Jump to content

Granaty


nogmot

Recommended Posts

Cześć!

 

Nastawiłem Witka na FM20.

12 BLG nastawna - 12 l.

5 blg (11 l) przy butelkowaniu - po 18 dniach od nastawienia na burzliwą.

8 dni przed rozlewem, dałem całego ananasa na cichą.

 

Butelkowanie 11 l i dałem 130 g glukozy - na poziom CO2 3.6., temp. 21C.

BLG nie zmieniało się już od 2 dni.

 

Po dwóch dniach, widzę, że w butelce dużo drożdży i spore nasycenie przy potrząsaniu.

 

Pytanie czy jeśli komuś zdarzały się granaty, to w jakim czasie od zabutelkowania?

Czy trzymać jeszcze w mieszkaniu ( może otworzyć jedną butlę dla testu nagazowania po tych dwóch dniach ) czy przenieść do piwnicy (13-14C), a czy może spróbować jakoś delikatnie monetą podważyć kapsel bez otwierania?

A może jeszcze coś innego?

 

Pzdr!

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Gazując na 3.6v/v w normalnych butelkach sam się o to prosiłes, przecież to jest strasznie wysoka wartość. 

 

Granaty mogą się zdarzyć w bardzo różnym czasie. Mogą po paru dniach, a mogą po paru latach. W Twoim przypadku może być to już po paru dniach, jeśli butelki nie wytrzymają 3.6v/v, a nie zdziwiłoby mnie gdyby tak było. 

Link to comment
Share on other sites

W sumie to Oskaliber praktycznie zamknął temat, ale mam jeszcze pytanie.

 

43 minuty temu, nogmot napisał:

Po dwóch dniach, widzę, że w butelce dużo drożdży i spore nasycenie przy potrząsaniu.

W jaki sposób jesteś w stanie wnioskować o nasyceniu piwa w zamkniętej butelce?

 

Edited by sihox
Link to comment
Share on other sites

30 minut temu, sihox napisał:

W sumie to Oskaliber praktycznie zamknął temat, ale mam jeszcze pytanie.

 

W jaki sposób jesteś w stanie wnioskować o nasyceniu piwa w zamkniętej butelce?

 

Ilość drożdży.

To dziś otwieram i sprawdzam!

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ja przy rozlewaniu każdej warki leje do dwóch , trzech butelek PET 0,5. Jedną zalewam na początku, kolejną w środku i ostatnią na końcu rozlewania.

Bardzo pomaga w ocenianiu, czy już nagazowane i w jakim stopniu. Jak butelka jest jak beton to kontrolnie otwieram jakąś szklaną aby sprawdzić czy już mam się niepokoić ?

Link to comment
Share on other sites

Teraz, Andrzej Czaja napisał:

Ja przy rozlewaniu każdej warki leje do dwóch , trzech butelek PET 0,5. Jedną zalewam na początku, kolejną w środku i ostatnią na końcu rozlewania.

Bardzo pomaga w ocenianiu, czy już nagazowane i w jakim stopniu. Jak butelka jest jak beton to kontrolnie otwieram jakąś szklaną aby sprawdzić czy już mam się niepokoić ?

 

Chciałem tak, szybko szybko, był brak peta i trochę mi było szkoda, bo tylko 11 l do rozlania.

 

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, Oskaliber napisał:

Gazując na 3.6v/v w normalnych butelkach sam się o to prosiłes, przecież to jest strasznie wysoka wartość. 

 

Granaty mogą się zdarzyć w bardzo różnym czasie. Mogą po paru dniach, a mogą po paru latach. W Twoim przypadku może być to już po paru dniach, jeśli butelki nie wytrzymają 3.6v/v, a nie zdziwiłoby mnie gdyby tak było. 

Godzinę temu, sihox napisał:

W sumie to Oskaliber praktycznie zamknął temat, ale mam jeszcze pytanie.

 

W jaki sposób jesteś w stanie wnioskować o nasyceniu piwa w zamkniętej butelce?

 

 

23 minuty temu, Robert87 napisał:

Daj znać czy masz już nagazowanie po 2 dniach

 

POZIOMY NASYCENIA DLA STYLÓW

  • 1.5 - 2.0
    Brytyjskie ales
  • 1.7 - 2.3
    Porter, stout
  • 1.9 - 2.4
    Belgijskie ales
  • 2.2 - 2.7
    Europejski lager
  • 2.2 - 2.7
    Amerykańskie ales i lagery
  • 2.4 - 2.8
    Lambic
  • 3.0 - 4.5
    Lambic owocowy
  • 3.3 - 4.5
    Niemiecka pszenica
Link to comment
Share on other sites

50 minut temu, nogmot napisał:

Ilość drożdży.

Ilość drożdży w butelce nie świadczy o poziomie nagazowania.

 

19 minut temu, nogmot napisał:

POZIOMY NASYCENIA DLA STYLÓW

[...]

Radzę nie przekraczać 3.0 dla normalnych butelek, a to i tak jest sporo. Ja jak chce bardzo nasycone to gazuję na 2.8 i tej wartości nie przekraczam. Gazować na 3.0-4.0 to można w lambikowych/szampańskich butelkach. 

Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, nogmot napisał:

 

 

POZIOMY NASYCENIA DLA STYLÓW

  • 1.5 - 2.0
    Brytyjskie ales
  • 1.7 - 2.3
    Porter, stout
  • 1.9 - 2.4
    Belgijskie ales
  • 2.2 - 2.7
    Europejski lager
  • 2.2 - 2.7
    Amerykańskie ales i lagery
  • 2.4 - 2.8
    Lambic
  • 3.0 - 4.5
    Lambic owocowy
  • 3.3 - 4.5
    Niemiecka pszenica

 

Ale witbier nie jest niemiecką pszenicą :)

Wiesz, pretensje możesz mieć do autora tej tabeli, właściwie to wszystko poza ostatnią linijką jest spoko. 

Link to comment
Share on other sites

49 minut temu, maciek1221 napisał:

11L to jest tak mało, że zanim się porządnie nagazuje to już tego nie powinno być w Twoich zasobach ?

I nie będzie! ?

 

Otworzyłem.

Lekko sykło.

Nasycenie już ok, ale jeszcze 2 dni i będzie idealne.

 

W większym Witek z Kormorana(prawy).

W mniejszym mój.

 

Qurtyna!! Ale mój dobry, w porównaniu, nawet z tak świetnym, jak Wit z Kormorana!! ?

Kormoran zawsze uważałem za genialne piwo, ale teraz... W side by side w aromacie mydło i skarpety

Mój aromat świeży, rześki, pomarańcza, kolendra. Dziwne, ale brak ananasa.

Smak Kormorana płaski lekko goryczkowy.

Mój kwaskowy (8 ml mlekowego - chociaż w kolejnej warce, dałbym o 30% mniej), cytrusowy. Wow!! ?

 

 

 

 

 

IMG_20190222_225422.jpg

Edited by nogmot
Link to comment
Share on other sites

Aktualizacja. 

Nasycenie 3.6 zdecydowanie za duże. 

Max 3.0.

Po 3 daniach w 20° i 1 dniu w 14°, mocno gazowane.

Zastanawiam się czy nie otworzyć wszystkich butelek i nie zakapslować raz jeszcze.

Link to comment
Share on other sites

1 minutę temu, Major_07 napisał:

Skoro nagazowujesz na 3.6 to uważam,że jeateś odważny

Wiesz... Sugerowałem się info o nagazowaniu stylowym, więc...

Dałem też butelki min. 295 g.

 

Ale fakt, teraz zdaję sobie sprawę z ryzyka.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.