zegancio Opublikowano 4 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2018 Planuję uwarzyć Belgian Christmas Beer ~20°BLG na słodach: Pilzneński 4kgSłód Monachijski 25 2kgSłód Castle Crystal 150 1kgSłód Coffee 1kg. W oryginalnym przepisie są chmiele Admiral 15g i Brewers Gold 15g na 20l. Z chmieli jakie posiadam to Warrior, East Kent Goldings oraz lubelski. Czy mogę któryś wykorzystać czy pozostać przy oryginale? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 4 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2018 Warrior zamiast admirala i ekg zamiast Brewers Gold powinno być ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 5 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2018 8 godzin temu, koval_blazej napisał: Warrior zamiast admirala i ekg zamiast Brewers Gold powinno być ok. Jakieś uwagi co czasu gotowania chmieli oraz ich ilości ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 5 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2018 Dałbym jedną symboliczną dawkę, chociażby 15g ekg na 10-15minut i drugą do oczekiwanej goryczki na 60 minut. Większość świątecznych Belgów jakie piłem skupiały się na slodowosci i przyprawowych aromatach, nawet jeśli żadne przypraw nie było w składzie, No i były takie rozgrzewająco, zimowe. Nie pamietam żeby któreś miało zaakcentowany chmiel, więc to raczej mało istotna kwestia oby tylko nie dać go za dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 5 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2018 W tym stylu chmiele nie mają wielkiego znaczenia. Możesz spokojni eksperymentować, przyprawy i drożdże skutecznie ukryją wszelki profil chmielowy piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 13 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2018 Mam pytanie dodatkowe odnośnie przypraw. Mam z mielony cynamon, gałkę muszkatołową, imbir i kminek. Czy w takiej postaci mogę zadać je na koniec gotowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się