notaras Opublikowano 25 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2019 Ave! Próbowałem ostatnio coś uwarzyć i stało się coś czego nie rozumiem. Wrzuciłem 2kg słodu żytniego, 2kg słodu pszenicznego, 0.5kg łuski ryżowej na jakieś 14-17 l wody. Zacierałem to w sumie przez jakieś 6-8h, temperaturę trzymałem w zakresie 65-74 (na kuchence gazowej ciężko utrzymać stałą) i po tym wszystkim miałem cały czas pełno skrobi w zacierze. Ktoś ma jakieś pomysły co tu się mogło stać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2019 1 minutę temu, notaras napisał: Ave! Próbowałem ostatnio coś uwarzyć i stało się coś czego nie rozumiem. Wrzuciłem 2kg słodu żytniego, 2kg słodu pszenicznego, 0.5kg łuski ryżowej na jakieś 14-17 l wody. Zacierałem to w sumie przez jakieś 6-8h, temperaturę trzymałem w zakresie 65-74 (na kuchence gazowej ciężko utrzymać stałą) i po tym wszystkim miałem cały czas pełno skrobi w zacierze. Ktoś ma jakieś pomysły co tu się mogło stać? Poczytaj wiki, do całkowitego zatarcia potrzeba min 12godz Fradio i tibek 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
notaras Opublikowano 25 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2019 5 minut temu, anteks napisał: Poczytaj wiki, do całkowitego zatarcia potrzeba min 12godz Możesz podrzucić link? Bo z tego co widzę tutaj: https://www.wiki.piwo.org/Zacieranie_ziarna to "zwykle jednak po 60 minutach można bezpiecznie zakończyć zacieranie. Przeciętnie próba jodowa jest negatywna po 30-40 minutach." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 25 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2019 Ostatecznie filtrowałeś i gotowałeś czy poszło do kibla? Termometr na 100% dobrze wskazuje? Może wrzuciłeś słody do zbyt gorącej wody i enzymy szlak trafił. Ewentualnie za bardzo przejmujesz się próbą jodową, ja już od wielu warek o niej nie pamiętam. Możliwe, że się zatarło a do próby pobierałeś zacier z ziarnem, które miało w sobie jeszcze resztki nieprzerobionej skrobi, która barwiła próbkę. Następnym razem na spokojnie przefiltruj i zmierz blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 25 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2019 Coś więcej o tym utrzymywaniu temperatury przez 8 godzin? Jak to wyglądało w twoim wydaniu? Bo to trochę abstrakcja dla mnie. W tym czasie idzie zrobić piwo, posprzątać i jeszcze obiad ugotować. Słód zesrutowany był? Robert87 i DziadekZuo 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruby. Opublikowano 25 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2019 Również raz skakałem nad tą próba jodowa, sprawdzałem co chwile. Jak nie wskazało to mieszałem talerzem aż wskaże, kolejne razy to godzina zacierania i do wysładzania. Nie ma co się stresować niepotrzebne, jak pisali wyżej - zawsze coś zostanie. Trzymać temperaturę i mieszać często, a będzie efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czeslaw Opublikowano 25 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2019 54 minuty temu, anteks napisał: Poczytaj wiki, do całkowitego zatarcia potrzeba min 12godz Tak. Potrzebujesz również zgody specjalnej komisji na czele z Ministrem Zdrowia i Polityki Społecznej. Ukończenie zacierania jest równoznaczne z wyrażeniem zgody na dalsze przetwarzanie zacieru w celu wytworzenia piwa. DziadekZuo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2019 44 minuty temu, notaras napisał: Możesz podrzucić link? Bo z tego co widzę tutaj: https://www.wiki.piwo.org/Zacieranie_ziarna to "zwykle jednak po 60 minutach można bezpiecznie zakończyć zacieranie. Przeciętnie próba jodowa jest negatywna po 30-40 minutach." Ile warek już uwarzyłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
notaras Opublikowano 25 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2019 12 minut temu, Mikeyy napisał: Ostatecznie filtrowałeś i gotowałeś czy poszło do kibla? Termometr na 100% dobrze wskazuje? Może wrzuciłeś słody do zbyt gorącej wody i enzymy szlak trafił. Ewentualnie za bardzo przejmujesz się próbą jodową, ja już od wielu warek o niej nie pamiętam. Możliwe, że się zatarło a do próby pobierałeś zacier z ziarnem, które miało w sobie jeszcze resztki nieprzerobionej skrobi, która barwiła próbkę. Następnym razem na spokojnie przefiltruj i zmierz blg. Filtrowałem, ale skończył mi weekend. Okazało się, że żyto z pszenicą "trochę" słabo się filtruje Ostatecznie musiałem wylać. Termometr raczej ok, ale jeszcze sprawdzę przed następną próbą. Prób jodowych zrobiłem kilka(naście?) i za każdym razem miałem pięknie czarnofioletowy wynik. 11 minut temu, Fradio napisał: Coś więcej o tym utrzymywaniu temperatury przez 8 godzin? Jak to wyglądało w twoim wydaniu? Bo to trochę abstrakcja dla mnie. W tym czasie idzie zrobić piwo, posprzątać i jeszcze obiad ugotować. Słód zesrutowany był? Słód ześrutowany. Zacieranie wyglądał tak, że miałem budzik ustawiony co 20 min. Sprawdzałem temperaturę + trochę pomieszałem/podgrzałem, a w międzyczasie robiłem inne rzeczy. Też mnie ten czas mocno zdziwił. 5 minut temu, anteks napisał: Ile warek już uwarzyłeś? Jakieś 7, czy 8. Czyli ogólnie jak w przyszłości coś takiego się przytrafi, to olać próbę jodową i filtrować po 2-3h. Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2019 5 minut temu, notaras napisał: Czyli ogólnie jak w przyszłości coś takiego się przytrafi, to olać próbę jodową i filtrować po 2-3h. Dzięki wszystkim za odpowiedzi. po 60 min prawidłowego zacieranie to nie ma bata żeby sie nie zatarło notaras 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 25 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2019 Przedłużać zacieranie to możesz przy zasypach z naprawdę dużym % dodatków niesłodowanych, i to też nie aż 2-3h. Jak anteks napisał po 60 min powinno już być po ptakach (oczywiście zacierając kolejne 30 minut "dotrzesz" więcej resztek i wydajność skoczy ale wzrost jest niewielki w stosunku do wydłużonego czasu zacierania). notaras 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 25 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2019 Na pewno były to słody, a nie ziarno? Nigdy nie spotkałem się z takim przypadkiem. Gratuluję cierpliwości. Ja w takim przypadku po dwóch godzinach dorzuciłbym kilo pilzneńskiego do zasypu. notaras i Robert87 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burymichu Opublikowano 26 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2019 (edytowane) ... Edytowane 26 Lutego 2019 przez burymichu Błędna interpretacja ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Major_07 Opublikowano 27 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2019 W dniu 25.02.2019 o 21:44, notaras napisał: Filtrowałem, ale skończył mi weekend. Okazało się, że żyto z pszenicą "trochę" słabo się filtruje Ostatecznie musiałem wylać. Termometr raczej ok, ale jeszcze sprawdzę przed następną próbą. Prób jodowych zrobiłem kilka(naście?) i za każdym razem miałem pięknie czarnofioletowy wynik. Ja to rozumiem tak,jak byś dążył do takiego zabarwienia,a nie do koloru żółtego. Jodyna ma się nie zabarwić,a nie odwrotnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DevilNoOne Opublikowano 4 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2019 8h zacierania to naprawdę wytrwałość PRO. Ale że w tym czasie miałeś próbę ciągle pozytywną, to niewiarygodne. Albo temperatura nie taka, albo enzymy ugotowane. A do jakiej temperatury wody wsypałeś wszystko? Obstawiałbym, że przegrzałeś enzymy ( temp. >78 stopni C) i już było po zabawie. A to, że żyto z pszenicą się kiepsko filtruje, to było do przewidzenia Chyba we wszystkich książkach do piw domowych ostrzegają, że te składniki są trudne w filtrowaniu Ale człowiek uczy się na błędach, a praktyka czyni mistrza. Ja sam dopiero zaczynam i też sporo rzeczy uczę się na bieżąco (np. ostatnio mało co nie zabiłem drożdży w zbyt gorącej wodzie, bo zapomniałem wstawić słoika do kąpieli z zimną wodą). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diego1601 Opublikowano 6 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 W dniu 25.02.2019 o 21:44, notaras napisał: Prób jodowych zrobiłem kilka(naście?) i za każdym razem miałem pięknie czarnofioletowy wynik. No i chyba tu tkwi problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
notaras Opublikowano 9 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2019 Znalazłem problem, okazało się, że mój termometr zaniżał temperaturę. Dziękuję wszystkim za pomoc :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się