Krystpl Opublikowano 25 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2018 Witam, Jestem początkujący podczas zlewania brewkitu mangrove jacks blonde lager pomiar wskazywał 5 blg i zakończyła się fermentacja. Zakończyła się ponieważ po w instrukcji było napisane , że trzeba odczekać czas tydzień i po tygodniu faktycznie już nic nie bulgotalo . Było 5 blg , zostawiłem więc jeszcze na dwa dni i sprawdzilem ponownie. 5 blg , więc zlalem do butelek. Po 3 tygodniach według instruktażu otworzylem piwko i znów zmierzylem winomierzem Biowin . Wynik 5 Blg. Smak bardzo dobry. Gaz jest , chociaż nie za dużo , właśnie takie piwo chcialem. Pytanie jest tylko jedno, czy faktycznie procentowo to jest tam 1,5℅?? Dziękuję i pozdrawiam, Krystian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
puradawid Opublikowano 25 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2018 A jaki był blg poczatkowy przed fermentacja? Bez tego nie wiadomo ile drożdże przejadly.Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krystpl Opublikowano 25 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2018 I tu chyba był mój błąd nowicjusza, że tego nie zmierzyłem? Zmierzyłem tylko jak zakończyła się fermentacja. Nie mam informacji ile wynosiło BLG przed niestety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krystpl Opublikowano 25 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2018 Tym bardziej muszę się zagłębić czym albo jak można te % zmierzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
puradawid Opublikowano 25 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2018 Ale to też można policzyć w szczególności jeżeli warzyles z ekstraktow. W sumie ze slodu tez.Ilość alkoholi jest jednak mało istotne. To że masz 5blg to chyba sporo.Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka Krystpl 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krystpl Opublikowano 25 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2018 Mógłbyś mi podać wzór na to , jeżeli byś mógł? Szczerze mówiąc ekstraktu było 1,5 kg a potem dodałem jeszcze jakies 1,3 l słodu . Całość miała 20 litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glowa Opublikowano 25 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2018 https://www.wiki.piwo.org/Obliczanie_zawartości_alkoholu_w_gotowym_piwie Słodu do brewkitu dodałeś? Chyba coś Ci się pomyliło i masz na myśli ekstrakt słodowy? Na ekstraktach i brewkitach czasem piszą jakie będzie Blg początkowe i można sobie z grubsza oszacować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krystpl Opublikowano 25 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2018 tak. do mangrove dodałem ekstrakt słodowy gozdawa. to obliczanie nic mi nie da , ponieważ nie znam początkowej wartości blg. Ale po obliczeniu składników doszedłem, że to będzie ok. 4,5 % w piwku. Dla innych z podobnym problemem podam tabelkę : Dziękuję puradawid za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob7320 Opublikowano 26 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2018 10 godzin temu, Krystpl napisał: Zakończyła się ponieważ po w instrukcji było napisane , że trzeba odczekać czas tydzień i po tygodniu faktycznie już nic nie bulgotalo . Robiąc piwo z brewkita nie sugeruj się instrukcją ( piszą tam głupoty) . Tygodniowy czas fermentacji i brak bulgotania nie są żadnym wyznacznikiem końca fermentacji . Trzeba sprawdzać końcowe blg jeżeli się nie zmienia można butelkować , chyba że drożdże zrobią sobie siestę poobiednią i trochę się zdrzemną i nie przefermentują do końca . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 26 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2018 1 godzinę temu, rob7320 napisał: Trzeba sprawdzać końcowe blg jeżeli się nie zmienia można butelkować No właśnie kolega @Krystpl tak zrobił... (może rzeczywiście ciut za wcześnie ale blg było mierzone 2 razy z tym samym wynikiem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob7320 Opublikowano 26 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2018 37 minut temu, Jancewicz napisał: No właśnie kolega @Krystpl tak zrobił... (może rzeczywiście ciut za wcześnie ale blg było mierzone 2 razy z tym samym wynikiem) Po tygodniu jak mierzymy przez dwa dni i jest takie same blg to wg mnie trochę za wcześnie na wyciągnięcie wniosków( tymbardziej jak jest 5bblg ) o zakończeniu fermentacji . Ja jakiś czas temu robiłem pszenicę na W-06 po 10 dniach wydawało mi się że fermentacja się zakończyła ( było 2blg ) mierzone przez sakramentalne 3dni niemniej jednak drożdże cały czas pracowały niemrawo i przez kolejne dwa tygodnie zażarły do 1blg czyli butelkując za wcześnie piwo wylazło by z butelki bez otwierania kapsla . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 26 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2018 13 godzin temu, Krystpl napisał: to obliczanie nic mi nie da , ponieważ nie znam początkowej wartości blg. W beershmit jest narzędzie którym możesz obliczyć gęstość początkową na postawie różnicy w odczycie między balingomierzem a refraktometrem. Kwestia posiadania obu. puradawid 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krystpl Opublikowano 26 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2018 Spoko , wszystkim serdecznie dziękuję za aktywność ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi