Kajtek Opublikowano 2 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2019 Witam Jestem właśnie po pierwszej warce w życiu, którą jest stout. Nie pamiętam jakie drożdże ( suche które zostały mi polecona przez sprzedawcę, do tego typu piwa). Piwo do fermentacji burzliwej przystąpiło w czwartek o 16 i do soboty pięknie pracowały drożdże aż spać nie dawały ( wylot gazu prawie ciągły). Ale w sobotę poprostu stanęły. Początkowe blg miałem dość wysokie bo 15 ( wedlug instrukcji powinno być 12) A w sobotę już jest blg5 ( według instrukcji z 12 na 2 a u mnie z 15 na 5.... Co robić??? nie ruszać i poprostu grzecznie czekać???? A może istnieje możliwość że drożdże zrobiły co miały i już przelać na cichą? Ps. Próbka była smaczna minimalnie mocno chmielona ( Ale tego byłem świadom bo sypnęło mi się za duzo) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 2 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2019 Zostaw i nie ruszaj - nic nie przelewaj. A na przyszłość fermentuj w niższych temp. bo z Twojego opisu wnioskuje, że fermentacja przebiegała w temp. otoczenia powyżej 20°C.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 2 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2019 (edytowane) Jeżeli drożdże suche polecone przez sprzedawcę, to zapewne S-04 (niebieska saszetka) albo któreś Danstary. Zazwyczaj stouty odfermentowują płytko, więc to 5Blg jest możliwe. Na cichą w ogóle nie ma sensu przelewać. Stout obojętne, czy będzie super klarowny albo lekko mętny. Piwo i tak będzie nieprzejrzyste. Nie podałeś nic o temperaturze fermentacji. Jeżeli temperatura nie spadła na 8-10 stopni, to na pewno fermentacja nie stanęła i wszystko jest w porządku. Podobno drożdże S-04 potrafią szybko przefermentować i później bardzo długi czas lekko dojadać. Jeśli to były z niebieskiej paczki, to zostaw je na dobre 2-3 tygodnie w spokoju. Później zlej znad osadu, dodaj cukru do refermentacji i butelkuj Edytowane 2 Lutego 2019 przez Grzegorz Żukowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kajtek Opublikowano 2 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2019 Bardzo dziekuje za pomoc. Tak to byly s-04 i faktycznie temperatura to około 21-22 C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 2 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2019 Nie spiesz się z butelkowaniem. Są opinie, że te drożdże lubią przeciągać fermentację. Pozornie wygląda, że fermentacja się skończyła, a one sobie coś jeszcze dojedzą. Jak zabutelkujesz za szybko, to może się piwo tobie przegazować albo granaty porobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 2 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2019 Temperatura wysoka, także większość cukrów już przejadły. Zostaw na 2 tygodnie, zmierz blg i butelkuj. A na przyszłość postaraj się o niższą temperaturę fermentacji lub szczep drożdży prawidłowo pracujący w takich temperaturach. Te 21-22°C to temperatura fermentującej brzeczki, czy otoczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 2 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2019 S-04 i taka temperatura fermentacji.. Niezly bimber bedzie :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się