fotohobby Opublikowano 17 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 Bulka to ci pewnie CO2, ktore uwalnia sie z cieplejszsgo piwa. Nie sądzę, zeby BLG spadlo wiecej, niz o 0.5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batoniusz Opublikowano 17 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 Godzinę temu, fotohobby napisał: Bulka to ci pewnie CO2, ktore uwalnia sie z cieplejszsgo piwa. Nie sądzę, zeby BLG spadlo wiecej, niz o 0.5 To nie dobrze, nie chciałbym później butelkować piwa 6blg, bo to chyba trochę dużo i o granaty łatwiej. Chciałbym żeby chociaż do 3 zeszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 17 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 (edytowane) W dniu 15.01.2019 o 21:02, Batoniusz napisał: Na dzień dzisiejszy odfermentowało chyba do 5blg Przeciez napisales, ze ma 5BLG ? A ppza tym, jakoe granaty ? Jak drozdze nie obudza sie w temp pokojowej, to znaczy, ze nie ma juz cukrow, które mogą dojeść, szczegolnie, jesli znow trafią do pomieszczenia 5-7C Edytowane 17 Stycznia 2019 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batoniusz Opublikowano 17 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 Godzinę temu, fotohobby napisał: Przeciez napisales, ze ma 5BLG ? A ppza tym, jakoe granaty ? Jak drozdze nie obudza sie w temp pokojowej, to znaczy, ze nie ma juz cukrow, które mogą dojeść, szczegolnie, jesli znow trafią do pomieszczenia 5-7C No w sumie racja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batoniusz Opublikowano 18 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2019 Odfermentowało po 3 dniach w temp pokojowej do ok 4,7blg. No i teraz pytanie co dalej. Piwo wygląda jakby sie nagazowało samo. Przy pobieraniu próbki jest gazowane, robi się piana czego przy wcześniejszych górniakach nie miałem. Teraz pytanie, czy zostawiać z drożdżami i dać znowu do zimna? Czy zlać znad drożdży i też do zimnego? Co potem z refermentacją jeśli jest już gazowane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 19 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 (edytowane) Każde piwo (a lager w szczególności) zawiera rozpuszczony CO2. Im niższa temperatura fermentacji tym jest go więcej. Tyle, że teraz, po ogrzaniu ten gaz ci z piwa ulatuje. Kalkulatory do obliczania ilości surowca do refermentacji tę temperaturę uwzględniają. Na Twoim miejscu zlałbym do fermentora z kranikiem i odstawił do niższej temperatury. Po kilku dniach zlał i lagerował w butelkach Edytowane 19 Stycznia 2019 przez fotohobby Batoniusz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 19 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 Jak najbardziej refermentuj. Przy butelkowaniu piwa sporo gazu Ci i tak ucieknie, pozatym poprzez refermentacje powodujesz iz nadmiar O2 jest wypychany przez CO2. Batoniusz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batoniusz Opublikowano 19 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 5 godzin temu, fotohobby napisał: Każde piwo (a lager w szczególności) zawiera rozpuszczony CO2. Im niższa temperatura fermentacji tym jest go więcej. Tyle, że teraz, po ogrzaniu ten gaz ci z piwa ulatuje. Kalkulatory do obliczania ilości surowca do refermentacji tę temperaturę uwzględniają. Na Twoim miejscu zlałbym do fermentora z kranikiem i odstawił do niższej temperatury. Po kilku dniach zlał i lagerował w butelkach 4 godziny temu, Hanys93 napisał: Jak najbardziej refermentuj. Przy butelkowaniu piwa sporo gazu Ci i tak ucieknie, pozatym poprzez refermentacje powodujesz iz nadmiar O2 jest wypychany przez CO2. Jaka temp dac do kalkulatora? Najwyższą w jakiej piwo było? Czy temp fermentacji burzliwej? Jak 3 dni było w domu to było ok 20stopni a w piwnicy było w ok 5-8 stopniach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 19 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 Na pewno piwo ma jeszcze więcej CO2, niż fermentujące w 20C, na pewno ma też mniej, niż gdyby zostało w 8. Ja wpisałbym wartość pośrednią, 14-15C Batoniusz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batoniusz Opublikowano 4 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2019 Chcialbym zlac mojego kozlaka do butelek na refermentacje i dalsze lagerowanie w butelkach. Nie wiem ile dac glukozy na refermentacje. Czy 80g rozpuszczonych w 0,5l wody wystarczy? Kazdy kalkulator pokazuje co innego. Jeden 115g drugi 77g. Piwo stoi caly czas w temp od 3 do 5 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 4 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2019 Jakie kalkulatory tak się rozmijają ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batoniusz Opublikowano 4 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2019 26 minut temu, fotohobby napisał: Jakie kalkulatory tak się rozmijają ? Brewness i beercalc Brewness mowi 115, kalkulator piwowara 113 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 4 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2019 47 minut temu, Batoniusz napisał: Brewness mowi 115, kalkulator piwowara 113 A który 77? 1 godzinę temu, Batoniusz napisał: Jeden 115g drugi 77g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batoniusz Opublikowano 4 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2019 31 minut temu, zasada napisał: A który 77? Beercalc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batoniusz Opublikowano 4 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2019 Powiedzcie swoim eksperckim okiem, dobrze wyglada czy to jakis syf na wierzchu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 5 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 20 godzin temu, Batoniusz napisał: Brewness i beercalc Brewness mowi 115, kalkulator piwowara 113 No to przelicz jeszcze raz. Ja widzę różnicę rzędu 1g pomiędzy tymi kalkulatorami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batoniusz Opublikowano 6 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2019 8 godzin temu, fotohobby napisał: No to przelicz jeszcze raz. Ja widzę różnicę rzędu 1g pomiędzy tymi kalkulatorami. Pokombinowalem i finalnie dalem 104g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się