donicjusz Opublikowano 15 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2019 (edytowane) Witam wszystkich. Przymierzam się za kilka dni do Witbier'a. wiem że to nie pora ale chciałem zmierzyć się z tym stylem. Piwku zapewnię najbardziej optymalne warunki. W zasypie mam napisane między innymi ok 1,5 kg płatków pszennych. Zasyp zaczerpnąłem z receptur na piwo.org. Problem w tym iż w moim mieście tych że płatków nie ma, są ale orkiszowe. Wszystkie inne składniki już mam. Pytanie czy mogę ich użyć i w jaki sposób wpłynie to na moje piwko (lepiej czy gorzej niż płatki pszenne), czy ktoś ma już jakieś doświadczenia w tym temacie? Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam! Edytowane 15 Stycznia 2019 przez donicjusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 15 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2019 Też bym się przyłączył do pytania. Samemu szukałem informacji i ich nie znalazłem. Niby orkisz, to odmiana pszenicy, więc nie powinien odbiegać od standardowego zasypu pszennego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 15 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2019 Nie poczujecie różnicy, poza tym ,że orkisz droższy pewnie ze 2x. majlosz i donicjusz 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2019 A ja powiem tak, ja robiłem swojego witbira którego uważam za najlepsze piwko, które uwarzyłem spośród około 60 warek na takim zasypie:Warka wowczas wyszła 28l2.5kg pilzneński1.3kg pszeniczny 2.1kg pszenicy surowej srutowanej (od lokalnego gospodarza - zapłaciłem 2zl za 10kg;) )600g płatki owsiane kleikowane Wysłane z oddziału Poczty Polskiej przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 15 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2019 W Biedronce orkiszowe są każdej za grosze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 15 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2019 Godzinę temu, buber napisał: W Biedronce orkiszowe są każdej za grosze Jest wiedzieć dobrze gdzie płatki kupić orkiszowe można Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2019 W okolicy dobrze jest gospodarza koniecznie poszukać jednak korzyści przynieść może toWysłane z oddziału Poczty Polskiej przy użyciu Tapatalka Henx 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi