kolomar Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 Będziesz zlewał na cichą, czy nie? Ja w przypadku, gdy butelkuję prosto po burzliwej trzymam takie piwo ok 10, 11 dni na burzliwej i do butelek. Natomiast jak się decyduję na cichą, to trzymam ok. 8 dni na burzliwej i potem 10-14 dni na cichej (dotyczy górnej fermentacji i blg do 14 ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlos Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 Wydaje mi się że lepiej będzie jak przeleje lepiej się sklaruje a takie napewno lepiej się zaprezentuje w kufelku i mam nadzieję, że smaczniejsze będzie. Nowy areometr już zamówiłem liczę, że szybko dojedzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlos Opublikowano 10 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2010 (edytowane) Nowy sprzęt dotarł, więc temperaturka 18-19°C , no i sprawdziłem aerometrem wyszło 7°Blg przy 19-20°C coś sporawo chyba. Nie wiem także dlaczego piana jest taka "brudna" przeglądając zdięcia na forum widziałem białą, mam nadzieję, że wszystko jest ok. Jako, że mówią: Pij piwo, jakiegoś nawarzył. Wypiłem wszystko z pomiaru w smaku słabe lekkie i słodkawe, z bardzo delikatną goryczką. Zapach prawie jak piwo, ale sporo brakuje. Przepraszam za jakość zdięć ale padł mi aparat i robiłem telefonem. Edytowane 10 Czerwca 2010 przez karlos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 10 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2010 według mnie jest OK , jesli nie jest kwaśne ,poleży w butelkach i dojrzeje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlos Opublikowano 10 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2010 (edytowane) Kwaskowe w zapachu ale w smaku napewno nie, bardziej słodkie Edytowane 10 Czerwca 2010 przez karlos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlos Opublikowano 19 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2010 jutro zamierzam przelać moje piwko na cichą w związku z czym mam pytanko, na forum wyczytałem że nie trzeba przelewać i chcę kilka butelek jutro zakapslować a kilk potem. Pytanie czy to ma sens oraz czy nie przeszkadza że piwko jest teraz lekko nagazowane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 19 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2010 Cóż, nigdy tak nie robiłem, ale myślę że to ciekawy eksperyment - na pewno będziesz dzięki temu miał porównanie, dokładnie zobaczysz co daje cicha fermentacja. Co do nagazowania - uwzględnij obecne nasycenie przy wyliczaniu ilości surowca do refermentacji. Nie mam na to sposobu, wzoru, doświadczenia też mi brakuje - trzeba wykazać się po prostu wyczuciem. Przy pierwszej rozlewanej warce nie wziąłem pod uwagę tego czynnika, sypnąłem cukru standardowo, jedna miarka na butelkę, i taki był tego efekt: http://www.piwo.org/forum/t3276-Czarny-Browar-A-D-2010-Warka-%23-2--Dunkelweizen.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 20 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2010 TU masz bardzo pomocny programik Jacka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlos Opublikowano 20 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2010 niestety z kalkulatora nie mogłem skorzystać bo nie znam początkowego °Blg, ale co tam eksperymentuje piwko rozlałem 5 butelek 0,5l z cukrem w ilości na but. 0,3, dwie butelki 0,5 z 2/3 tej ilości jedna z połową oraz dwie bez surowca do refermentacji może wyjdzie jak z pompy. Reszta poszłe na cichą wyszło ok 10,5l o wartości ok 1°Blg. Jak sądzicie kiedy mogę posmakować pierwszego piwka, bo już nie mogę się doczekać narazie "męczę" się przy tyskim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlos Opublikowano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 Mogę dziś posmakować czy tylko się zniechęcę bo aż mnie skręca aby się dowiedzieć co nabroiłem. Mam jeszcze jedno pytanko jak należy prawidłowo przeprowadzić degustację tzn. w jakiej temp., szkle na co zwracać uwagę, szukałem instrukcji na forum ale nie znalazłem. Wiem tylko co opisać czytając inne opisy, ale nie wiem jak się do tego zabrać. Proszę o rady jak wydobyć to co najlepsze, by niedowiarki uwierzyli, że dam radę w "plastikowym wiadrze" zrobić piwko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 na co zwracać uwagę poczytaj opisy piw wg BJPC na wiki. Szkło, hm... wiem, że z kubka nie smakuje tak jak ze szklanki. Dla mnie nie ma znaczenia szkło, ni e wiem jak robią inni ale możesz podążyć tropem "winnym" czy mocniejszych trunków, gdzie kształt szkła ma uwypuklić walory smakowo - zapachowe. Jednak jak na pierwszy raz polecam zwykłą szklankę. Zwróć uwagę przede wszystkim na ewentualne obce nieprzyjemne posmaki czy zapachy. No i balans goryczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myszmen Opublikowano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 Mogę dziś posmakować czy tylko się zniechęcę bo aż mnie skręca aby się dowiedzieć co nabroiłem. Jeżeli dobrze zrozumiałem to piwko jest w butelce 4 dni. Według mnie to stanowczo za krótko. Poczekaj chociaż do tygodnia i na dobę wstaw butelkę do lodówki, żeby CO2 się dobrze rozpuściło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlos Opublikowano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 ok wstrzymuje się do niedzieli choć z wielkim trudem dziś Kasztelan oczywiście niepasteryzowany w końcu dostępny w Bydgoszczy choć popsuł się porównując z poprzednimi latami. A teraz lecę na wiki. Wielkie dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 he he he nie doczytałem. Faktycznie w tak krótki czas piwo się nie nagazuje. I tydzień to mało, zawiedziesz się jedynie smakiem. Poczekaj. Na to niestety przy refermentacji nie ma sposobu. Trzeba czekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 Zawiedziesz albo i nie zawiedziesz... Ważne żebyś wiedział czego się spodziewać po tygodniu w butelce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 To nie fabryka piwa! Powoli proszę ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 ok wstrzymuje się do niedzieli choć z wielkim trudem dziś Kasztelan oczywiście niepasteryzowany w końcu dostępny w Bydgoszczy choć popsuł się porównując z poprzednimi latami. A teraz lecę na wiki. Wielkie dzięki Bądź cierpliwy. Cierpliwość to cnota chcesz być cnotliwy musisz być cierpliwy. Pśpiech jest zawsze złym doradcą, przy piwie szczególnie. Daj temu piwu czas, ono musi się nagazować i dojrzewaniu nawet nie piszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlos Opublikowano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 Postaram się być cnotliwym, ale to nie jest proste. W niedziele postaram się zabutelkować to z cichej sądzę że tydzień wystarczy, bo jak zerkałem na rurkę to przez pół godziny nic.doradżcie jak dodać surowca i jakiego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cartmann Opublikowano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 Cukier 7-8g/l, rozpuścić odpowiednio odważoną ilość w gorącej wodzie, wlać na dno fermentora z kranikiem i zalać piwem po cichej. Powtórzone milionowy raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlos Opublikowano 25 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 ok ale ja cichą robię właśnie w fermentatorze z kranikiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 25 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 (edytowane) karlos: możesz rozsypać cukier łyżeczką do butelek, albo lepiej zagotować go w niewielkiej ilości wody i rodzielić strzykawką. Specjalnie dla Ciebie załaczam fragment artykułu nad którym pracuję: Rozlewam 21L Witbiera. Obliczenia przeprowadzę dla 22L ? dobrze jest zrobić mały zapas surowca, łatwiej wylać nadmiar niż uzupełniać brak. Do wyliczenia ilości cukru używam kalkulatora ze strony www: Dla następujących parametrów: nagazowanie 3.5 volume, temperatura butelkowania 22°C, objętość 22 litry wychodzi, że potrzeba 226g cukru (sacharozy). Teraz wyliczę objętość płynu w którym ten cukier chciałbym rozpuścić. Z praktyki wiem, że najmniejsza rozsądna objętość jaką można brać pod uwagę to 5ml na butelkę ? jest to wygodna ilość, bo pozwala napełniać po 4 butelki z jednego zassania strzykawki 20 ml. Ponieważ chcę użyć 44 półlitrowych butelek dobrze by było po rozpuszczeniu uzyskac 44 * 5 czyli 220 ml syropu. Ciężko jest wyliczyć, jaką objętość w tym zajmie cukier, więc umieszczam cukier w naczyniu z podziałką i powoli dolewam wody aż uzyskam objętość 220 ml. Edytowane 25 Czerwca 2010 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlos Opublikowano 25 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 wielkie dzięki w niedzielę butelkuje może się uda jestem dobrej myśli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 25 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 Cześć Ciężko jest wyliczyć, jaką objętość w tym zajmie cukier ... Informacyjnie tylko zaznaczę ze w winiarstwie przyjmuje się ze 1 kg cukru powiększa roztwór o ok 0,6 l. Ale dla małych wartości cukru to zbyt niedokładne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 25 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 Znaczy, karlos, masz za mało fermentorów... Przy poprzednim zamówieniu z BA się machnąłem i wziąłem 2x z kranikiem, zamiast 1x z kranikiem + 1x z rurką. I powiem Ci, że dziś mi się przydały, bo jednocześnie warzę jedno i rozlewam drugie. Wystarczyło mi i na kadź filtracyjną i na rozlew. Jak na moje to rozsądny zestaw to 3x z rurką + 3x z kranikiem, ew. 2x z rurką + 2x z kranikiem + 1x z rurką i z kranikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlos Opublikowano 26 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2010 nie no fermentatorów mam dość bo dwa z kranikiem +1 z rurką + jeden bez niczego tak wyszło, że kupiłem zestaw a kilka dni po tym fakcie dostałem kolejny zestaw w prezencie urodzinowym . Dlatego nie mam pojęcia czy po cichej przelewać do drugiego z kranikiem czy zaraz do butelek dodam że zamontowałem reduktor osadów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się