maciek1221 Opublikowano 27 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2018 Cześć, ostatnio muszę ograniczać warzenie ponieważ kiedy trzymam duży zapas piwa w kegach (powiedzmy 200litrów w 8 kegach), to niestety ale część tego piwa się po prostu psuje. Nie miałem tych problemów w butelkach. Zastanawiam się, czy skoro gazuję sztucznie to może warto pomyśleć o pasteryzacji mojego piwa? Czy może to mieć znaczny wpływ na smak i zapach piwa? Czy to wydłuży jego trwałość? Temat był już poruszany, ale raczej dawno i raczej nie w związku z kegami a refermentacją w butelkach. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 27 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2018 Nie prościej zrobić refermentację w kegu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dan737 Opublikowano 27 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2018 51 minut temu, Oskaliber napisał: Nie prościej zrobić refermentację w kegu? Też jestem tego zdania, trwałość piwa powinna wzrosnąć stanowczo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 29 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2018 Nie, bo nie ma aż takiej kontroli nad nagazowaniem, keguję w petainery, więc jak mi refermentacja przegazuje piwo to trzeba się trochę bawić, żeby odgazować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burczas Opublikowano 29 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2018 JAk masz za dużo i może się popsuć, to daj znać gdzie je trzymasz. Odbiorę i zapobiegnę zepsuciu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 29 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2018 W dniu 27.11.2018 o 13:00, maciek1221 napisał: Cześć, ostatnio muszę ograniczać warzenie ponieważ kiedy trzymam duży zapas piwa w kegach (powiedzmy 200litrów w 8 kegach), to niestety ale część tego piwa się po prostu psuje. Nie miałem tych problemów w butelkach. Zastanawiam się, czy skoro gazuję sztucznie to może warto pomyśleć o pasteryzacji mojego piwa? Czy może to mieć znaczny wpływ na smak i zapach piwa? Czy to wydłuży jego trwałość? Temat był już poruszany, ale raczej dawno i raczej nie w związku z kegami a refermentacją w butelkach. Pozdrawiam Pewnie ze pasteryzacja przedluzy Ci diametralnie trwalosc piwa. Naturalnie zmienia nieco smak - czy na lepsze musisz sam ocenic. Kazdy browar komercyjny pasteryzuje piwo bezposrednio przed rozlaniem. Pytanie jest tylko jak osiagnac to w domowych warunkach - w tym temacie musialby sie wypowiedzic ktos kto juz to w warunkach domowych przeprowadzal. Musialbys piwo niesamowicie szybko zagrzac do ok. 80 stopni a nastepnie mega szybko schlodzic do 11 stopni co moim zdaniem w domowych warunkach jest praktycznie niemozliwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 29 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2018 3 godziny temu, Hanys93 napisał: Musialbys piwo niesamowicie szybko zagrzac do ok. 80 stopni a nastepnie mega szybko schlodzic do 11 stopni co moim zdaniem w domowych warunkach jest praktycznie niemozliwe. Może 2 wymienniki płytowe, przez jeden pompką leci gorąca woda z garnka, w drugim zimna. Albo nawet 2 chłodnice zwykłe w dwóch garnkach i piwo płynie przez chłodnice. Ale przy wymiennikach gorąca woda z chłodzenia może wchodzić do zbiornika z wodą do podgrzewania i na odwrót, więc oszczędność energii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 30 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2018 Tylko trzeba pamietac ze ten proces nie moze trwac dluzej niz 15 sekund, i przekroczyc temperatury 85 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się