daniello256 Opublikowano 30 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2018 właśnie warzę p. bałtyckiego (22blg) zamierzam wykorzystać gęstwę po p gryczanym (15blg). czy jak zleje gryczanego na cichą i od razu do wiadra z gęstwą w którym był gryczany wleje schłodzoną brzeczkę bałtyckiego będzie ok? nie zakażę w ten sposób że wleje do wiadra w ktorym przed chwila gryczany stal na burzliwej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 30 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2018 Lej. Jeśli gryczane nie jest zakażone oczywiście. Być może będzie lekki overpitching ale z drugiej strony do bałtyckiego będziesz potrzebował sporo tej gęstwy. Kontroluj temp. fermentacji aby nie skoczyła zbytnio na początku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniello256 Opublikowano 30 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2018 16 minut temu, Jancewicz napisał: Jeśli gryczane nie jest zakażone oczywiście. pachnie i samkuje ok 17 minut temu, Jancewicz napisał: Kontroluj temp. fermentacji aby nie skoczyła zbytnio na początku. rozumiem że 9-12 będzie wporządku? oczywiścię dolniaki, w34 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 30 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2018 3 minuty temu, daniello256 napisał: rozumiem że 9-12 będzie wporządku? Lodówka ze sterownikiem? Chodzi mi o to, że przy ewentualnym overpitchingu temp. może na początku zbytnio pójść w górę. A potem opaść czego drożdże również nie lubią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniello256 Opublikowano 30 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2018 32 minuty temu, Jancewicz napisał: Lodówka ze sterownikiem? nie, mam w piwnicy bardzo stabilną temperaturę, utrzymuję się na poziomie +- 1-2stopnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 30 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2018 Zastanów się nad zadaniem mniejszej ilości. Zamiast zalewać fermentor z gęstwą, świeżą brzeczką, przełóż kilka łyżek gęstwy bezpośrednio z fermentora do fermentora. Pracy nie wiele więcej, a bardziej kontrolowane warunki. Przy takiej ilości drożdży jaką chcesz zadać, fermentacja rusza bardzo szybko i mocno, co nie jest zalecane. Tak jak pisze Jencewicz, fermentując w lodówce, kontroler nie pozwoli na podniesienie temperatury, a w piwnicy ta temperatura najprawdopodobniej na początku podskoczy a potem opadnie, a za tym drożdże nie przepadają. Dobrze jest utrzymać tendencję wzrostową. Jak zdecydujesz się użyć całej gęstwy postaraj się schłodzić brzeczkę wyraźnie niżej nich oczekiwana temperatura fermentacji, żeby zminimalizować skok temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniello256 Opublikowano 30 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2018 np6-8 stopni brzeczki przed zadaniem? bedzie dobrze? brzeczka ma ok 22 blg wie calkiem sporo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 31 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2018 @daniello256 kup sobie największą strzykawkę, zabełtaj lekko fermentorem po gryczanym tak żeby gęstwa była luźniejsza i za pomocą strzykawki dodaj odpowiednią ilość gęstwy, wiele razy tak robiłem i nigdy nie miałem problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogur_ek Opublikowano 31 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2018 3 godziny temu, DonBeer napisał: @daniello256 kup sobie największą strzykawkę, zabełtaj lekko fermentorem po gryczanym tak żeby gęstwa była luźniejsza i za pomocą strzykawki dodaj odpowiednią ilość Pytaj o strzykawkę 100-120ml z końcówką do cewników a nie do igieł, przez lauer-lock się umęczysz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniello256 Opublikowano 31 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2018 (edytowane) @DonBeer w sumie bardzo fajny patent ale już dałem brzeczką na gęstwę w wiadrze ruszyło i chodzi ładnie, zobaczymy co z tego wyjdzie w aptece czy jakiś inny sklep? Edytowane 31 Grudnia 2018 przez daniello256 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogur_ek Opublikowano 31 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2018 Apteka albo lepiej z zaopatrzeniem medycznym (ortezy, pieluchy dla dorosłych itp) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 31 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2018 @daniello256 w aptece, ja dostałem 80ml i do 20L warki pobieram na 2 razy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 2 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2019 Nie mam dużego doświadczenia z porterami. Jeśli chodzi o dolniaki, zawsze twierdzę, że lepiej drożdży za dużo, niż za mało. Ja bym całą gęstwę wykorzystał. Zastanawiam się tylko, czy nie warto by jej przemyć, żeby pozbyć się części gryczanych posmaków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniello256 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2019 20 godzin temu, Grzegorz Żukowski napisał: Ja bym całą gęstwę wykorzystał. Zastanawiam się tylko, czy nie warto by jej przemyć, żeby pozbyć się części gryczanych posmaków poszła cała nic nie przemywałem poprostu wlałem schłodzoną brzeczkę na gęstwę gryczane posmaki, jeśli wgl by wystąpiły mogą być w sumie nawet ciekawe, w teorii ten słód daje posmak miodu gryczanego i melasy- zobaczymy jak będzie w rzeczywistości gęstwa przepięknie pachniała taką mocną gorzką czekoladą ciekawe czy to się przełoży na smak i aromaty piwa - jeśli tak to w połączaniu ze śliwkami macerowanymi w rumie może być ciekawie eksperymentalnie śliwki pójdą do połowy piwka a druga połowa zostaje bez zmian. wystartowało świetnie - po ok 6-7 godzinach już pięknie bulkało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi