Skocz do zawartości

Starter nie przechodzi do burzliwej


nogmot

Rekomendowane odpowiedzi

15 minut temu, nogmot napisał:

Cześć!

 

Starter pracuje od piątku, a do dziś ( poniedziałek) nie przeszedł do burzliwej.

Starter mieszany ręcznie.

Temp. 21C.

Drożdży na dnie przybywa.

Zapach normalny.

 

Chcesz namnożyć drożdże czy zrobić piwo?

Edytowane przez anteks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

18 minut temu, anteks napisał:

Chcesz namnożyć drożdże czy zrobić piwo?

Namnożyć, ale zastanawiam się czy drożdże cały czas się mnożą czy może coś idzie nie tak z tym starterem - czy namnażanie bez przejścia do burzliwej może trwać tak długo?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

9 minut temu, dziedzicpruski napisał:

Jak mieszasz często to pana będzie niewielka, ale to pewnie zależy tez od drożdży,

jest to zupełnie normalne, najważniejsze, ze drożdży przybywa.

Dzięki za info.

Czyli all ok!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15 godzin temu, dziedzicpruski napisał:

No jak nie ma infekcja to jest OK ;)

A jeszcze o infekcji... Zrobiłem na drugą warkę AIPA ( na przepisie: https://brewness.com/pl/recipe/2-aipa-4/view ). Stoi już w piwnicy z 2 tydzień. Piana ok. pełnia ok. goryczka też, ale tak jakby czuć lekki zapach... coś jak wymioty, ale bardzo małego dziecka. Nie jest nieprzyjemny, ale nietypowy.

Wiem, że opisywanie zapachu, w cholerę trudne, ale...

Gotowanie bez przykrycia. Duża dbałość o higienę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach



A jeszcze o infekcji... Zrobiłem na drugą warkę AIPA ( na przepisie: https://brewness.com/pl/recipe/2-aipa-4/view ). Stoi już w piwnicy z 2 tydzień. Piana ok. pełnia ok. goryczka też, ale tak jakby czuć lekki zapach... coś jak wymioty, ale bardzo małego dziecka. Nie jest nieprzyjemny, ale nietypowy.
Wiem, że opisywanie zapachu, w cholerę trudne, ale...
Gotowanie bez przykrycia. Duża dbałość o higienę.


Jak wymioty dziecka to prawdopodobnie kwas masłowy. Zjełczałe masło, te sprawy.
Możliwe zakażenie drobnoustrojami.
Mimo zachowania higieny zawsze może coś się przypałętać z powietrza.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

7 godzin temu, Wuuu napisał:


 

 


Jak wymioty dziecka to prawdopodobnie kwas masłowy. Zjełczałe masło, te sprawy.
Możliwe zakażenie drobnoustrojami.
Mimo zachowania higieny zawsze może coś się przypałętać z powietrza.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
 

 

Jeśli to infekcja, a stosowałem sanitację, etc. jak wariat (a normalną też mam na b. wysokim), to nie mam pomysłu, jaka musi być taka naprawdę dobra, żeby obyło się bez infekcji ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
W dniu 22.01.2019 o 18:11, nogmot napisał:

Jeśli to infekcja, a stosowałem sanitację, etc. jak wariat (a normalną też mam na b. wysokim), to nie mam pomysłu, jaka musi być taka naprawdę dobra, żeby obyło się bez infekcji ?

 

Czasem popelnisz kilka bledow i sie nic nie stanie a czasem wystarczy ze cos przeoczysz i sie przyplata jakas infekcja.

Dodatkowo mozesz robic wszystko bardzo czysto a np. za dlugo wychladzasz brzeczke, do tego drozdze rusza Ci z mega duzym opoznieniem itd..

Przyczyn moze byc mnostwo.

A moze panikujesz i wyczuwasz cos czego nie ma i jak zabutelkujesz bedzie okej ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.