Jump to content

Brewkit 5 blg podczas zlewania i tyle samo po otwarciu butelki. Ile ma procent ?


Recommended Posts

Witam,

Jestem początkujący :) podczas zlewania brewkitu mangrove jacks blonde lager pomiar wskazywał 5 blg i zakończyła się fermentacja. Zakończyła się ponieważ po w instrukcji było napisane , że trzeba odczekać czas tydzień i po tygodniu faktycznie już nic nie bulgotalo . Było 5 blg , zostawiłem więc jeszcze na dwa dni i sprawdzilem ponownie. 5 blg , więc zlalem do butelek. Po 3 tygodniach według instruktażu otworzylem piwko i znów zmierzylem winomierzem Biowin . Wynik 5 Blg. Smak bardzo dobry. Gaz jest , chociaż nie za dużo , właśnie takie piwo chcialem. Pytanie jest tylko jedno, czy faktycznie procentowo to jest tam 1,5℅?? 

 

Dziękuję i pozdrawiam,

Krystian 

Link to comment
Share on other sites

Ale to też można policzyć w szczególności jeżeli warzyles z ekstraktow. W sumie ze slodu tez.

Ilość alkoholi jest jednak mało istotne. To że masz 5blg to chyba sporo.

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

https://www.wiki.piwo.org/Obliczanie_zawartości_alkoholu_w_gotowym_piwie

 

Słodu do brewkitu dodałeś? Chyba coś Ci się pomyliło i masz na myśli ekstrakt słodowy? Na ekstraktach i brewkitach czasem piszą jakie będzie Blg początkowe i można sobie z grubsza oszacować. 

Link to comment
Share on other sites

tak. do mangrove dodałem ekstrakt słodowy gozdawa. 
to obliczanie nic mi nie da , ponieważ nie znam początkowej wartości blg. 
Ale po obliczeniu składników doszedłem, że to będzie ok. 4,5 % w piwku.
Dla innych z podobnym problemem podam tabelkę :
Dziękuję puradawid za pomoc.

Bez tytułu.jpg

Link to comment
Share on other sites

10 godzin temu, Krystpl napisał:

Zakończyła się ponieważ po w instrukcji było napisane , że trzeba odczekać czas tydzień i po tygodniu faktycznie już nic nie bulgotalo .

Robiąc piwo z brewkita nie sugeruj się instrukcją ( piszą tam głupoty) . Tygodniowy czas fermentacji i brak bulgotania nie są żadnym wyznacznikiem końca fermentacji . Trzeba sprawdzać końcowe blg  jeżeli się nie zmienia można butelkować , chyba że drożdże zrobią sobie siestę poobiednią i trochę się zdrzemną i nie przefermentują do końca . 

Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, rob7320 napisał:

Trzeba sprawdzać końcowe blg  jeżeli się nie zmienia można butelkować

 

No właśnie kolega @Krystpl tak zrobił... (może rzeczywiście ciut za wcześnie ale blg było mierzone 2 razy z tym samym wynikiem)

Link to comment
Share on other sites

37 minut temu, Jancewicz napisał:

No właśnie kolega @Krystpl tak zrobił... (może rzeczywiście ciut za wcześnie ale blg było mierzone 2 razy z tym samym wynikiem)

Po tygodniu jak mierzymy przez dwa dni i jest takie same blg  to wg mnie trochę za wcześnie na wyciągnięcie wniosków( tymbardziej jak jest 5bblg )  o zakończeniu fermentacji . Ja jakiś czas temu robiłem pszenicę na W-06 po 10 dniach wydawało mi się że fermentacja się zakończyła  ( było 2blg ) mierzone  przez sakramentalne 3dni niemniej jednak drożdże cały czas pracowały niemrawo i przez kolejne dwa tygodnie zażarły do 1blg czyli butelkując za wcześnie piwo wylazło by z butelki bez otwierania kapsla .

Link to comment
Share on other sites

13 godzin temu, Krystpl napisał:

to obliczanie nic mi nie da , ponieważ nie znam początkowej wartości blg. 

W beershmit jest narzędzie którym możesz obliczyć gęstość początkową na postawie różnicy w odczycie między balingomierzem a refraktometrem. Kwestia posiadania obu.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.