Piotr Piotr Opublikowano 21 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2019 (edytowane) Witam wszystkich Panowie mam problem co zrobić Pszeniczne piwo fermentacja burzliwa 17 C drugi dzień fermentacji i wychodzi z fermentora przez rurkę. Cała rurka odpowietrzająca w pianie i brzeczka na przykrywce Jakieś rady co z tym zrobić Edytowane 22 Stycznia 2019 przez Piotr Piotr dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MINIAK Opublikowano 21 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2019 1 minutę temu, Piotr Piotr napisał: Witam wszystkich Panowie mam problem co zrobić Przeniczne piwo fermentacja bużliwa 17 C drugi dzień fermentacji i wychodzi z fermentora przez rurkę. Cała rurka odpowietrzająca w pianie i brzęczka na przykrywce Jakieś rady co z tym zrobić Brzęczka przenicznego na bużliwej wyszła? Niemożliwe. Poczytaj o blow-off. dirk gently i majlosz 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2019 w miejsce rurki wsadź wężyk, a drugi koniec do naczynia z wodą Piotr Piotr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 21 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2019 (edytowane) Nastepną razą daj mniej brzęczki do fermentora. Pszeniczne na Weissach wygenerowało u mnie 14 litrów piany z 19 litrów brzęczki Edytowane 21 Stycznia 2019 przez Kaniutek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 21 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2019 Litości, brzęczka to gatunek ptaka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 21 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2019 Skoro jesteśmy przy ptakach:"wlazleś między wrony, kracz jak i one". Kolega woli brzęczkę więc niech ma brzęczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Piotr Opublikowano 21 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2019 2 godziny temu, anteks napisał: w miejsce rurki wsadź wężyk, a drugi koniec do naczynia z wodą Dziękuję Anteks, sytuacja opanowana, mam nadzieję że nie doszło do zakażenia Pozdrawiam ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Piotr Opublikowano 21 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2019 1 godzinę temu, fotohobby napisał: Litości, brzęczka to gatunek ptaka... Hahaha literówka, miało być tak profesjonalnie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Pawlicki Opublikowano 22 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2019 Hahaha literówka, miało być tak profesjonalnie Może i by było, gdyby nie to że jeszcze w międzyczasie trochę błędów ortograficznych się wkradło...Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Piotr Opublikowano 22 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2019 Dysleksja z dziada pradziada ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 22 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2019 Technologia w tym pomaga - podkreślając błędy, lub podpowiadając poprawne słowo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 22 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2019 W szczególności ukochana autokorekta. Ciągle piszę na forum korzystając z telefonu. Nie raz mało brakowałoby, żeby rzucić tym ustrojstwem o ścianę. Chłopak ma problem, bo mu drożdże nóg dostają, a ci się cieszą, że brzeczka jemu brzęczy ? Gruby. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 22 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2019 (edytowane) Myślę że ta brzęczka uszłaby płazem gdyby piwo nie było przeniczne. Cóż, przynajmniej tego piwa nie uważył. Edytowane 22 Stycznia 2019 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Piotr Opublikowano 22 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2019 Szkoda gadać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Piotr Opublikowano 22 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2019 2 godziny temu, Grzegorz Żukowski napisał: W szczególności ukochana autokorekta. Ciągle piszę na forum korzystając z telefonu. Nie raz mało brakowałoby, żeby rzucić tym ustrojstwem o ścianę. Chłopak ma problem, bo mu drożdże nóg dostają, a ci się cieszą, że brzeczka jemu brzęczy ? Dokładnie tak Pozdrawiam ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DevilNoOne Opublikowano 7 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2019 Jak to dobrze czytać forum - właśnie przymierzam się do pszenicznego, a nie wiedziałem, że tak się pienią Za to teraz mam RIS'a w wiadrach, specjalnie podzieliłem na dwa, a tu piany niezbyt wiele, może ze 3 - 4 cm na wiadro - mam nadzieję, że jeszcze urośnie - to dopiero 3 dni minęły ale przy pszenicznym bym nie wpadł na podzielenie na dwa wiadra warki, bo w przeciwieństwie do RISów, nie piszą wszyscy na każdym kroku, że generują dużo piany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Major_07 Opublikowano 7 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2019 Fermentuje mi teraz weizen i nic nie wychodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 7 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2019 1 hour ago, Major_07 said: Fermentuje mi teraz weizen i nic nie wychodzi Byle piwo wyszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 7 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2019 15 godzin temu, DevilNoOne napisał: Jak to dobrze czytać forum - właśnie przymierzam się do pszenicznego, a nie wiedziałem, że tak się pienią Za to teraz mam RIS'a w wiadrach, specjalnie podzieliłem na dwa, a tu piany niezbyt wiele, może ze 3 - 4 cm na wiadro - mam nadzieję, że jeszcze urośnie - to dopiero 3 dni minęły ale przy pszenicznym bym nie wpadł na podzielenie na dwa wiadra warki, bo w przeciwieństwie do RISów, nie piszą wszyscy na każdym kroku, że generują dużo piany Polecam Ci zostawic duzo miejsca w fermentorze, ja ostatnio robilem swojego pierwszego hefeweizena i bez blow offa sie nie obeszlo pomimo ze zostawilem niezly zapas miejsca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Major_07 Opublikowano 8 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2019 22 godziny temu, Jankasper napisał: Byle piwo wyszło No tak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi