Jump to content

Belgian Christmas Beer 20°BLG - chmielenie i przyprawy


Recommended Posts

Planuję uwarzyć Belgian Christmas Beer ~20°BLG na słodach:

Pilzneński 4kg
Słód Monachijski 25 2kg
Słód Castle Crystal 150 1kg
Słód Coffee 1kg.

W oryginalnym przepisie są chmiele Admiral 15g i Brewers Gold 15g na 20l. 

Z chmieli jakie posiadam to Warrior, East Kent Goldings oraz lubelski. Czy mogę któryś wykorzystać czy pozostać przy oryginale?

Link to comment
Share on other sites

8 godzin temu, koval_blazej napisał:

Warrior zamiast admirala i ekg zamiast Brewers Gold powinno być ok.

Jakieś uwagi co czasu gotowania chmieli oraz ich ilości ?

Link to comment
Share on other sites

Dałbym jedną symboliczną dawkę, chociażby 15g ekg na 10-15minut i drugą do oczekiwanej goryczki na 60 minut. 

Większość świątecznych Belgów jakie piłem skupiały się na slodowosci i przyprawowych aromatach, nawet jeśli żadne przypraw nie było w składzie, No i były takie rozgrzewająco, zimowe. Nie pamietam żeby któreś miało zaakcentowany chmiel, więc to raczej mało istotna kwestia oby tylko nie dać go za dużo. 

Link to comment
Share on other sites

  • zegancio changed the title to Belgian Christmas Beer 20°BLG - chmielenie i przyprawy

Mam pytanie dodatkowe odnośnie przypraw. Mam z mielony cynamon, gałkę muszkatołową, imbir i kminek. Czy w takiej postaci  mogę zadać je na koniec gotowania?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.