niezgi Opublikowano 13 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2019 hej zrobiłem swój pierwszy brewkit coopersa postępowałem zgodnie z instrukcja i chyba wszystko dobrze zrobiłem. natomiast zastanawia mnie czy taka zawiesina na dole beczki jest normalna?? przy rozlewaniu przez kranik poprostu zamieszałem całość zeby sie pomieszało jeszcze( zeby smak był równomierny w butelkach) piwko troche mętne jest teraz... czy dobrze zrobiłem ?? czy ma być taka zawiesina na dnie?? a jak tak to czy mieszać to przy rozlewaniu czy zostawic na dnie i nie wlewac tego do butelek ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniol88 Opublikowano 13 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2019 Przed rozlewem dekantuje się piwo bez drożdzy i osadów z dna do drugiego fermentora z kranikiem . Polecam poczytać wiki. https://www.wiki.piwo.org/Rozlew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niezgi Opublikowano 13 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2019 szkoda ze nie zrobiłem zdjecia ....... za tydzien robie nowa partie to postaram sie opisac i zrobic zdjecia ......... bedzie dokładniejszy obraz sytuacji mi to poprostu wygladało tak ze jak zmieszałem składniki i rozpusciłem je to po prostu z czasem gestsza część słodu i zacieru opadła na dół beczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Pawlicki Opublikowano 13 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2019 Jeśli robiłeś według instrukcji to obstawiam, że:- temperatura fermentacji była za wysoka,- Nie zmierzyles BLG 2 razy z rzędu i mogło nie dofermentowac- z tego co piszesz to butelkowales gęstwe. Drożdże po skończeniu pracy opadają na dno i zlewamy piwo znad nich- Jak refermentujesz? Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 13 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2019 Zdaje się, że rozmieszałeś gęstwę drożdżową i przelałeś ją do butelek. Następnym razem tego nie rób. Zlej znad drożdży i dopiero butelkuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niezgi Opublikowano 13 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2019 22 minuty temu, Jancewicz napisał: Zdaje się, że rozmieszałeś gęstwę drożdżową i przelałeś ją do butelek. Następnym razem tego nie rób. Zlej znad drożdży i dopiero butelkuj. o to chyba chodzi... właśnie nie wiedzialem co z tym zrobic to pomieszałem i wlałem do butelek..... myślalem ze jak tego nie zrobie to nie bedzie tak wyrazny smak na 2 raz juz nie bede mieszał i to co na dnie poprostu zostawie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burymichu Opublikowano 13 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2019 2 godziny temu, niezgi napisał: o to chyba chodzi... właśnie nie wiedzialem co z tym zrobic to pomieszałem i wlałem do butelek..... myślalem ze jak tego nie zrobie to nie bedzie tak wyrazny smak na 2 raz juz nie bede mieszał i to co na dnie poprostu zostawie Teraz to dopiero będzie wyraźny smak - drożdżowy A tak na serio - nie zrażaj się i jak najszybciej wejdź na poziom wyżej - ekstrakty niechmielone. Jak się spodoba to zacznij zacierać. Nie taki diabeł straszny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 14 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2019 Albo poczytaj i od razu zacznij kolejną od zacierania ? Wstyd przyznać, ale jeszcze nigdy nie robiłem piwa z ekstraktów ? Przy zacieraniu możesz poeksperymentować, jakie piwo tobie bardziej pasuje. Zarówno w zależności od temperatury zacieranie bardziej wytrawne, czy bardziej treściwe. Korygując zasyp możesz zaakcentować smak, jaki tobie najbardziej pasuje. Przez chmielenie i rodzaje chmielu nadajesz odpowiednią goryczkę, smak i aromat piwa. Ekstrakty, to jak porównanie zupki instant z zupą u babci A odnośnie butelkowania z gęstwą. Najważniejsze, ile cukru dodałeś? Granaty w butelkach miałem raz i nikomu ich nie życzę. Mogą przy wyższej temperaturze poważnie okaleczyć, a nawet zabić Jeżeli ilość cukru jest ok i odfermentowania przed butelkowaniem było w porządku, to po nagazowaniu wystaw butelki na balkon. Osad pod wpływem niskiej temperatury powinien osadzić się na dnie. Radziłbym nie czekać za długo z wypinaniem, bo piwo będzie w smaku coraz bardziej drożdżowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob7320 Opublikowano 14 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2019 Pewno teraz w butelce będziesz miał ze 2 cm osadu , musisz uważać przy przelewaniu do kufla aby nie poderwać z dna drożdży . Na pewno nie potrząsaj butelką aby wszystko się wymieszało równomiernie ?. Nie zrażaj się, trochę poczytaj wiki , i jak coś nie jesteś pewien to pytaj forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niezgi Opublikowano 14 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2019 jeszcze zrobie 2 z brekwitu ........ wczesniej robilem lagera i teraz własnie canadian blonde.... chce kupic meksikan servwesa i american pale ale......... zobacze jak w smaku powinno wyjsc dobrze przelane wczesniej dodawałem ok 3 - 4 g glukozy do butelki a jak wyjdzie fajnie to moze pokusze sie o zacieranie jeszcze chce ksiażke moje piwo kupic i poczytac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Pawlicki Opublikowano 14 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2019 jeszcze zrobie 2 z brekwitu ........ wczesniej robilem lagera i teraz własnie canadian blonde.... chce kupic meksikan servwesa i american pale ale......... zobacze jak w smaku powinno wyjsc dobrze przelane wczesniej dodawałem ok 3 - 4 g glukozy do butelki a jak wyjdzie fajnie to moze pokusze sie o zacieranie jeszcze chce ksiażke moje piwo kupic i poczytac Szczerze, dużo więcej wyciagniesz czytając forum i wiki.piwo.org i to kompletnie za darmo Chyba że lubisz zbierać i chcesz mieć na półce.Noszę się z zamiarem zebrania wszystkich takich luźnych wspominek z forum w jeden wątek dla początkujących gdzie wszystko jest krok za krokiem opisane.Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 14 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2019 W zasadzie wszystko jest ładnie zgrupowane na stronie https://www.wiki.piwo.org/Warka_z_procesem_zacierania_słodu. Z tego samemu się uczyłem zacierania + niepewności wyczytane na tym forum oraz na browar.biz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Pawlicki Opublikowano 14 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2019 W zasadzie wszystko jest ładnie zgrupowane na stronie https://www.wiki.piwo.org/Warka_z_procesem_zacierania_słodu. Z tego samemu się uczyłem zacierania + niepewności wyczytane na tym forum oraz na browar.bizJest, ale niestety ludzie grzebia chętniej w forum, więc nie trafiają tam.Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niezgi Opublikowano 15 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2019 hej jeszcze jedno pytanko ......... jak wspomniałem robiłem lagera brewkit .......... najpierw w 1 beczce był tydzień a potem przelany do 2 i tez stał tydzień ( tylko jak i w 2 przypadku ten sam bład ze mieszałem osad na dole zamiast zostawic ) butelkowany był dokładnie miesiac temu ( dawałem ok 3-4g glukozy ). po 2 tygodniach jak otwierałem było mało jakby gazu. po 3 tygodniach był ten fajny psyk super..... a teraz po miesiącu jak otwieram to az mi piwko kipi bez wstrzasania butelką ....... tak powinno być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 15 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2019 Nie, tak nie powinno być. Zapewne zabutelkowałeś niedofermentowane piwo. Dodatkowo wcale nie tak mało glukozy na refermentację. Stąd gushing jak sądzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niezgi Opublikowano 15 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2019 to nic i tak wypije najwyzej szybciej zeby następne robić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Pawlicki Opublikowano 16 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2019 to nic i tak wypije najwyzej szybciej zeby następne robić Lepiej szybciej, póki butelki nie zaczęły wybuchaćWysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 16 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2019 (edytowane) 4g glukozy, to już duża ilość. Jak drożdże jeszcze coś w butelkach dojadły, to może być źle. Nie ociągaj się z wypijaniem i trzymaj butelki w chłodzie. Im chłodniej, tym lepiej. W cieple butelki mogą zacząć strzelać Edytowane 16 Stycznia 2019 przez Grzegorz Żukowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 16 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2019 Wystaw butelki na balkon przy obecnych temperaturach i postaraj sie jak najszybciej wypic owoce twojej pracy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kfax Opublikowano 17 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 (edytowane) Wygląda na to, że zabieram się za podobne zadanie, pierwszy brewkit - lager (ten: http://www.jhm.pl/produkt/mikrobrowar-zestaw-do-produkcji-piwa-domowego-biowin-mb2,26697). Dostałem w prezencie i dokupiłem zawór grawitacyjny do rozlewu (mogę go podpiąć pod kranik, czy muszę mieć wężyk?), kapslownicę (eternę) z kapslami i proszek do dezynfekcji. Coś jeszcze (poza butelkami) jest mi potrzebne, żeby wystartować? Niestety muszę fermentować w domu rodzinnym (niższe temperatury niż w bloku), gdzie nie mieszkam, więc muszę wszystko dobrze zaplanować, stąd prośba o porady: a) planuję zmieszać wszystko wg przepisu i odstawić na 1,5-2 tyg do pokoju (ok.20°C), b) następnie (właśnie, przy ilu blg?) przelać od razu do butelek (za pomocą w/w zaworka^) z cukrem (2-3g?), zakapslować i znieść je do piwnicy (ok. 15°C) i tam potrzymać z 1-2 miesiące. Najbardziej boję się granatów, żeby nie przeraziły mojej mamy... Będę wdzięczny za wszelką pomoc w moim debiucie! Edytowane 17 Stycznia 2019 przez Kfax Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 17 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 (edytowane) Na lagera te 15 stopni w piwnicy jest za ciepło. Nie masz jakiegoś nieogrzewanego garażu, czy szopy? Ideałem temperatura otoczenia w okolicach 5-6 stopni Myślę, że przy obecnej temperaturze nawet zakopanie fermentatora w ziemi i zaizolowanie czymś od temperatury powietrza przy obecnej pogodzie też by się sprawdziło Edytowane 17 Stycznia 2019 przez Grzegorz Żukowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 17 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 Pod warunkiem, ze tam są drożdże dolnej fermentacji, a to nie jest takie pewne. Na pewno nie ma sensu fermentować tego w pokoju, tylko o razu zanieść do piwnicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kfax Opublikowano 17 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 Okej, czyli najpierw piwnica, a po tygodniu? dwóch? butelkować i do garażu? Da się zrobić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 17 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 (edytowane) Jeżeli fermentujesz w piwnicy drożdżami górnej fermentacji, to będziesz miał Ale a nie lagera. Używając drożdży dolnej fermentacji w tych temperaturach piwnicznych, może wyjść najwyżej niedobry Ale. Drożdże lagerowe temperatury otoczenia 5-10 stopni 2 tygodnie burzliwej, później przelanie na cichą, kolejne 2 tygodnie cichej i butelkowanie. Opcjonalnie 3-4 tygodnie bez przelewania na cichą Edytowane 17 Stycznia 2019 przez Grzegorz Żukowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 17 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 Po co przelewać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się