedzie za wysoka temperatura? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 16 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2018 W dniu 16.10.2018 o 16:37, Piotr Krzysztof Podlodowski napisał(a): Większość piwa mi sie rozszczelnilo kilka butelek zostalo schlodzobe smakuje nawet ok. Mierzylem temperature w piwnicy dzis i jest niestety 21stopni. Chcialem zrobic golden pale ale z brewkita czy to bedzie za wysoka temperatura? Rozwiń Za ciepło niestety. Chyba że zaopatrzysz się w drożdże, które fermentują w tym zakresie nie dając paskudnych posmaków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 16 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2018 W dniu 16.10.2018 o 16:37, Piotr Krzysztof Podlodowski napisał(a): Większość piwa mi sie rozszczelnilo kilka butelek zostalo schlodzobe smakuje nawet ok. Mierzylem temperature w piwnicy dzis i jest niestety 21stopni. Chcialem zrobic golden pale ale z brewkita czy to bedzie za wysoka temperatura? Rozwiń Co się zrobiło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały człowieczek Opublikowano 16 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2018 (edytowane) W dniu 16.10.2018 o 17:30, anteks napisał(a): Co się zrobiło? Rozwiń Kapsle przestaly byc szczelne od wysokiego ciśnienia w butelce Edytowane 16 Października 2018 przez Piotr Krzysztof Podlodowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 16 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2018 W dniu 16.10.2018 o 18:18, Piotr Krzysztof Podlodowski napisał(a): Kapsle przestaly byc szczelne od wysokiego ciśnienia w butelce Rozwiń Zaciskałes kapsle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały człowieczek Opublikowano 16 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2018 W dniu 16.10.2018 o 18:23, anteks napisał(a): Zaciskałes kapsle? Rozwiń Tak zaciskalem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 16 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2018 nie słyszałem o takich przypadkach, to raczej butelki strzelały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 16 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2018 W dniu 16.10.2018 o 18:31, Piotr Krzysztof Podlodowski napisał(a): Tak zaciskalem Rozwiń Może masz coś nie tak z kapslownicą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 17 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2018 Jaką masz kapslownice? Na grecie i emily jest wyraźny uskok jak zamkniesz kapsla, może za słabo zaciskałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 17 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2018 W dniu 16.10.2018 o 18:37, anteks napisał(a): nie słyszałem o takich przypadkach, to raczej butelki strzelały Rozwiń Mi sie raz kapsle wybrzuszyly i do tej pory nie wiem czy byly jakiejs gorszej jakosci czy co bo piwo bylo mocno nagazowane, ale nie przegazowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sage67 Opublikowano 17 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2018 W dniu 1.10.2018 o 10:09, rob7320 napisał(a): ..... jak robisz z brewkitu to nie dodawaj cuku , lepiej płynny ekstrakt niechmielony ... Rozwiń Przepraszam, że podpinam się pod post, ale ponieważ padło to stwierdzenie, to uznałem, że mój problem się wiąże z tematem. Zrobiłem moje pierwsze piwo z brew kitu jakiś czas temu (ok. 3 miesiące), zgodnie z instrukcją. Niestety, nie pomyślałem o tym, by zachować informację, jaki to był brew kit (kupiłem w sklepie we Wrocławiu) i nie pamiętam, ale nie to jest istotne. Dodałem cukru, bo tak było w instrukcji, a podczas butelkowania też użyłem cukru. Butelek nie wstrząsałem po zakapslowaniu. Po miesiącu otworzyłem pierwszą butelkę. Piwo było wystarczająco nagazowane, pięknie się pieni, ale ma wyraźny posmak drożdży, który przeszkadza. Już się trochę przyzwyczaiłem, ale muszę je pić sam, ponieważ kogo bym nie poczęstował, to pyta o te drożdże. Na forum jest mowa o posmaku bimbrowym, jak się dodaje cukier do brzeczki, ale ja nigdy bimbru nie piłem i nie wie, czy to przypadkiem nie o ten smak chodzi? Kolega mówi mi, że to wina tanich drożdży, które były w zestawie i proponuje, by następnym razem kupić droższe - powyżej 15zł za saszetkę... Czy może mieć rację, czy też - jak pisze rob7320 - jest to wina dodanego cukru, zamiast ekstraktu niechmielonego? Pomóżcie, proszę, ponieważ piwo się kończy, a nie chciałbym popełnić poprzedniego błędu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały człowieczek Opublikowano 17 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2018 W dniu 17.10.2018 o 08:39, Undeath napisał(a): Jaką masz kapslownice? Na grecie i emily jest wyraźny uskok jak zamkniesz kapsla, może za słabo zaciskałeś? Rozwiń Na grecie kapslowalem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 17 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2018 W dniu 17.10.2018 o 12:55, Sage67 napisał(a): jest to wina dodanego cukru, zamiast ekstraktu niechmielonego? Rozwiń Tak, wina cukru + zapewne zbyt wysoka temperatura fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sage67 Opublikowano 17 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2018 W dniu 17.10.2018 o 13:29, Jancewicz napisał(a): Tak, wina cukru + zapewne zbyt wysoka temperatura fermentacji Rozwiń Rozumiem więc, że mogę użyć drożdży dołączonych do zestawu i - o ile nie użyję cukru i obniżę temperaturę fermentacji - to nie będzie posmaku drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob7320 Opublikowano 17 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2018 W dniu 17.10.2018 o 13:29, Jancewicz napisał(a): 5 godzin temu, Jancewicz napisał: Tak, wina cukru + zapewne zbyt wysoka temperatura fermentacji Rozumiem więc, że mogę użyć drożdży dołączonych do zestawu i - o ile nie użyję cukru i obniżę temperaturę fermentacji - to nie będzie posmaku drożdży? Drożdże dołączone do brewkitu z reguły są gorsze( nawet nie znamy nazwy )od dedykowanych do danego stylu .Polecałbym jednak użyć np S04 lub US-05. Musisz kontrolować proces fermentacji do temperatury jak długości , no i oczywiście trzeba uważać przy zlewaniu do butelek aby nie ponieść osadu drożdżowego , no i później przy przelewaniu z butelki zostawić ostatni łyk , bo tam będą same drożdże i mogą dostać się do szklaki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 17 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2018 W dniu 17.10.2018 o 19:21, rob7320 napisał(a): W dniu 17.10.2018 o 13:29, Jancewicz napisał(a): 5 godzin temu, Jancewicz napisał: Tak, wina cukru + zapewne zbyt wysoka temperatura fermentacji Rozumiem więc, że mogę użyć drożdży dołączonych do zestawu i - o ile nie użyję cukru i obniżę temperaturę fermentacji - to nie będzie posmaku drożdży? Drożdże dołączone do brewkitu z reguły są gorsze( nawet nie znamy nazwy )od dedykowanych do danego stylu .Polecałbym jednak użyć np S04 lub US-05. Musisz kontrolować proces fermentacji do temperatury jak długości , no i oczywiście trzeba uważać przy zlewaniu do butelek aby nie ponieść osadu drożdżowego , no i później przy przelewaniu z butelki zostawić ostatni łyk , bo tam będą same drożdże i mogą dostać się do szklaki . Rozwiń Us-05 zapewne są lepsze ale pamiętam, że za mojej brewkitowej kariery używałem drożdży z zestawu i kontrolujac proces, czystość a przede wszystkim temperatury fermentacji, piwa wychodziły dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob7320 Opublikowano 17 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2018 W dniu 17.10.2018 o 19:28, Jancewicz napisał(a): Us-05 zapewne są lepsze ale pamiętam, że za mojej brewkitowej kariery używałem drożdży z zestawu i kontrolujac proces, czystość a przede wszystkim temperatury fermentacji, piwa wychodziły dobre. Rozwiń Tak masz rację , na brewkitowych wychodzą piwa, ale większa jest szansa ,że będą stare , były źle przechowywane, a na wszelki wypadek jak nie wystartują dobrze mieć saszetkę sucharów ( np US05) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sage67 Opublikowano 19 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2018 (edytowane) Bardzo serdecznie dziękuję Wam za cenne wskazówki. Niestety, pojawiły się również nowe wątpliwości... Powiedzcie proszę, czy to zestawienie drożdży i brewkitu będzie OK? Nie mam US05, czy powinienem je kupić? Oprócz tego, bardzo proszę o podpowiedź, jaki ekstrakt słodowy użyć zamiast cukru? Z góry bardzo dziękuję za pomoc. Edytowane 19 Października 2018 przez Sage67 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 19 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2018 To są belgijskie drożdże Nie zrobisz na nich Pilsnera. Ogólnie do Pilsnera potrzebne W34/70 i 10C fermentacji więc podejrzewam, że nie masz takiej temperatury. Z tego zestawu wyjdzie Ci taki ala Blond Ale - więc oczywiście zrobisz na nim piwo ale nie bedzie to tym co jest na brewkitcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sage67 Opublikowano 19 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2018 Undeath, dziękuję za podpowiedź. To już może lepiej użyć tych no-name dołączonych do zestawu? W instrukcji dołączonej do puszki polecają fermentację w temperaturze 13-15 °C, natomiast na stronie diybeer.com 21 - 27 °C... Nie bardzo wiem, czego się trzymać. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 19 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2018 Kup W34/70, jeśli masz możliwość fermentacji w 10C, albo wrzuć te belgijskie w 19C, żeby mieć pijalnego non-lagera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sage67 Opublikowano 19 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2018 W dniu 19.10.2018 o 19:24, fotohobby napisał(a): wrzuć te belgijskie w 19C Rozwiń Dzięki. Tak zrobię tym razem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały człowieczek Opublikowano 25 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2018 (edytowane) Zrobilem boxa ze steropianu. Dzis bede badal ile wrzucic wkladow lodowych aby obnizyc temperature do tych 15 stopni przynajmniej na 24h.Koszt plyt w castoramie to 25 pln plus wykalaczki Moja piwnica jest kiepska na dworze 7 stopni a tam 21. Edit. Box dobrze mi sie sprawuje. Trzyma temperature od 12 do 18 stopni max. Tylko pytanie czy ta dolna temperatura ktora sie utrzymuje przez pierwszz 3 godziny wlozenia zamrozonych wkladow nie zaszkodzi golden pale ale? Na us05 robie piwko Edytowane 31 Października 2018 przez Piotr Krzysztof Podlodowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały człowieczek Opublikowano 7 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2018 (edytowane) Robie wļaśnie to piwko jak na zdjeciu. Uzyłem drozdzy us05, ekstrakt slodowy płynny 1,7 kg. 19 litrow wody.Temp fermentacji od 15 do 17 stopni. Po 7 dniach burzliwej i 4 dniach cichej blg utrzymuje sie na poziomie 9. Co robic ? Dolac wody podniesc temp na kilka dni? Edytowane 7 Listopada 2018 przez Piotr Krzysztof Podlodowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 7 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2018 A skad wiesz, ze burzliwa trwala właśnie 7 dni ? Czym mierzysz BLG ? Spławik, czy refraktometr ? Jak zadales drożdże ? Jak natlniałeś brzeczkę ? Przenieś piwo do cieplejzego pomieszczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się