kedyz Opublikowano 19 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 (edytowane) Darz Bór! Jak już dzisiaj pisałem w innym temacie robię flandersa mocno posiłkując się notatkami udostępnionymi przez chłopaków Piotra Terkę i Piotra Marczyka (grand champion 2015) oraz wiedzą Jamila Zainasheffa. Na pierwszy raz wybrałem wersję wstępnego przefermentowania brzeczki neutralnymi drożdżami i późniejszego zadania mieszanki na flandersa. Po sześciu dniach od zadania pierwszych drożdży będę zadawał Wyeast Activator 3763 Roeselare Ale Blend (będzie to piątek 22 lutego wieczorem). Nigdy nie miałem do czynienia z płynnymi i zastanawiam się kiedy to aktywować. W instrukcji piszą, że starczy 3 godziny przed zadaniem, ale wiem, że niektórzy aktywują takie saszetki nawet trzy dni przed. Co więc robić, jak postępować z tą mieszanką? Proszę o pomoc i dziękuję. Edytowane 20 Lutego 2019 przez kedyz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 19 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 (edytowane) Lepiej 3 dni przed, daj szanse bakteriom. I daj to po skończonej burzliwej przy zlewaniu na cichą, chyba nie będziesz trzymał całego osadu pół roku czy dłużej. Edytowane 19 Lutego 2019 przez dziedzicpruski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kedyz Opublikowano 19 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 11 minut temu, dziedzicpruski napisał: Lepiej 3 dni przed, daj szanse bakteriom. I daj to po skończonej burzliwej przy zlewaniu na cichą, chyba nie będziesz trzymał całego osadu pół roku czy dłużej. Dzięki. Oczywiście będę zlewał. Fermentacja już wyraźnie zwolniła także myślę, że spokojnie po 6 dniach będzie po etapie burzliwym. Przelewam i zadaję 3763. Nie wiem tylko czy od razu w szklany balon i potem dorzucić do niego kostki, czy na razie przelać w plastik i potem przelać drugi raz w szklany balon z kostkami. Zdaje się, że drugi wariant robili chłopaki od grand championa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 19 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 I co taka operacja ma niby na celu? Ja bym lał od razu do szkła. Zwłaszcza, jeśli ten drugi plastik nie jest już przeznaczony na bretty, to tylko sobie go zakazisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kedyz Opublikowano 19 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 41 minut temu, Oskaliber napisał: I co taka operacja ma niby na celu? Ja bym lał od razu do szkła. Zwłaszcza, jeśli ten drugi plastik nie jest już przeznaczony na bretty, to tylko sobie go zakazisz. Też się zastanawiałem czemu tak robili i nic mi do głowy nie przyszło, dlatego rozważam pierwsza opcję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glowa Opublikowano 19 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 (edytowane) Niedawno zacząłem robić flandersa w taki sam sposób, saszetkę zadałem po ok 24 godzinach od aktywowania, jako kompromis między tym co piszą w internetach(żeby aktywować dłużej) a tym co na opakowaniu(3h), saszetka była napuchnięta, ale nie całkiem twarda. Po 2 tygodniach widać że biofilm już się powoli tworzy. Następnym razem poczekałbym dłużej. I też uważam, żeby od razu w szklany balon przelać. Edytowane 19 Lutego 2019 przez Glowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B.K. Opublikowano 19 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 @kedyz proszę Cię - DARZ BÓR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kedyz Opublikowano 20 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2019 10 godzin temu, B.K. napisał: @kedyz proszę Cię - DARZ BÓR już myślałem, że nikt nie zauważy. Ważyć-warzyć to wszyscy hur dur... poprawione Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kedyz Opublikowano 20 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2019 @Głowa, @dziedzicpruski, @Oskaliber chłopaki poradźcie jeszcze, wczoraj o 21 aktywowałem tego wyesta (czyli mamy w zasadzie 17 godzin) i kurde nic się nie dzieje, nie puchnie, za to ja zaczynam puchnąć. Data produkcji 16 października 2018 r. Paczka stoi w 19-20 stopniach (po prostu w pokoju). Co robić, bo zaczynam panikować.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B.K. Opublikowano 20 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2019 (edytowane) @kedyz zaparz meliskę i wyluzuj - brety ciężko ruszają niczym walec drogowy, ale ciężko też je ubić. Wezmą się za piwo - wcześniej lub później. W tym blendzie jest bardzo fajny szczep podstawowy - szkoda że nie dasz mu się wykazać. Fermentując najpierw na neutralnych drożdżach cerevisae nie będą miały co jeść. Edytowane 20 Lutego 2019 przez B.K. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 20 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2019 3 godziny temu, kedyz napisał: @Głowa, @dziedzicpruski, @Oskaliber chłopaki poradźcie jeszcze, wczoraj o 21 aktywowałem tego wyesta (czyli mamy w zasadzie 17 godzin) i kurde nic się nie dzieje, nie puchnie, za to ja zaczynam puchnąć. Data produkcji 16 października 2018 r. Paczka stoi w 19-20 stopniach (po prostu w pokoju). Co robić, bo zaczynam panikować.... Aktywacja jest w zasadzie zupełnie nieistotna. Możesz wlać nawet bez niej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kedyz Opublikowano 21 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2019 15 godzin temu, Oskaliber napisał: Aktywacja jest w zasadzie zupełnie nieistotna. Możesz wlać nawet bez niej. No ale to jakieś padaki są zupełne A może do piekarnika na 30 stopni? A może zamówić drugą paczkę? Ale to przesunie ich zadanie na przyszły tydzień... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 21 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2019 Albo wlej już do piwa albo czekaj aż spuchną jak tak bardzo Ci na tym zależy. Nie kombinuj nic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B.K. Opublikowano 21 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2019 (edytowane) @kedyz Nic się nie przejmuj - tak jak pisze @Oskaliber poczekaj albo dodaj już i zapomnij o piwie na pół roku albo dłuzej no - wody do bulgotki czasem trzeba dolać Edytowane 21 Lutego 2019 przez B.K. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się