maciek1221 Opublikowano 27 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2019 Witam, za mną degustacja chyba już 3 pilsnera w tym sezonie z mojej warzelni i jest pewien problem. W piwach pojawia się posmak ziemi, korzenny. Z czasem leżakowania w kegu w 2stopniach (około 2-3tygodni) nasila się. W aipach oczywiście tego nie mam, jest tam za dużo chmielu żeby wyczuć jakieś wady piwa poza infekcją. Zastanawiam się, czy popełniam gdzieś błąd w produkcji tego piwa czy to może kwestia używanych chmieli? Jeżeli chodzi o fermentację to prowadzę ją w lodówce w temperaturze cieczy 11-12stopni, nastawy 13BLG, schodziły do 1BLG. Chmielenie przykładowe (do fermentacji 54litry): Chmielenie: 70 min – 30g Magnum 40 min – 30g Hallertauer Tradition 30 min – 20g Sladek 10 min – 20g Hallertau tradition 0 min – 20g Saaz na 80stopni 0 min - 10g sladek 0 min - 10g saaz 0min - 10g tradition Ogólnie pilsy opieram na magnum i saaz. Czy któryś z nich może dawać takie posmaki? Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 27 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2019 Na tych samych drożdżach cała seria? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 28 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2019 Każda warka na nowych w34/70. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2019 A ile tych drożdży dałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 28 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2019 Opakowanie na 25litrów. Start fermentacji w 16stopniach. Wiem, że zalecane są 2 opakowania na 25litrów, ale czy to może być powód tego posmaku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2019 Mi Hallertauer dawał przyjemne posmaki ziemisto-ziołowe... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 28 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2019 Tutaj chmielenie innego pilsa i też te posmaki: chmielenie: 70 min – 50g Magnum 40 min – 50g saaz 10 min – 50g saaz 1 min – 50g saaz Mech Irlandzki – 10g – 15 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2019 53 minuty temu, maciek1221 napisał: Opakowanie na 25litrów. Ja zaczynam sezon lagerowy 1 paczką na 10-12l piwa (dzielę warkę na pół) i to piwo zawsze jest gorsze niż następne na gęstwie, chociaż niby ilość drożdży jest ok. Ja bym spróbował większą ilość drożdży dawać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2019 (edytowane) Chmiel może być kiepskiej jakości (mimo, że jest dobrej odmiany), więc ciężko zgadywać bez spróbowania. No ale jedna paczka sucharów na 20 litrów lagera to proszenie się o kłopoty, więc obstawiałbym, że skopana fermentacja. Może po prostu interpretujesz w ten sposób jakieś estry. Posmak ziemisty a korzenny to są zupełnie inne aromaty, więc tym bardziej ciężko coś powiedzieć. Edytowane 28 Stycznia 2019 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 28 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2019 Bardziej ziemisty, nieprzyjemny. Ok, ostatnio przejechałem się na chmielach z jednego sklepu, następny pils będzie na większej ilości drożdży i na chmielach od innego dostawcy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi