ogur_ek Opublikowano 7 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2018 (edytowane) Zabieram się powoli za pierwsze w tym sezonie piwa. W pierwszej seria mają być proste, lekkie i przyjemne ?, polskie chmiele, 10-13blg, temp. w pomieszczeniu 15-17st. W tamtym roku używałem US-05, efekt był świetny, ale ... Ale może coś zmienić? Jakie inne drożdże polecicie do "Polskiego ale"? Edytowane 7 Grudnia 2018 przez ogur_ek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychoo Opublikowano 7 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2018 Ja bym nie kombinował. US-05 do pewne, dobre drożdże to piw które planujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 7 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2018 Danstar Nothingam. koholet 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 7 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2018 Jak przeczytałem temat od razu pomyślałem o us-05... Temperatury też masz odpowiednie. Ale może rzeczywiście spróbuj te Nottinghamy i daj znać jak się spisały w porównaniu do us-05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 7 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2018 uniwersalne do górniaków S-33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 7 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2018 (edytowane) wlp-001 , płynny odpowiednik us-05 . Nie kombinuj za wiele , warto nauczyć się kilku odmian drożdży, odpowiednich do konkretnych stylów i zmusić ich do czystej i prawidłowej fermentacji niż skakać z jednych na drugie . Edytowane 7 Grudnia 2018 przez czeburaszka710 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogur_ek Opublikowano 8 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2018 Nadrabiam zaległości w lekturze forum i kombinowanie kusi Czy WLP090 albo Wyeast 1007 będą pasować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warmiński MISIEK Opublikowano 8 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2018 Robiłem kilka piw na san diego i mi niestety dały trochę estrów. Fakt, że u mnie miały trochę chłodniej. Germanów nie używałem, ale z tego co ludzie piszą, dają bardzo fajne efekty. Jak chcesz pierwszy raz zmierzyć się z płynnymi, to może spróbuj FM52? Niby odpowiednik us05, ale jakoś lepsze piwa wychodzą mi na nich niż na sucharach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 11 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 Mi San Diego mocno się grzały podczas fermentacji. Lekkie piwa wyszły dobre, ale Old Ale, fermentowany w tej samej temperaturze otoczenia co dwa pierwsze, wyszedł estrowy. Ja osobiście polecam Nottingamy. Tanie, wygodne, łatwo dostępne, szeroki zakres temperatur, opadają na dno po fermentacji. Wolę je niż US-05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 11 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 (edytowane) W dniu 7.12.2018 o 16:06, ogur_ek napisał: Zabieram się powoli za pierwsze w tym sezonie piwa. W pierwszej seria mają być proste, lekkie i przyjemne ?, polskie chmiele, 10-13blg, temp. w pomieszczeniu 15-17st. W tamtym roku używałem US-05, efekt był świetny, ale ... Ale może coś zmienić? Jakie inne drożdże polecicie do "Polskiego ale"? @ogur_ek jeżeli nie masz kontroli temperatury i znajdziesz cieplejszy kont w domu/mieszkaniu, temperatura w granicy 22-24 stopni, to polecę Ci FM601. Drożdże płynne, ale na tyle specyficzne, że poradzą sobie nawet bez startera. Mówię o lekkim piwie i porządnym napowietrzeniu brzeczki. One przyjemnie podkreślają słodowość w piwie. Duża zaleta to zakres temperatury pracy 25-35 stopni. Wystarczy zadać w około 21-22 stopniach, okręcić kocem fermentor, same sobie utrzymają te 25 stopni. Bardzo szybko pracują i równie szybko osiadają. Grają mi one w lidze z chmielami kontynentalnymi. @koholet, @Warmiński MISIEK osobiście WLP090 bardzo lubię. Jednakże są to drożdże o tyle trudne, że trzeba trzymać je w zakresie 18 stopni na starcie do 20 pod koniec. Poza tym zakresem robią się trochę kapryśne. Między startem a końcem najcięższej pracy pracy są to 2-4 dni. One pracują bardzo szybko co wiąże się z dużą ilością ciepła jakie wydzielają. Niewątpliwa ich zaleta to flokulacja i klarowność. Moim zdaniem wybierając ten szczep to sterownik i lodówka jest wskazana. Przy lekkich piwach można pokusić się o fermentację w skrzyni z wkładami mrożącymi, ale przy większym ekstrakcie i tak szybkiej pracy szczepu najczęściej skrzynia nie zda egzaminu. Edytowane 11 Grudnia 2018 przez Daniel() koholet 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się