kands Opublikowano 19 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2019 witam wszystkich, właśnie fermentuję American Pale Ale i popełniłem błąd. Drożdże i chmiel do tej pory zostawiałem w fermentorze na cały okres fermentacji (nie zlewałem na cichą). Tym razem chmielenie na zimno rozpocząłem niestety równocześnie z zadaniem drożdży (po schłodzeniu brzeczki do około 16 C). Fermentacja trwa od 10.03. Czy powinienem zlać teraz na cichą znad osadu drożdżowo chmielowego i dodać ponownie jakiegoś chmielu aromatycznego? Czy pozostawić tak jest jest w nadziei, że nie będę pił trawiastego piwa? dzięki za podpowiedzi pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huhur Opublikowano 19 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2019 Rozumiem, że fermentacja się skończyła i chcesz zlać na cichą żeby dodać jeszcze chmiel. Jeśli nie chcesz dodać to nie wiem czy nie za szybko by to zabutelkować. Sprawdzaleś blg? Z reguły im dłużej chmiel na cichą, tym większa szansa na trawiaste aromaty. Jeśli chcesz jeszcze dosypać chmielu to przelej na cichą i dodaj chmielu na kilka ostatnich dni. Ja zwykle dosypuję na 2-3, czasem 1, przed zabutelkowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 19 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2019 49 minut temu, kands napisał: witam wszystkich, właśnie fermentuję American Pale Ale i popełniłem błąd. Drożdże i chmiel do tej pory zostawiałem w fermentorze na cały okres fermentacji (nie zlewałem na cichą). Tym razem chmielenie na zimno rozpocząłem niestety równocześnie z zadaniem drożdży (po schłodzeniu brzeczki do około 16 C). Fermentacja trwa od 10.03. Czy powinienem zlać teraz na cichą znad osadu drożdżowo chmielowego i dodać ponownie jakiegoś chmielu aromatycznego? Czy pozostawić tak jest jest w nadziei, że nie będę pił trawiastego piwa? dzięki za podpowiedzi pozdrawiam Piotr No to niezle chmielenie sobie wymysliles Ile sypales tego chmielu w g/l? Mija juz 9 dzien fermentacji burzliwej, na twoim miejscu zlalbym to jak najszybciej na cicha bez osadu drozdzowo - chmielowego i absolutnie juz nic nie dosypywal. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SynMojegoStarego Opublikowano 19 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2019 Zrobiłeś coś co się nazywa biotransformacja , to taka czarna magia w browarnictwie. Zostaw i zobaczysz co z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Pawlicki Opublikowano 20 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2019 Nie przelewaj jeśli nie skończyło fermentować. Módl się żeby to jakoś smakowało i wyciagaj wnioskiWysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 21 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2019 Tak jest trzymaj piwo na chmielu i na drozdzach najlepiej z 3 tygodnie i modl sie zeby smakowalo.. A tak na serio co niektorzy maja z tym trzymaniem zwyklych 12stek po 4 tygodnie na burzliwej? Moim zdaniem gorsze jest trzymanie piwa tyle czasu na chmielu niz przelanie na cicha - szczegolnie ze po 9 dniach burzliwej to do dojedzenia malo czego tam. Zreszta na cicha przedostanie sie tyle drozdzy ze jak beda mialy co dojesc to dojedza. Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 21 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2019 5 godzin temu, Hanys93 napisał: A tak na serio co niektorzy maja z tym trzymaniem zwyklych 12stek po 4 tygodnie na burzliwej? Co niektorzy maja uwarzone 5 warek na krzyz i rad udzielaja w internetach. Kaniutek i Joosto 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 21 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2019 14 minut temu, Lasek napisał: Co niektorzy maja uwarzone 5 warek na krzyz i rad udzielaja w internetach. Zapisanych tak, eksperymentalnych wielokrotnosc. Pozatym jesli o czyms pisze to albo o tym czego sie uczylem albo o tym co widze na wlasne oczy. Mozesz naklepac i 100 warek a z wiedza nie posunac sie zbytnio na przod. Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 21 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2019 7 minut temu, Hanys93 napisał: Mozesz naklepac i 100 warek a z wiedza nie posunac sie zbytnio na przod. Cześć. Ty tak na serio? Odważna teza, nie powiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 21 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2019 38 minut temu, Joosto napisał: Cześć. Ty tak na serio? Odważna teza, nie powiem Nie byla to w zadnym wypadku teza, ale przypadki sie zdarzaja. Moim zdaniem odwazna teza jest ocenianie kogos po liczbie "zapisanych na profilu" warek. Forum jest po to aby sobie wzajemnie pomagac ale jak i rowniez dyskutowac. Kazdy ma swoje zdanie, wiedze czy tez doswiadczenia. Tekst kolegi Lasek w temacie ani nie pomogl, ani nic nie wniosl. Jesli jest przeciwnego zdania niz ja mogl napisac dlaczego, zamiast zarzucac bezsensownym tekstem. Chetnie bym podyskutowal a moze i czegos od "starszego liczba warek" kolegi sie nauczyl. Robert87 i zielony07 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 22 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2019 14 godzin temu, Hanys93 napisał: Moim zdaniem odwazna teza jest ocenianie kogos po liczbie "zapisanych na profilu" warek. Wiesz moglbys miec i 1000 warek, ale twoje posty promienieja wrecz doswiadczeniem i wiedza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 22 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2019 15 godzin temu, Joosto napisał: Cześć. Ty tak na serio? Odważna teza, nie powiem Kolega pewnie ocenia na podstawie swoich doswiadczen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 22 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2019 Teraz, Lasek napisał: Wiesz moglbys miec i 1000 warek, ale twoje posty promienieja wrecz doswiadczeniem i wiedza. Jesli z jakimkolwiek postem z mojej strony sie nie zgadzasz to wystarczy napisac dlaczego, zamiast sie niepotrzebnie spinac. PEACE! Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 22 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2019 26 minut temu, Hanys93 napisał: Jesli z jakimkolwiek postem z mojej strony sie nie zgadzasz to wystarczy napisac dlaczego, zamiast sie niepotrzebnie spinac. PEACE! Nie chodzi o to czy sie zgadzam czy nie. Poprostu bawia mnie twoje komentarze. Jestem zbyt leniwy na publiczne dyskusje i polemiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 22 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2019 Argument roku...Wyśmiać kogoś to ok ale dlaczego to już problem opisać... Hanys93 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 22 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2019 No i dobra. Nie ma potrzeba ciagnac offtopa. Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DevilNoOne Opublikowano 24 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2019 (edytowane) u mnie chmiel często stoi tydzień w wiadrze z piwem i piwo wychodzi dobre zależy, ile go sypnąłeś ja z reguły nie daję więcej jak 30-50 g i przy tych ilościach nie zauważyłem trawiastości w smaku oczywiście na wiadro 20 l piwa i chmiel na cichą zawsze daję, także nie wiem, jak się on ułoży z drożdżami ale wiem na pewno, że sporo, jeśli nie większość aromatu ucieknie z CO2 podczas fermentacji, także jakbyś chciał ten aromat mieś w butelkach, to rozważałbym sypnięcie chociaż niewielkiej ilości chmielu nawet na 2-3 dni przed butelkowaniem Edytowane 24 Marca 2019 przez DevilNoOne doprecyzowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się