leonzn Opublikowano 10 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 Witam, planuje uwarzyć na Beersel Brettanomyces Blend THE YEAST BAY brett IPA . Jest to moje 1 piwo na brett i mam kilka pytań na które nie znalazłem do tej pory odpowiedzi: 1. czy zbiera sie gęstwę z blendow 2. czy jesli dam je na druga fermentacje zeby uzyskać lepszy efekt funky to moge wtedy zebrać gęstwę (zostanie część drożdży z pierwszej fermentacji)? 3. jak przechowywać gestwe? 4. jaki jest czas przechowywania gestwy ? 5. wg producenta odferentowanie jest na poziomie do 85% czy w związku z tym na drugiej fermentacji dojedzą mi wszystko do np 0,5 blg czy 85% z tego co zostanie? 6. jak długo trzymać je na fermentacji 100% brett - do ilu blg moga mi zejsc? Dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 10 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 W 7 i 8 odcinku Alchemii masz odpowiedzi na wszystkie swoje pytania i na.wiele więcej. Polecam posłuchać. leonzn 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glowa Opublikowano 11 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2019 W brettach jestem początkujący, ale według mojej wiedzy. 1. tak 2. tak 3. np. w słoiku w temp. pokojowej i dokarmiać raz w miesiącu odrobiną brzeczki 4. raczej wiele miesiący 5. i 6. schodzą często niżej niż deklaruje producent Jak się pomyliłem można poprawić, będę wdzięczny. leonzn 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 11 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2019 (edytowane) 12 godzin temu, leonzn napisał: 1. czy zbiera sie gęstwę z blendow 2. czy jesli dam je na druga fermentacje zeby uzyskać lepszy efekt funky to moge wtedy zebrać gęstwę (zostanie część drożdży z pierwszej fermentacji)? 3. jak przechowywać gestwe? 4. jaki jest czas przechowywania gestwy ? 5. wg producenta odferentowanie jest na poziomie do 85% czy w związku z tym na drugiej fermentacji dojedzą mi wszystko do np 0,5 blg czy 85% z tego co zostanie? 6. jak długo trzymać je na fermentacji 100% brett - do ilu blg moga mi zejsc? 1. Tak 2. Tak 3. Normalnie, jak zwykłą 4. Można teoretycznie długo ale Bretty to jednak też drożdże i jak będą w słabej kondycji to może sama fermentacja się ślimaczyć i większe ryzyko wad (albo ogólnie nieprzyjemnego profilu dzikiego, o co w dzikich nietrudno) 5. To chyba odnosi się do fermentacji 100% Brett, ogólnie licz się z FG koło 0°Blg 5. Jak w normalnej fermentacji - aż skończą fermentować (z mojego doświadczenia 100% Brett to od powiedzmy 6-8 tygodni do 6-9 miesięcy) Edytowane 11 Lutego 2019 przez kantor leonzn 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 11 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2019 dzięki wszystkim za pomoc. wysłuchanie całej alchemii (6-8) odpowiedziało na wszystkie pytania (i na wiele więcej). pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi