alert Opublikowano 14 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2018 Planuję zrobić serię piw ciemnych: sweet stout, dry stout i na koniec mocniejszy FES albo RIS. Myślę o kupnie WLP004 Irish Ale Yest i zbierać gęstwy, albo propagować z wydzielonych porcji z oryginalnej filoki. Macie jakieś doświadczenia z nimi? Co plecacie do takiej serii piw. Mam lodówkę ze sterownikiem, więc kontrola temp. fermentacji nie jest problemem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 14 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2018 Ok, albo odpowiedniki z Wyeast lub Fermentum Mobile. alert 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 14 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2018 FM13 irlandzkie ciemności - bardzo fajnie podbijają słodowość w ciemnych piwach. aczkolwiek nie mam porównania z wyeastami, może ktoś mądrzejszy się wypowie alert 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burymichu Opublikowano 14 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2018 57 minut temu, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO napisał: FM13 irlandzkie ciemności - bardzo fajnie podbijają słodowość w ciemnych piwach. aczkolwiek nie mam porównania z wyeastami, może ktoś mądrzejszy się wypowie Mądrzejszy nie jestem, ale problem z nimi jest taki, że słabo odfermentowują. Tutaj jest odpowiedni wątek: Ja mam aktualnie w fermentorze coffe stouta z FM13 i zeszło z 14,2 do 4,8 - dalej nie chcą jeść. Odfermentowanie jakieś 66%. Zobaczę za tydzień jak się zachowa gęstwa w FES, ale przy następnych ciemnych piwach będę próbował czegoś, co zejdzie ciut niżej alert 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rado Opublikowano 14 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2018 Irish ale bardzo fajne do ciemnych ,u mnie zawsze późno startowały w okolicy 40 godzin. alert 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 14 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2018 1 godzinę temu, burymichu napisał: Mądrzejszy nie jestem, ale problem z nimi jest taki, że słabo odfermentowują. Tutaj jest odpowiedni wątek: Ja mam aktualnie w fermentorze coffe stouta z FM13 i zeszło z 14,2 do 4,8 - dalej nie chcą jeść. Odfermentowanie jakieś 66%. Zobaczę za tydzień jak się zachowa gęstwa w FES, ale przy następnych ciemnych piwach będę próbował czegoś, co zejdzie ciut niżej okej, sorki, nie doczytałem że autor chce na tym pędzić RISy. u mnie nie było problemów z odfermentowaniem - ostatni whisky stout zaliczył 76% (15->3,5blg). to naprawdę przyjemny wynik zważywszy na dobre 7% palonych słodów w zasypie. zresztą ja lubię jak w stoutach czy porterach jeszcze tego ciała zostanie - ale do risów już bym walił US05 alert 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DevilNoOne Opublikowano 25 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2019 ja tam się nie znam, ale ris'a robiłem na us-05, a dry stout'a po nim robiłem na gozdawa pure ale yeast 7 - oba wyszły dobre, a nawet bardzo dobre RIS zszedł z 26,5 blg do 9,5 po 3 tygodniach na drożdżach, a dry stout zszedł na gozdawie z 11,5 blg na 3,5 blg - oba smakują świetnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 28 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2019 (edytowane) Do ciemnych piw w wielu przepisach przewijają się drożdże WLP001/Wyeast1056. Oprócz tego z suchych Nottingham lub US-05, czyli neutralne drożdże. Alternatywnie część osób chwali sobie dedykowane do ciemnych piw drożdże z Guinessa. Nie są neutralne smakowo i mają słabsze odfermentowanie. Część osób używa z powodzeniem drożdży ESB z Füllersa. Jest to zależne, jakie ciemne piwa tobie smakują. Każde drożdże są inne i dadzą odmienne efekty. Najlepiej samemu przetestować różne warianty i ocenić, co najbardziej smakuje Edytowane 28 Marca 2019 przez Grzegorz Żukowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 28 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2019 (edytowane) Godzinę temu, Grzegorz Żukowski napisał: Alternatywnie część osób chwali sobie dedykowane do ciemnych piw drożdże z Guinessa. Tzn.które? Pierwsze słyszę, chętnie się dowiem. Edytowane 28 Marca 2019 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 28 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2019 WLP004 Irish Ale albo Wyeast 1084 Irish Ale. To ten sam szczep z browaru Guinessa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 28 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2019 (edytowane) Dzięki, notuje w kajeciku. edit: w tabelce Mr. Malty i w tutejszej Wiki jest o tym skąd pochodzą, nie odrobiłem pracy domowej. Edytowane 28 Marca 2019 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się