ronson Opublikowano 18 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 Cześć, Pierwszy raz używam płynnych drożdży. Od wczoraj kręcę starter WLP099, drożdże były ważne do 18.09.2018. Warzenie planuję w sobotę. Dzisiaj zobaczyłem pianę. Czy to znaczy, że drożdże ruszyły? Jeśli tak to ile to jeszcze kręcić? Do warzenia starter chce przetrzymać w lodówce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 18 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 Ruszyły. Kręcić w zasadzie już nie trzeba, najlepiej jakbyś miał gotową brzeczkę żeby już go zadawac. No i jeśli drożdże mialy ważność do września, to starter ten jest zdecydowanie za mały, żeby osiągnąc pożądaną ilość drożdży, a co za tym idzie profil smakowy. ronson 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronson Opublikowano 18 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 Myślałem, że litr starczy, nie pomyślałem, żeby to przeliczyć w kalkulatorze Piwko do którego idzie jest warzone głównie w celu zebrania gęstwy na dwa mocne piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 18 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 Masz dużą kolbę. Może warto rozpatrzeć dorobienie litra brzeczki i powiększenie startera? Do soboty jeszcze się namnożą. 2 litry będą ok ronson 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronson Opublikowano 18 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 Mogę wlewać nieostrożnie żeby napowietrzyć wlewając? Kolba oczywiście zostaje na mieszadle po wlasniu drugiego litra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 18 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 Tak, jak najbardziej. ronson 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronson Opublikowano 19 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2018 (edytowane) Dzieki wszystkim za rady po pracy dorobiłem litr i już się kręci pokręcę do jutra albo piątku, potem przeniosę do lodówki, w sobotę jak zacznę zacierać przyniosę starter do pokoju i zadam całość do brzeczki Edytowane 19 Grudnia 2018 przez ronson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 20 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2018 Jak wlewasz cały starter to sobie tę lodówkę daruj, tylko zestresujesz drożdże skokami temperatur. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi