Skocz do zawartości

Belgian Christmas Beer 20°BLG - chmielenie i przyprawy


zegancio

Rekomendowane odpowiedzi

Planuję uwarzyć Belgian Christmas Beer ~20°BLG na słodach:

Pilzneński 4kg
Słód Monachijski 25 2kg
Słód Castle Crystal 150 1kg
Słód Coffee 1kg.

W oryginalnym przepisie są chmiele Admiral 15g i Brewers Gold 15g na 20l. 

Z chmieli jakie posiadam to Warrior, East Kent Goldings oraz lubelski. Czy mogę któryś wykorzystać czy pozostać przy oryginale?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dałbym jedną symboliczną dawkę, chociażby 15g ekg na 10-15minut i drugą do oczekiwanej goryczki na 60 minut. 

Większość świątecznych Belgów jakie piłem skupiały się na slodowosci i przyprawowych aromatach, nawet jeśli żadne przypraw nie było w składzie, No i były takie rozgrzewająco, zimowe. Nie pamietam żeby któreś miało zaakcentowany chmiel, więc to raczej mało istotna kwestia oby tylko nie dać go za dużo. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zegancio zmienił(a) tytuł na Belgian Christmas Beer 20°BLG - chmielenie i przyprawy

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.