Skocz do zawartości

pierwszy lager wiedeński


Tommi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zamówiłem zestaw surowców do przygotowania lageru wiedeńskiego 12,5 blg. Jeszcze nie dotarło do mnie zamówienie, w tym szczegółowa instrukcja, ale w skład zestawu wchodzą: słód wiedeński 4,8 kg, chmiel Premiant 20 g, chmiel Mittelfreuh 100 g, drożdże W34/70.

Co o tym sądzicie? Co dobrze byłoby dodać coś jeszcze od siebie np. dodatkowy słód?

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

30 minut temu, Tommi napisał:

Co dobrze byłoby dodać coś jeszcze od siebie

 

9 minut temu, Joosto napisał:

Tak. Dodatkowa paczka W34/70

Bardzo mi się ta wymiana zdań podoba!

Jeśli chodzi o zasyp np. amerykanie dodają jasnych karmeli do tego stylu, Jamil polecał w jednej recepturze caravienne.

Ja natomiast bez mrugnięcia okiem zrobiłbym ze 100% słodu wiedeńskiego dbając o ilość drożdży (dwie paczki) i temperaturę fermentacji a dopiero w następnym podejściu uzupełniał zasyp o słody karmelowe - jeśli efekt okaże się niezadowalający.

 

W jednej książce znalazłem jeszcze trzy propozycje receptur, ale wydają mi się nieadekwatne - brak słodu wiedeńskiego udawany przez pale/ pilzna z karmelami.

Patrz w załączniki.

CBSS#04 - ss.63-65.pdf

Edytowane przez zasada
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.