JNT Opublikowano 26 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2010 Trafiłem na ciekawą stronę http://belgianstyle.com/mmguide/pronounce/speak.html, możemy na niej posłuchać poprawnej wymowy nazw związanych z belgijskim piwowarstwem, zarówno po flamandzku jak i francusku, klikając na odpowiednie flagi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skitof Opublikowano 26 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2010 Jakby chcieć zapisać wymowę po polsku co bardziej trudnych wyrazów to mniej więcej wyszło by tak: Pierwsza wersja flamandzka, ew. druga francuska. gueuze: hiös - hiöse (fr.) framboise: framboz - frambuaze (fr.) faro z akcentem na o peche: peszś - pesz (sz między sz a ś) marriage parfait: mariaż parfe Cantillon: kantiją - z akcentem na iją Mort Subite: mor sjubit z akcentem na bit Chimay: szime z akcentem na e Westvleteren: westfletren Westmalle: westmale z akcentem na ostatnie e Rochefort: roszfor z akcentem na or Maredsous: maredsu z akcentem na u Oud briun: auds bran - ą brę Pauwel Kwak: paułfl kłak Hoegaarden: hugarden Blanche de Bruges: blansz de briyże Saison DuPont: sezą dipą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 26 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2010 uśmiałem się, ale faktycznie, przepis na wymowę jest jak najbardziej prawidłowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 27 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2010 Rewelacja, szczególnie jeśli chodzi o Saison, Framboise oraz Chimay. (+) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 27 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2010 No i pamietajcie, że piwo Grolsch czyta się Hrolsz. "H" charcząco Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 27 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2010 Świetne Ja na Saison mówiłem "Sajson" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi