w1910 Opublikowano 30 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2019 (edytowane) Cześć, Od pewnego czasu poszukuję lodówki do fermentacji. Z racji, że stać będzie w pokoju, celowałbym w coś niekoniecznie wyglądem przypominało PRL. Najchętniej w winiarkę. Przejrzałem już setki ogłoszeń na allegro i olx ale nie jestem pewny do których z modeli zmieści się fermentor. Oczywiście pytam o wymiary wewnętrzne i mierzę sobie ale jednak niepewność jest. Może więc pochwalicie się jakich konkretnie modeli (z naciskiem na winiarki) używacie do fermentacji? Wystarczy aby się mieścił jeden fermentor. Pozdrawiam Edytowane 30 Stycznia 2019 przez w1910 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2019 Fermentor 10l? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
w1910 Opublikowano 30 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2019 Fermentor 10l?33, standardowy. 10l-15l to każdy wejdzie.Rozważałem taką:https://www.mall.cz/vinoteky-vitriny/haier-jc-112-gWymiary wewnętrzne wg sprzedawcy 40 szer x 41 głębokości czyli powinien się standardowy zmieścić.Niestety trochę przeciągałem negocjacje (m.in.) dlatego ze nie byłem pewny tych wymiarów i już nie kupię akurat tej lodówki..Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 30 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2019 https://allegro.pl/oferta/chlodziarka-do-wina-mpm-117-cw-46-7795652383 Każda tej wielkości da radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
V4IN Opublikowano 30 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2019 3 minuty temu, fotohobby napisał: https://allegro.pl/oferta/chlodziarka-do-wina-mpm-117-cw-46-7795652383 Każda tej wielkości da radę. Ta jest akurat słaba, bo bez ingerencji w ori termostat nie zejdziesz ponizej 7 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 30 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2019 (edytowane) Ale termostat i tak sie obchodzi. Lodowki do wina rzadko kiedy schodza ponizej 7C na org termostacie Edytowane 30 Stycznia 2019 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
w1910 Opublikowano 30 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2019 Jasne, obejście termostatu to nie problem. Chociaż i tak wolałbym celować w taką, której przerabiać nie muszę. Najbardziej istotne natomiast były dla mnie sprawdzone wymiary, żebym nie musiał potem kombinować ze zwrotami itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 30 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2019 A jaka histerezę mają oryginalne sterowniki w takich lodowkach ? Bo jak przy nastawie np na 8C pracuje w zakresie 7.5 - 10C to slabo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
V4IN Opublikowano 30 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2019 1 minutę temu, fotohobby napisał: Ale termostat i tak sie obchodzi Zgadza się, ale to juz ingerencja, są takie co pozwalają zjechać do 0 stopni. Ja wole zrobić coś takiego: Mnie bardzo w ostatnim czasie ciekawi układ chłodzenia z glikolem, w skrócie robimy lodówke (nawet turystyczna) do niej wkładamy wymiennik ciepła np z takiej lodówkI: https://allegro.pl/oferta/mala-lodowka-antybakteria-beko-bk-7725-a-biala-7403724177 Moze sie tez okazać ze taniej wyjdzie pojezdzic po zakladach naprawiajacych lodówki (by zrobili taki mały zestaw) cała lodówkę (turystyczna) zalewamy glikolem w środku dajemy mała pompkę z rurkami które podłączmy do chłodnicy którą natomiast umieszczamy w fermentorze (coś ala chłodzenie brzeczki), teraz mając czujnik w fermentorze mozemy sterować pompką w lodówce turystycznej do utrzymywania zadanej temperatury. Takie rozwiązania są juz gotowe np: Grainfather Glycol Chiller (ale slyszałem ze ma słabą wydajność) są tez mniej lub bardziej profesjonalne: https://www.ssbrewtech.com/products/glycol-chiller-3-4hp Plus tego jest taki ze mozemy podłączyć wiekszą ilość fermentorów niz normalnie zmieściło by się nam w lodówce: A może ktoś już z nad ma takie coś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 30 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2019 (edytowane) 8 minut temu, V4IN napisał: Zgadza się, ale to juz ingerencja, są takie co pozwalają zjechać do 0 stopni. No nie wiem, ktora lodowka do wina pozwala zjechać do 0C i utrzymać temperature +/- 0.5C Ja wiedziałem taką do 3C, ale to dwukomorowa była i ta chlodniejsza komora byla mniejsza Edytowane 30 Stycznia 2019 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
V4IN Opublikowano 30 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2019 2 minuty temu, fotohobby napisał: No nie wiem, ktora lodowka do wina pozwala zjechać do 0C i utrzymać temperature +/- 0.5C Dokładnego modelu nie pamiętam gdzies widzialem ta ma 1-10 https://www.mediaexpert.pl/lady-i-witryny-chlodnicze/witryna-electro-line-sc-93,id-225237 Co do histerezy to Ci nie powiem bo trzeba by to sprawdzić, ale to nie jest dedykowany sterownik wiec moze byc faktycznie kilka stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 30 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2019 (edytowane) Jest OK, ale co w sytuacji, kiedy chcemy fermentować w 16C ? I tak potrzebny zewnętrzny sterownik Edytowane 30 Stycznia 2019 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 30 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2019 Ja mam coś takiego https://www.mall.pl/winiarki-witryny/candy-witryna-chlodnicza-do-wina-ccv-150-skeu?gclid=CjwKCAiAs8XiBRAGEiwAFyQ-ekNfOLIV5YAZqxutJWxlNcTdk0GuKD2SD1_fNXGFPIChXgVoy_KqdRoC4vMQAvD_BwE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
V4IN Opublikowano 30 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2019 15 minut temu, fotohobby napisał: Jest OK, ale co w sytuacji, kiedy chcemy fermentować w 16C ? I tak potrzebny zewnętrzny sterownik NO, dlatego robisz listwe zasilającą na niej stc-1000 lodówke ustawiasz na minimum, a reszta zajmuje sie sterownik dedykowany, plusy takie ze nie ruszasz instalacji lodówki wiec nie tracisz gwarancji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marchelli Opublikowano 11 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2019 To ja sie pochwale nabytkiem, 300pln lodowka na wino, temperatura ustawialna w zakresie +5 do +22 stopnie, przeprowadzilem testy, 2 fermentory 33litry w srodku, ustawione 8 stopni na lodowce, termometr z 3 sondami, po jednej sondzie w kazdym wiadrze z woda narazie tylko i jedna sonda luzno w polowie. Po ustabilizowaniu sie temperatury wachania rzedu 8.2° do 8,4°, sprawdzilem tak samo dla temperatury 22° to troszke wieksze wachania, ale nie przekraczaja 1°.Wysłane z mojego SGP621 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkus Opublikowano 13 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 @Marchelli a co to za firma i model?Wysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marchelli Opublikowano 13 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 Liebherr WKr 2976-24120cm wysokosci jakos maWysłane z mojego H9436 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2019 W dniu 30.01.2019 o 20:20, Jancewicz napisał: Ja mam coś takiego https://www.mall.pl/winiarki-witryny/candy-witryna-chlodnicza-do-wina-ccv-150-skeu?gclid=CjwKCAiAs8XiBRAGEiwAFyQ-ekNfOLIV5YAZqxutJWxlNcTdk0GuKD2SD1_fNXGFPIChXgVoy_KqdRoC4vMQAvD_BwE Do jakich dolnych wartości ona schodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2019 4 minuty temu, zegancio napisał: Do jakich dolnych wartości ona schodzi? Szczerze to nie testowałem pracy w dolnym zakresie. Instrukcja mówi o 7C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogshi Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Zgadza się, ale to juz ingerencja, są takie co pozwalają zjechać do 0 stopni. Ja wole zrobić coś takiego: Mnie bardzo w ostatnim czasie ciekawi układ chłodzenia z glikolem, w skrócie robimy lodówke (nawet turystyczna) do niej wkładamy wymiennik ciepła np z takiej lodówkI: https://allegro.pl/oferta/mala-lodowka-antybakteria-beko-bk-7725-a-biala-7403724177 Moze sie tez okazać ze taniej wyjdzie pojezdzic po zakladach naprawiajacych lodówki (by zrobili taki mały zestaw) cała lodówkę (turystyczna) zalewamy glikolem w środku dajemy mała pompkę z rurkami które podłączmy do chłodnicy którą natomiast umieszczamy w fermentorze (coś ala chłodzenie brzeczki), teraz mając czujnik w fermentorze mozemy sterować pompką w lodówce turystycznej do utrzymywania zadanej temperatury. Takie rozwiązania są juz gotowe np: Grainfather Glycol Chiller (ale slyszałem ze ma słabą wydajność) są tez mniej lub bardziej profesjonalne: https://www.ssbrewtech.com/products/glycol-chiller-3-4hp Plus tego jest taki ze mozemy podłączyć wiekszą ilość fermentorów niz normalnie zmieściło by się nam w lodówce: A może ktoś już z nad ma takie coś?nie polecam do kilku fermentorow jednego glico chliler-a ja uzywam Na ta chwile jeden Lindr AS 40 do 2 tankow i jest problem gdy w jednym fermentacja jest na poziome 17 st a w drugim chce zrobić coldcrash. Muszę mieć na schładzaarce Ok 0st i to powoduje ze na drugim fermentorow z automatu temp spada o 1.5 st gdy sterownik uruchomi chłodzenie. Właśnie kupiłem następny bo mi się to wszystko nie spina Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Lirfunax 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Do swojej lodówki wstaiłwm fermentor z piwem, chciałem by sie ładnie wyklarowało. Nie chciało mi sie podłączeć sterownika tylko zrobiłem na minimum. Dzisiaj po 48 godz niespodzianka, piwo zamarzło a w lodówce -4'C Lirfunax 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2019 W dniu 30.01.2019 o 19:32, fotohobby napisał: Ale termostat i tak sie obchodzi. Lodowki do wina rzadko kiedy schodza ponizej 7C na org termostacie Mam pytanie odnośnie dolnych zakresów ~0°C. Czy jest konieczna ingerencja w termostat lodówki czy wystarczy zewnętrzny sterownik temp? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2019 robisz na minimum i do tego sterownik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Rozumiem że sterownik będzie częściej ja załączał niż by robił to termostat. Czy nie wpływa to jednak na jej żywotność? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2019 musisz sprawdzić do ilu zejdzie lodówka, moja chłodzi do -4'C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi