Jump to content

Komora chłodnicza - chłodzenie powietrzem z zewnątrz

kefa81

Recommended Posts

Zastanawiam się jak stworzyć warunki do lagerowania w domu, czyli jak zrobić własną chłodnię w której temperatura będzie 0-2'C. Czytając forum dochodzę do wniosku, że albo trzeba kupić zamrażarkę i zabudować ją w "szafie chłodniczej" np. takiej zrobionej ze styropianu, albo...no właśnie. Mam piwnicę w domu z oknem (nieszczelnym ? ), lagerować będę wyłącznie w miesiącach zimowych, wtedy w piwnicy w zależności od pogody jest 4-10' C Czytałem że zamrażarki/lodówki powinny stać w pomieszczeniach powyżej 6'C, bo niższe temperatury niekorzystnie wpływają na trwałość zamrażarki - ciekawe swoją drogą ile z tego prawdy? Bo zastosowanie zamrażarki czy lodówki wydaje mi się być najwygodniejsze do stworzenia chłodni.
Chciałbym zatem zbudować swoją chłodnię (ze styropianu) o pojemności powiedzmy 12 skrzynek (ok 0,7m3), ale potrzebuje jeszcze dodatkowego chłodzenia. Poradźcie proszę w którą stronę iść:
  1. Do "chłodni" myślę aby podłączyć rurę wentylacyjną (10cm), która będzie wyprowadzona za okno i do rury zamontować wentylator, aby zasysał powietrze z zewnątrz. Do tego wiadomo jakiś sterownik, czujniki temperatury, aby wentylator pracował tylko w zadanych warunkach w zależności od temperatury na zewnątrz i w chłodni. Czy ktoś może już to praktykował? Jak to jest z wymianą powietrza? Powiedzmy w chłodni mam +8'C a na zewnątrz -3'C, czy dzięki tej rurze wentylacyjnej i wiatrakowi powietrze mi się wymiesza na tyle, że zejdzie w chłodni do 0'C po kilku godzinach, a gdy temperatura na zewnątrz będzie się utrzymywać na poziomie -3'C to po kilku dniach i w chłodni temperatura spadnie mi do -3'C? Czy może jeśli w chłodni temperatura spadnie mi do 0'C i nie będę już używał wiatraka to temperatura w chłodni nie powinna już spadać? Czy w takiej "chłodni" dobrze byłoby również zamontować jakiś wylot na ciepłe powietrze?  
  2. Zrobić to co punkcie 1 plus do tego ogniwa Peltiera? Tak na wypadek jeśli w zimie będzie +10'C. Jaki pobór mocy mają ogniwa to wiem, ale jak jest z ich wydajnością? Jakiego czasu potrzebują powiedzmy 3 ogniwa po 60W, aby zmniejszyć temperaturę w chłodni (0,7m3) gdzie temperatura jest +8'C a chciałbym osiągnąć +3'C? Ktoś wie jak to można policzyć? 
  3. Zamontować jakiś "mini-mini" :) agregat chłodniczy do chłodni z punktu 1? Tylko jaki? Rozumiem, że agregatu chłodniczego z zamrażarki nie da się ot tak wyjąć i włożyć gdzie indziej.
  4. A może ziemianka? Czy może jak już mam piwnicę to ziemianka nie ma sensu?

Generalnie chciałbym wykorzystać niskie temperatury w piwnicy i darmowe chłodne powietrze w zimie, pytanie tylko czy to nie będzie za mało aby uzyskać oczekiwaną temperaturę 0-2'C.

Na pewno najłatwiej i najskuteczniej było by kupić zamrażarkę taką skrzyniową. Upolować gdzieś w dobrej cenie i do tego dokupić kontroler. Możesz to zostawić na dłuższy czas, nie zastanawiając się, czy temperatura jest jaka chcesz, a jak będzie zbijać raptem kilka stopni, to i prądu dużo nie zużyje. Do tego możesz fermentować kiedy będzie cieplej, choćby górną.

33 minuty temu, Fradio napisał:

Na pewno najłatwiej i najskuteczniej było by kupić zamrażarkę taką skrzyniową... Możesz to zostawić na dłuższy czas, nie zastanawiając się, czy temperatura jest jaka chcesz...

A zamrażarce to nie zaszkodzi jak będzie stała w temperaturze np 4 stopnie? Ostatnio kupowałem zamrażarkę skrzyniową i takie info/ostrzeżenie o temperaturze pomieszczenia w którym stoi zamrażarka było.

5 minut temu, Gruby. napisał:

Moja skrzyniowa od 20 lat stoi w 15st i nie zapowiada się by coś jej zaszkodziło.

Bo 15st C jej pewnie nie zaszkodzi, ja myślę tu o piwnicy gdzie w zimie temperatura jest 6-10 st C. Info z instrukcji mojej zamrażarki:
"Urządzenie można zainstalować w suchym, dobrze wentylowanym pomieszczeniu(w garażu lub piwnicy), ale optymalne miejsce instalacji tego urządzenia to takie, w którym temperatura otoczenia odpowiada klasie klimatycznej podanej na tabliczce znamionowej urządzenia. Klasa SN: 10-32st. C, klasa N,ST, T: 16-32 st. C.

Moja 20 letnia od 5 lat stoi w pomieszczeniu gdzie zimą jest minusowa temperatura i na razie nie narzeka. Kiedyś sprawdzałem zużycie prądu i jest dużo mniejsze od lodówki domowej ponieważ otwiera ją się sporadycznie więc bardzo rzadko się włącza.

Dlaczego lodówki powinny stać w określonych temperaturach otoczenia napisane masz tu https://blog.liebherr.com/urzadzenia-chlodnicze/pl/czy-mozna-uzywac-lodowke-w-nieogrzewanym-pomieszczeniu/

Ogniwa Peltiera są dobre do lodówki turystycznej, a nie do tego do czego potrzebujesz - są mało wydajne, prądożerne, wymagające w instalacji.

Agregat z lodówki, żeby spełniał zadanie jak w lodowce, wymaga instalacji wymiany ciepla. Dlatego nie da się go po prostu wyjąć z lodówki i postawić gdzie indziej. To ta instalacji powoduje zmiany temperatur, a nie agregat. Sam agregat - czyli zapewne pod tym hasłem rozumiesz po prostu sprężarkę - jest tylko sprężarką.

W twoim przypadku, najlepiej albo sterować temperatura w pomieszczeniu, uchylajac, przymykając okno, albo wsadzić fermentor w lodówkę z odpowiednim termostatem.

Nic więcej bym nie kombinował, na tym etapie wiedzy.