nogmot Opublikowano 22 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2019 Cześć! Nastawiłem Witka na FM20. 12 BLG nastawna - 12 l. 5 blg (11 l) przy butelkowaniu - po 18 dniach od nastawienia na burzliwą. 8 dni przed rozlewem, dałem całego ananasa na cichą. Butelkowanie 11 l i dałem 130 g glukozy - na poziom CO2 3.6., temp. 21C. BLG nie zmieniało się już od 2 dni. Po dwóch dniach, widzę, że w butelce dużo drożdży i spore nasycenie przy potrząsaniu. Pytanie czy jeśli komuś zdarzały się granaty, to w jakim czasie od zabutelkowania? Czy trzymać jeszcze w mieszkaniu ( może otworzyć jedną butlę dla testu nagazowania po tych dwóch dniach ) czy przenieść do piwnicy (13-14C), a czy może spróbować jakoś delikatnie monetą podważyć kapsel bez otwierania? A może jeszcze coś innego? Pzdr! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 22 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2019 Gazując na 3.6v/v w normalnych butelkach sam się o to prosiłes, przecież to jest strasznie wysoka wartość. Granaty mogą się zdarzyć w bardzo różnym czasie. Mogą po paru dniach, a mogą po paru latach. W Twoim przypadku może być to już po paru dniach, jeśli butelki nie wytrzymają 3.6v/v, a nie zdziwiłoby mnie gdyby tak było. sihox i nogmot 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sihox Opublikowano 22 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2019 (edytowane) W sumie to Oskaliber praktycznie zamknął temat, ale mam jeszcze pytanie. 43 minuty temu, nogmot napisał: Po dwóch dniach, widzę, że w butelce dużo drożdży i spore nasycenie przy potrząsaniu. W jaki sposób jesteś w stanie wnioskować o nasyceniu piwa w zamkniętej butelce? Edytowane 22 Lutego 2019 przez sihox Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 22 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2019 30 minut temu, sihox napisał: W sumie to Oskaliber praktycznie zamknął temat, ale mam jeszcze pytanie. W jaki sposób jesteś w stanie wnioskować o nasyceniu piwa w zamkniętej butelce? Ilość drożdży. To dziś otwieram i sprawdzam! Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 22 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2019 Kalkulator podawał mi wartości dla pszenicy 3.5 - 4.5. Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 22 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2019 Daj znać czy masz już nagazowanie po 2 dniach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Czaja Opublikowano 22 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2019 Ja przy rozlewaniu każdej warki leje do dwóch , trzech butelek PET 0,5. Jedną zalewam na początku, kolejną w środku i ostatnią na końcu rozlewania. Bardzo pomaga w ocenianiu, czy już nagazowane i w jakim stopniu. Jak butelka jest jak beton to kontrolnie otwieram jakąś szklaną aby sprawdzić czy już mam się niepokoić ? Gruby. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 22 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2019 11 minut temu, Robert87 napisał: Daj znać czy masz już nagazowanie po 2 dniach Ok. Może za wcześnie, ale trochę mnie zmotywowaliście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 22 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2019 Teraz, Andrzej Czaja napisał: Ja przy rozlewaniu każdej warki leje do dwóch , trzech butelek PET 0,5. Jedną zalewam na początku, kolejną w środku i ostatnią na końcu rozlewania. Bardzo pomaga w ocenianiu, czy już nagazowane i w jakim stopniu. Jak butelka jest jak beton to kontrolnie otwieram jakąś szklaną aby sprawdzić czy już mam się niepokoić ? Chciałem tak, szybko szybko, był brak peta i trochę mi było szkoda, bo tylko 11 l do rozlania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 22 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2019 Godzinę temu, Oskaliber napisał: Gazując na 3.6v/v w normalnych butelkach sam się o to prosiłes, przecież to jest strasznie wysoka wartość. Granaty mogą się zdarzyć w bardzo różnym czasie. Mogą po paru dniach, a mogą po paru latach. W Twoim przypadku może być to już po paru dniach, jeśli butelki nie wytrzymają 3.6v/v, a nie zdziwiłoby mnie gdyby tak było. Godzinę temu, sihox napisał: W sumie to Oskaliber praktycznie zamknął temat, ale mam jeszcze pytanie. W jaki sposób jesteś w stanie wnioskować o nasyceniu piwa w zamkniętej butelce? 23 minuty temu, Robert87 napisał: Daj znać czy masz już nagazowanie po 2 dniach POZIOMY NASYCENIA DLA STYLÓW 1.5 - 2.0 Brytyjskie ales 1.7 - 2.3 Porter, stout 1.9 - 2.4 Belgijskie ales 2.2 - 2.7 Europejski lager 2.2 - 2.7 Amerykańskie ales i lagery 2.4 - 2.8 Lambic 3.0 - 4.5 Lambic owocowy 3.3 - 4.5 Niemiecka pszenica Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 22 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2019 50 minut temu, nogmot napisał: Ilość drożdży. Ilość drożdży w butelce nie świadczy o poziomie nagazowania. 19 minut temu, nogmot napisał: POZIOMY NASYCENIA DLA STYLÓW [...] Radzę nie przekraczać 3.0 dla normalnych butelek, a to i tak jest sporo. Ja jak chce bardzo nasycone to gazuję na 2.8 i tej wartości nie przekraczam. Gazować na 3.0-4.0 to można w lambikowych/szampańskich butelkach. nogmot 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2019 jebnie to jebnie na uj drążyć ? nogmot, Łukasz Kola Kolasiński, Gruby. i 2 innych 1 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 22 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2019 2 godziny temu, anteks napisał: jebnie to jebnie na uj drążyć ? A przy wstawieniu do lodówki, na 12°C drożdże nie pójdą spać i sprawa się nie uspokoi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2019 34 minuty temu, nogmot napisał: A przy wstawieniu do lodówki, na 12°C drożdże nie pójdą spać i sprawa się nie uspokoi? raczej szybko wypić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 22 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2019 3 godziny temu, nogmot napisał: POZIOMY NASYCENIA DLA STYLÓW 1.5 - 2.0 Brytyjskie ales 1.7 - 2.3 Porter, stout 1.9 - 2.4 Belgijskie ales 2.2 - 2.7 Europejski lager 2.2 - 2.7 Amerykańskie ales i lagery 2.4 - 2.8 Lambic 3.0 - 4.5 Lambic owocowy 3.3 - 4.5 Niemiecka pszenica Ale witbier nie jest niemiecką pszenicą Wiesz, pretensje możesz mieć do autora tej tabeli, właściwie to wszystko poza ostatnią linijką jest spoko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 22 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2019 Tylko że, takie info znalazłem w kilku różnych miejscach. Mniejsza o to. Skoro jest zagrożenie, to trzeba przeciwdziałać i piwo szybko wypić! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 22 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2019 11L to jest tak mało, że zanim się porządnie nagazuje to już tego nie powinno być w Twoich zasobach ? nogmot 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 22 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2019 (edytowane) 49 minut temu, maciek1221 napisał: 11L to jest tak mało, że zanim się porządnie nagazuje to już tego nie powinno być w Twoich zasobach ? I nie będzie! ? Otworzyłem. Lekko sykło. Nasycenie już ok, ale jeszcze 2 dni i będzie idealne. W większym Witek z Kormorana(prawy). W mniejszym mój. Qurtyna!! Ale mój dobry, w porównaniu, nawet z tak świetnym, jak Wit z Kormorana!! ? Kormoran zawsze uważałem za genialne piwo, ale teraz... W side by side w aromacie mydło i skarpety Mój aromat świeży, rześki, pomarańcza, kolendra. Dziwne, ale brak ananasa. Smak Kormorana płaski lekko goryczkowy. Mój kwaskowy (8 ml mlekowego - chociaż w kolejnej warce, dałbym o 30% mniej), cytrusowy. Wow!! ? Edytowane 22 Lutego 2019 przez nogmot Łukasz Kola Kolasiński 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 24 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2019 Aktualizacja. Nasycenie 3.6 zdecydowanie za duże. Max 3.0. Po 3 daniach w 20° i 1 dniu w 14°, mocno gazowane. Zastanawiam się czy nie otworzyć wszystkich butelek i nie zakapslować raz jeszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Major_07 Opublikowano 24 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2019 Odważny jesteś... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 24 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2019 Teraz, Major_07 napisał: Odważny jesteś... ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Major_07 Opublikowano 24 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2019 (edytowane) Skoro nagazowujesz na 3.6 to uważam,że jesteś odważny Edytowane 24 Lutego 2019 przez Major_07 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 24 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2019 1 minutę temu, Major_07 napisał: Skoro nagazowujesz na 3.6 to uważam,że jeateś odważny Wiesz... Sugerowałem się info o nagazowaniu stylowym, więc... Dałem też butelki min. 295 g. Ale fakt, teraz zdaję sobie sprawę z ryzyka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 24 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2019 Wystaw na balkon, jeszcze jest chłodno to drożdże pójdą spać i szybko wypij. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 24 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2019 13 minut temu, Henx napisał: Wystaw na balkon, jeszcze jest chłodno to drożdże pójdą spać i szybko wypij. Jest w piwnicy, w lodówce. W temperaturze 12°C. Szybko piję! Gruby. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi