Skocz do zawartości

Granaty


nogmot

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

 

Nastawiłem Witka na FM20.

12 BLG nastawna - 12 l.

5 blg (11 l) przy butelkowaniu - po 18 dniach od nastawienia na burzliwą.

8 dni przed rozlewem, dałem całego ananasa na cichą.

 

Butelkowanie 11 l i dałem 130 g glukozy - na poziom CO2 3.6., temp. 21C.

BLG nie zmieniało się już od 2 dni.

 

Po dwóch dniach, widzę, że w butelce dużo drożdży i spore nasycenie przy potrząsaniu.

 

Pytanie czy jeśli komuś zdarzały się granaty, to w jakim czasie od zabutelkowania?

Czy trzymać jeszcze w mieszkaniu ( może otworzyć jedną butlę dla testu nagazowania po tych dwóch dniach ) czy przenieść do piwnicy (13-14C), a czy może spróbować jakoś delikatnie monetą podważyć kapsel bez otwierania?

A może jeszcze coś innego?

 

Pzdr!

 

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gazując na 3.6v/v w normalnych butelkach sam się o to prosiłes, przecież to jest strasznie wysoka wartość. 

 

Granaty mogą się zdarzyć w bardzo różnym czasie. Mogą po paru dniach, a mogą po paru latach. W Twoim przypadku może być to już po paru dniach, jeśli butelki nie wytrzymają 3.6v/v, a nie zdziwiłoby mnie gdyby tak było. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W sumie to Oskaliber praktycznie zamknął temat, ale mam jeszcze pytanie.

 

43 minuty temu, nogmot napisał:

Po dwóch dniach, widzę, że w butelce dużo drożdży i spore nasycenie przy potrząsaniu.

W jaki sposób jesteś w stanie wnioskować o nasyceniu piwa w zamkniętej butelce?

 

Edytowane przez sihox
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

30 minut temu, sihox napisał:

W sumie to Oskaliber praktycznie zamknął temat, ale mam jeszcze pytanie.

 

W jaki sposób jesteś w stanie wnioskować o nasyceniu piwa w zamkniętej butelce?

 

Ilość drożdży.

To dziś otwieram i sprawdzam!

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja przy rozlewaniu każdej warki leje do dwóch , trzech butelek PET 0,5. Jedną zalewam na początku, kolejną w środku i ostatnią na końcu rozlewania.

Bardzo pomaga w ocenianiu, czy już nagazowane i w jakim stopniu. Jak butelka jest jak beton to kontrolnie otwieram jakąś szklaną aby sprawdzić czy już mam się niepokoić ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Teraz, Andrzej Czaja napisał:

Ja przy rozlewaniu każdej warki leje do dwóch , trzech butelek PET 0,5. Jedną zalewam na początku, kolejną w środku i ostatnią na końcu rozlewania.

Bardzo pomaga w ocenianiu, czy już nagazowane i w jakim stopniu. Jak butelka jest jak beton to kontrolnie otwieram jakąś szklaną aby sprawdzić czy już mam się niepokoić ?

 

Chciałem tak, szybko szybko, był brak peta i trochę mi było szkoda, bo tylko 11 l do rozlania.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Oskaliber napisał:

Gazując na 3.6v/v w normalnych butelkach sam się o to prosiłes, przecież to jest strasznie wysoka wartość. 

 

Granaty mogą się zdarzyć w bardzo różnym czasie. Mogą po paru dniach, a mogą po paru latach. W Twoim przypadku może być to już po paru dniach, jeśli butelki nie wytrzymają 3.6v/v, a nie zdziwiłoby mnie gdyby tak było. 

Godzinę temu, sihox napisał:

W sumie to Oskaliber praktycznie zamknął temat, ale mam jeszcze pytanie.

 

W jaki sposób jesteś w stanie wnioskować o nasyceniu piwa w zamkniętej butelce?

 

 

23 minuty temu, Robert87 napisał:

Daj znać czy masz już nagazowanie po 2 dniach

 

POZIOMY NASYCENIA DLA STYLÓW

  • 1.5 - 2.0
    Brytyjskie ales
  • 1.7 - 2.3
    Porter, stout
  • 1.9 - 2.4
    Belgijskie ales
  • 2.2 - 2.7
    Europejski lager
  • 2.2 - 2.7
    Amerykańskie ales i lagery
  • 2.4 - 2.8
    Lambic
  • 3.0 - 4.5
    Lambic owocowy
  • 3.3 - 4.5
    Niemiecka pszenica
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

50 minut temu, nogmot napisał:

Ilość drożdży.

Ilość drożdży w butelce nie świadczy o poziomie nagazowania.

 

19 minut temu, nogmot napisał:

POZIOMY NASYCENIA DLA STYLÓW

[...]

Radzę nie przekraczać 3.0 dla normalnych butelek, a to i tak jest sporo. Ja jak chce bardzo nasycone to gazuję na 2.8 i tej wartości nie przekraczam. Gazować na 3.0-4.0 to można w lambikowych/szampańskich butelkach. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, nogmot napisał:

 

 

POZIOMY NASYCENIA DLA STYLÓW

  • 1.5 - 2.0
    Brytyjskie ales
  • 1.7 - 2.3
    Porter, stout
  • 1.9 - 2.4
    Belgijskie ales
  • 2.2 - 2.7
    Europejski lager
  • 2.2 - 2.7
    Amerykańskie ales i lagery
  • 2.4 - 2.8
    Lambic
  • 3.0 - 4.5
    Lambic owocowy
  • 3.3 - 4.5
    Niemiecka pszenica

 

Ale witbier nie jest niemiecką pszenicą :)

Wiesz, pretensje możesz mieć do autora tej tabeli, właściwie to wszystko poza ostatnią linijką jest spoko. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

49 minut temu, maciek1221 napisał:

11L to jest tak mało, że zanim się porządnie nagazuje to już tego nie powinno być w Twoich zasobach ?

I nie będzie! ?

 

Otworzyłem.

Lekko sykło.

Nasycenie już ok, ale jeszcze 2 dni i będzie idealne.

 

W większym Witek z Kormorana(prawy).

W mniejszym mój.

 

Qurtyna!! Ale mój dobry, w porównaniu, nawet z tak świetnym, jak Wit z Kormorana!! ?

Kormoran zawsze uważałem za genialne piwo, ale teraz... W side by side w aromacie mydło i skarpety

Mój aromat świeży, rześki, pomarańcza, kolendra. Dziwne, ale brak ananasa.

Smak Kormorana płaski lekko goryczkowy.

Mój kwaskowy (8 ml mlekowego - chociaż w kolejnej warce, dałbym o 30% mniej), cytrusowy. Wow!! ?

 

 

 

 

 

IMG_20190222_225422.jpg

Edytowane przez nogmot
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, Major_07 napisał:

Skoro nagazowujesz na 3.6 to uważam,że jeateś odważny

Wiesz... Sugerowałem się info o nagazowaniu stylowym, więc...

Dałem też butelki min. 295 g.

 

Ale fakt, teraz zdaję sobie sprawę z ryzyka.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.