leonzn Opublikowano 26 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2018 Witam, chciałem sie Was poradzić jak podbić pełnie w smaku przy niskobalingowym piwie, tak aby nie było wodniste. Nie chciałbym dodawać słodów karmelowych, abbey etc. Chodzi o piwa zacierane w temp. ok 67C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 26 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2018 Jak bez użycia dodatkowych słodów to płytko fermentujące drożdże + fermentacja razem z osadami białkowymi z gotowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 26 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2018 A naprawdę czujesz jakaś różnice pomiędzy 12 a 10blg, bo ja za cholerę. Większość piw które robię jest koło 10blg i jakoś nie mam wrażenia wodnistości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 26 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2018 - wyższa temperatura zacierania - płatki owsiane do zacieru - dłuższe gotowanie - drożdże typowo angielskie Też robię piwa w przedziale 10-13 i też nie czuję, żeby były wodniste... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 27 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2018 Dłuższe gotowanie. Słód wiedeński fajnie podbija pełnię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się