nogmot Opublikowano 21 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2019 Cześć! Starter pracuje od piątku, a do dziś ( poniedziałek) nie przeszedł do burzliwej. Starter mieszany ręcznie. Temp. 21C. Drożdży na dnie przybywa. Zapach normalny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 21 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2019 A masz w związku z tym jakieś zapytanie ? jarkus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2019 (edytowane) 15 minut temu, nogmot napisał: Cześć! Starter pracuje od piątku, a do dziś ( poniedziałek) nie przeszedł do burzliwej. Starter mieszany ręcznie. Temp. 21C. Drożdży na dnie przybywa. Zapach normalny. Chcesz namnożyć drożdże czy zrobić piwo? Edytowane 21 Stycznia 2019 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 21 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2019 23 minuty temu, fotohobby napisał: A masz w związku z tym jakieś zapytanie ? Pytanie jest takie, czy to normalne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 21 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2019 18 minut temu, anteks napisał: Chcesz namnożyć drożdże czy zrobić piwo? Namnożyć, ale zastanawiam się czy drożdże cały czas się mnożą czy może coś idzie nie tak z tym starterem - czy namnażanie bez przejścia do burzliwej może trwać tak długo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 21 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2019 5 minut temu, nogmot napisał: Pytanie jest takie, czy to normalne? Jak mieszasz często to pana będzie niewielka, ale to pewnie zależy tez od drożdży, jest to zupełnie normalne, najważniejsze, ze drożdży przybywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 21 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2019 9 minut temu, dziedzicpruski napisał: Jak mieszasz często to pana będzie niewielka, ale to pewnie zależy tez od drożdży, jest to zupełnie normalne, najważniejsze, ze drożdży przybywa. Dzięki za info. Czyli all ok! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 21 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2019 2 godziny temu, nogmot napisał: Dzięki za info. Czyli all ok! No jak nie ma infekcja to jest OK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 22 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2019 15 godzin temu, dziedzicpruski napisał: No jak nie ma infekcja to jest OK Chyba nie ma - tzn. nie czuję żeby były jakieś objawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 22 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2019 15 godzin temu, dziedzicpruski napisał: No jak nie ma infekcja to jest OK A jeszcze o infekcji... Zrobiłem na drugą warkę AIPA ( na przepisie: https://brewness.com/pl/recipe/2-aipa-4/view ). Stoi już w piwnicy z 2 tydzień. Piana ok. pełnia ok. goryczka też, ale tak jakby czuć lekki zapach... coś jak wymioty, ale bardzo małego dziecka. Nie jest nieprzyjemny, ale nietypowy. Wiem, że opisywanie zapachu, w cholerę trudne, ale... Gotowanie bez przykrycia. Duża dbałość o higienę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 22 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2019 A jeszcze o infekcji... Zrobiłem na drugą warkę AIPA ( na przepisie: https://brewness.com/pl/recipe/2-aipa-4/view ). Stoi już w piwnicy z 2 tydzień. Piana ok. pełnia ok. goryczka też, ale tak jakby czuć lekki zapach... coś jak wymioty, ale bardzo małego dziecka. Nie jest nieprzyjemny, ale nietypowy. Wiem, że opisywanie zapachu, w cholerę trudne, ale... Gotowanie bez przykrycia. Duża dbałość o higienę.Jak wymioty dziecka to prawdopodobnie kwas masłowy. Zjełczałe masło, te sprawy.Możliwe zakażenie drobnoustrojami.Mimo zachowania higieny zawsze może coś się przypałętać z powietrza.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 22 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2019 7 godzin temu, Wuuu napisał: Jak wymioty dziecka to prawdopodobnie kwas masłowy. Zjełczałe masło, te sprawy. Możliwe zakażenie drobnoustrojami. Mimo zachowania higieny zawsze może coś się przypałętać z powietrza. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Jeśli to infekcja, a stosowałem sanitację, etc. jak wariat (a normalną też mam na b. wysokim), to nie mam pomysłu, jaka musi być taka naprawdę dobra, żeby obyło się bez infekcji ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 8 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2019 W dniu 22.01.2019 o 18:11, nogmot napisał: Jeśli to infekcja, a stosowałem sanitację, etc. jak wariat (a normalną też mam na b. wysokim), to nie mam pomysłu, jaka musi być taka naprawdę dobra, żeby obyło się bez infekcji ? Czasem popelnisz kilka bledow i sie nic nie stanie a czasem wystarczy ze cos przeoczysz i sie przyplata jakas infekcja. Dodatkowo mozesz robic wszystko bardzo czysto a np. za dlugo wychladzasz brzeczke, do tego drozdze rusza Ci z mega duzym opoznieniem itd.. Przyczyn moze byc mnostwo. A moze panikujesz i wyczuwasz cos czego nie ma i jak zabutelkujesz bedzie okej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się