paveu2 Opublikowano 5 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2018 Cześć wszystkim, Zakupiłem zestaw surowców Belgian AMBER ABBEY 15°BLG. W instrukcji napisano aby wsypać słody (pilzneński, monachijski i abbey) w temperaturze 47 stopni a następne 50 minut zacierać w 65 stopniach. Zastanawiam się czy to nie błąd/litrówka i może autorowi chodziło o 67 stopni wody. Nie znalazłem teź na necie powodu aby wrzucać słody w tej temperaturze. Z góry dziękuje za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 5 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2018 Pewnie chodziło o 67C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 5 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2018 A nie pisało nic o wsypaniu słodu do niższej temperatury i powolnym podnoszeniu do wyższej? W niektórych przepisach się z czymś takim spotkałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paveu2 Opublikowano 7 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2018 Nic takiego nie pisało. Mało tego dalsza część instrukcji mówi trzymaj w 65 st. przez 50 minut. No nic zrobiłem tradycyjnie wyszło ok. Z tym, że mam pewien problem. Wiem, że takie pytania padały już milion razy ale może dowiem się czegoś nowego. Drożdże T-58 upłynniłem w temp (ok 22 stopni) i zadałem do napowietrzonej mocno brzeczki o temp. ok.18. W kubeczku ładnie się namnożyły. Ponieważ zaleca się trzymać dolnych wartości temperatury pracy drożdży w pudle z fermentorem mam aktualnie ok 15 stopni. Minęła ósma godzina i nie widać startu fermetacji. Wieko nie jest wygięte a w rurce cisza(wiem, że żaden to wyznacznik). Nie chce otwierać wieka bo nie lubie przeszkadzać piwku działać. Ila czasu może trwać taki start ? Po jakim czasie powinienem się niepokoić ? Ewentualnie co mógłbym zrobić już teraz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Withereggie Opublikowano 7 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2018 Dolne zakresu nie ułatwiają startu więc stąd ten lag. Spokojnie czekaj... ja bym się zaczął martwić po 3 dniach i braku zmian w wiadrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paveu2 Opublikowano 7 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2018 Dzięki za odpowiedź. Będę czekał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paveu2 Opublikowano 8 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2018 Po prawie dwóch dniach pojawiła się piana i zapach fermentacji. W rurce nie bulka. No nic po prostu zmierzę Blg za tydzień i zobaczę co tam się porobilo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 8 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2018 15 minut temu, paveu2 napisał: zmierzę Blg za tydzień Zmierz za 2 tygodnie paveu2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 8 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2018 19 minut temu, paveu2 napisał: Po prawie dwóch dniach pojawiła się piana i zapach fermentacji. W rurce nie bulka. No nic po prostu zmierzę Blg za tydzień i zobaczę co tam się porobilo. Nie bulka bo ucieka gdzieś bokiem, mam to samo, nigdy nie doświadczyłem mitycznego bulkania w rurce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paveu2 Opublikowano 8 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2018 No właśnie u mnie wcześniej było mityczne bulkanie. Tyle tylko że tym razem używam "cichej" rurki a brzeczkę schlodzilem bardziej niz zazwyczaj. Teraz się zastanawiam czy wogole nie zrezygnować z rurek.:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 10 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2018 (edytowane) Ja fermentuję w wiadrach z castoramy gdzie nie dociskam dokładnie wieka. Fermentację idzie poznać po pierścieniu piany w fermentorze. Jak jestem bardzo zaniepokojony brakiem oznak po kilku dniach to uchylam wieko i patrzę na aerometr, który wrzucam do wiadra. Te biowinowskie cukromierze dokładne nie są, ale mieszczą się fajnie do tych 15l-owych wiader, są tanie (12 zł/szt. w Leroy Merlin) i można w miarę łatwo sprawdzić czy fermentacja dobiegła końca, bez konieczności pobierania próbek co kilka dni :). Mam takie 3, a raczej nigdy nie mam więcej niż 2 wiadra na burzliwej jednocześnie. Zrezygnowałem z rurek i bardzo polecam takie rozwiązanie. Stresu jakby mniej. Oczywiście finalny pomiar przy rozlewie robię dokładniejszym cukromierzem, tak samo jak na koniec warzenia :). P.S. Daj znać jak to Amber Abbey smakuje. Mam teraz mocno ograniczony czas warzelniany i zastanawiam się właśnie nad nim (podejrzewam, że masz zestaw z TB) lub jakimś przyprawowym stoutem na zimę. Edytowane 10 Października 2018 przez Pingwinho Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paveu2 Opublikowano 27 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2018 (edytowane) W dniu 10.10.2018 o 11:53, Pingwinho napisał: P.S. Daj znać jak to Amber Abbey smakuje. Mam teraz mocno ograniczony czas warzelniany i zastanawiam się właśnie nad nim (podejrzewam, że masz zestaw z TB) lub jakimś przyprawowym stoutem na zimę. Szczerze mówiąc to całkiem spoko wyszło. Wyraźnie nuty orzechowe(z czasem trochę zanikały), troszkę rozgrzewające, dużo ciała. Nawet żonie smakowało bardzo. Jednak dziś, a w zasadzie przed chwilą otworzyłem dwie butelki i stało się coś dziwnego. Piwo zaczęło ostro gazować, piana zredukowała się w mgnieniu oka. Piwo samo nie wychodzi z butelki. W smaku dalej jest ok ale wygląda jak herbata czerwona. Co może być przyczyną ? Nie równomierne nagazowanie? Chmiel akurat w tych butelkach? EDIT Otworzyłem kolejne - tym razem mocno schłodzone i wszystko jest w normie. Piana zanika ale nie cała. Może to tylko dwie butelki. Edytowane 27 Listopada 2018 przez paveu2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się