Skocz do zawartości

Lodówka do fermentacji - modele


w1910

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Od pewnego czasu poszukuję lodówki do fermentacji. Z racji, że stać będzie w pokoju, celowałbym w coś niekoniecznie wyglądem przypominało PRL. Najchętniej w winiarkę. Przejrzałem już setki ogłoszeń na allegro i olx ale nie jestem pewny do których z modeli zmieści się fermentor. Oczywiście pytam o wymiary wewnętrzne i mierzę sobie ale jednak niepewność jest. Może więc pochwalicie się jakich konkretnie modeli (z naciskiem na winiarki) używacie do fermentacji? Wystarczy aby się mieścił jeden fermentor.

Pozdrawiam

Edytowane przez w1910
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Fermentor 10l?


33, standardowy. 10l-15l to każdy wejdzie.

Rozważałem taką:
https://www.mall.cz/vinoteky-vitriny/haier-jc-112-g

Wymiary wewnętrzne wg sprzedawcy 40 szer x 41 głębokości czyli powinien się standardowy zmieścić.

Niestety trochę przeciągałem negocjacje (m.in.) dlatego ze nie byłem pewny tych wymiarów i już nie kupię akurat tej lodówki..


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, fotohobby napisał:

Ale termostat i tak sie obchodzi

Zgadza się, ale to juz ingerencja, są takie co pozwalają zjechać do 0 stopni.

Ja wole zrobić coś takiego:

 

Mnie bardzo w ostatnim czasie ciekawi układ chłodzenia z glikolem, w skrócie robimy lodówke (nawet turystyczna) do niej wkładamy wymiennik ciepła np z takiej lodówkI: https://allegro.pl/oferta/mala-lodowka-antybakteria-beko-bk-7725-a-biala-7403724177

Moze sie tez okazać ze taniej wyjdzie pojezdzic po zakladach naprawiajacych lodówki (by zrobili taki mały zestaw) cała lodówkę (turystyczna) zalewamy glikolem w środku dajemy mała pompkę z rurkami które podłączmy do chłodnicy którą natomiast umieszczamy w fermentorze (coś ala chłodzenie brzeczki), teraz mając czujnik w fermentorze mozemy sterować pompką w lodówce turystycznej do utrzymywania zadanej temperatury.

 

image.thumb.png.6d8a97fc0b71c208fe31f0d21d0c26ae.png

 

Takie rozwiązania są juz gotowe np:  Grainfather Glycol Chiller (ale slyszałem ze ma słabą wydajność)

 

są tez mniej lub bardziej profesjonalne:

 

https://www.ssbrewtech.com/products/glycol-chiller-3-4hp

 

Plus tego jest taki ze mozemy podłączyć wiekszą ilość fermentorów niz normalnie zmieściło by się nam w lodówce:

 

image.png.bb1762182d60abd67eec13fa09154ef3.png

 

 

image.thumb.png.d19dd9e5e22daba8b23336312f0846a3.png

 

A może ktoś już z nad ma takie coś?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

8 minut temu, V4IN napisał:

Zgadza się, ale to juz ingerencja, są takie co pozwalają zjechać do 0 stopni.

 

 

 

 

No nie wiem, ktora lodowka do wina pozwala zjechać do 0C i utrzymać temperature +/- 0.5C

Ja wiedziałem taką do 3C, ale to dwukomorowa była i ta chlodniejsza komora byla mniejsza

Edytowane przez fotohobby
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, fotohobby napisał:

 

No nie wiem, ktora lodowka do wina pozwala zjechać do 0C i utrzymać temperature +/- 0.5C

 

Dokładnego modelu nie pamiętam gdzies widzialem ta ma 1-10 https://www.mediaexpert.pl/lady-i-witryny-chlodnicze/witryna-electro-line-sc-93,id-225237

Co do histerezy to Ci nie powiem bo trzeba by to sprawdzić, ale to nie jest dedykowany sterownik wiec moze byc faktycznie kilka stopni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15 minut temu, fotohobby napisał:

Jest OK, ale co w sytuacji, kiedy chcemy fermentować w 16C ?

I tak potrzebny zewnętrzny sterownik

 

NO, dlatego robisz listwe zasilającą na niej stc-1000  lodówke ustawiasz na minimum, a reszta zajmuje sie sterownik dedykowany, plusy takie ze nie ruszasz instalacji lodówki wiec nie tracisz gwarancji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

To ja sie pochwale nabytkiem, 300pln lodowka na wino, temperatura ustawialna w zakresie +5 do +22 stopnie, przeprowadzilem testy, 2 fermentory 33litry w srodku, ustawione 8 stopni na lodowce, termometr z 3 sondami, po jednej sondzie w kazdym wiadrze z woda narazie tylko i jedna sonda luzno w polowie. Po ustabilizowaniu sie temperatury wachania rzedu 8.2° do 8,4°, sprawdzilem tak samo dla temperatury 22° to troszke wieksze wachania, ale nie przekraczaja 1°.5e393c77aa9e8fd9c8b5a9c34f123a77.jpg

Wysłane z mojego SGP621 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zgadza się, ale to juz ingerencja, są takie co pozwalają zjechać do 0 stopni.
Ja wole zrobić coś takiego:
 
Mnie bardzo w ostatnim czasie ciekawi układ chłodzenia z glikolem, w skrócie robimy lodówke (nawet turystyczna) do niej wkładamy wymiennik ciepła np z takiej lodówkI: https://allegro.pl/oferta/mala-lodowka-antybakteria-beko-bk-7725-a-biala-7403724177
Moze sie tez okazać ze taniej wyjdzie pojezdzic po zakladach naprawiajacych lodówki (by zrobili taki mały zestaw) cała lodówkę (turystyczna) zalewamy glikolem w środku dajemy mała pompkę z rurkami które podłączmy do chłodnicy którą natomiast umieszczamy w fermentorze (coś ala chłodzenie brzeczki), teraz mając czujnik w fermentorze mozemy sterować pompką w lodówce turystycznej do utrzymywania zadanej temperatury.
 
image.thumb.png.6d8a97fc0b71c208fe31f0d21d0c26ae.png
 
Takie rozwiązania są juz gotowe np:  Grainfather Glycol Chiller (ale slyszałem ze ma słabą wydajność)
 
są tez mniej lub bardziej profesjonalne:
 
https://www.ssbrewtech.com/products/glycol-chiller-3-4hp
 
Plus tego jest taki ze mozemy podłączyć wiekszą ilość fermentorów niz normalnie zmieściło by się nam w lodówce:
 
image.png.bb1762182d60abd67eec13fa09154ef3.png
 
 
image.thumb.png.d19dd9e5e22daba8b23336312f0846a3.png

 

A może ktoś już z nad ma takie coś?

nie polecam do kilku fermentorow jednego glico chliler-a ja uzywam Na ta chwile jeden Lindr AS 40 do 2 tankow i jest problem gdy w jednym fermentacja jest na poziome 17 st a w drugim chce zrobić coldcrash. Muszę mieć na schładzaarce Ok 0st i to powoduje ze na drugim fermentorow z automatu temp spada o 1.5 st gdy sterownik uruchomi chłodzenie. Właśnie kupiłem następny bo mi się to wszystko nie spina


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do swojej lodówki wstaiłwm fermentor z piwem, chciałem by sie ładnie wyklarowało. Nie chciało mi sie podłączeć sterownika tylko zrobiłem na minimum. Dzisiaj po 48 godz niespodzianka, piwo zamarzło a w lodówce -4'C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
W dniu 30.01.2019 o 19:32, fotohobby napisał:

Ale termostat i tak sie obchodzi.

Lodowki do wina rzadko kiedy schodza ponizej 7C na org termostacie

Mam pytanie odnośnie dolnych zakresów ~0°C. Czy jest konieczna ingerencja w termostat lodówki czy wystarczy zewnętrzny sterownik temp?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.