Jump to content

Polecane drożdże do serii piw ciemnych


alert

Recommended Posts

Planuję zrobić serię piw ciemnych: sweet stout, dry stout i na koniec mocniejszy FES albo RIS. Myślę o kupnie WLP004 Irish Ale Yest i zbierać gęstwy, albo propagować z wydzielonych porcji z oryginalnej filoki. Macie jakieś doświadczenia z nimi? Co plecacie do takiej serii piw. Mam lodówkę ze sterownikiem, więc kontrola temp. fermentacji nie jest problemem.

Link to comment
Share on other sites

57 minut temu, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO napisał:

FM13 irlandzkie ciemności - bardzo fajnie podbijają słodowość w ciemnych piwach. aczkolwiek nie mam porównania z wyeastami, może ktoś mądrzejszy się wypowie

 

Mądrzejszy nie jestem, ale problem z nimi jest taki, że słabo odfermentowują. Tutaj jest odpowiedni wątek: 

Ja mam aktualnie w fermentorze coffe stouta z FM13 i zeszło z 14,2 do 4,8 - dalej nie chcą jeść. Odfermentowanie jakieś 66%. Zobaczę za tydzień jak się zachowa gęstwa w FES, ale przy następnych ciemnych piwach będę próbował czegoś, co zejdzie ciut niżej

 

 

Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, burymichu napisał:

 

Mądrzejszy nie jestem, ale problem z nimi jest taki, że słabo odfermentowują. Tutaj jest odpowiedni wątek: 

Ja mam aktualnie w fermentorze coffe stouta z FM13 i zeszło z 14,2 do 4,8 - dalej nie chcą jeść. Odfermentowanie jakieś 66%. Zobaczę za tydzień jak się zachowa gęstwa w FES, ale przy następnych ciemnych piwach będę próbował czegoś, co zejdzie ciut niżej

 

 

 

okej, sorki, nie doczytałem że autor chce na tym pędzić RISy. u mnie nie było problemów z  odfermentowaniem - ostatni whisky stout zaliczył 76% (15->3,5blg). to naprawdę przyjemny wynik zważywszy na dobre 7% palonych słodów w zasypie. zresztą ja lubię jak w stoutach czy porterach jeszcze tego ciała zostanie - ale do risów już bym walił US05

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

ja tam się nie znam, ale ris'a robiłem na us-05, a dry stout'a po nim robiłem na gozdawa pure ale yeast 7 - oba wyszły dobre, a nawet bardzo dobre :) RIS zszedł z 26,5 blg do 9,5 po 3 tygodniach na drożdżach, a dry stout zszedł na gozdawie z 11,5 blg na 3,5 blg - oba smakują świetnie :)

Link to comment
Share on other sites

Do ciemnych piw w wielu przepisach przewijają się drożdże WLP001/Wyeast1056. Oprócz tego z suchych Nottingham lub US-05, czyli neutralne drożdże. 

Alternatywnie część osób chwali sobie dedykowane do ciemnych piw drożdże z Guinessa. Nie są neutralne smakowo i mają słabsze odfermentowanie.

Część osób używa z powodzeniem drożdży ESB z Füllersa.

 

Jest to zależne, jakie ciemne piwa tobie smakują. Każde drożdże są inne i dadzą odmienne efekty. Najlepiej samemu przetestować różne warianty i ocenić, co najbardziej smakuje

Edited by Grzegorz Żukowski
Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, Grzegorz Żukowski napisał:

Alternatywnie część osób chwali sobie dedykowane do ciemnych piw drożdże z Guinessa.

Tzn.które?

Pierwsze słyszę, chętnie się dowiem.

Edited by zasada
Link to comment
Share on other sites

Dzięki, notuje w kajeciku.

edit: w tabelce Mr. Malty i w tutejszej Wiki jest o tym skąd pochodzą, nie odrobiłem pracy domowej.

Edited by zasada
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.