sasuke5055 Opublikowano 31 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2019 Hej, planuję uwarzyć West Coasta i mam do wyboru us-05 albo Fm54, ma ktoś z was doświadczenia z nimi? Ponoć w FMkach lubią latać farfocle w piwie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 31 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2019 Nic nie lata. APA na FM54 jest w odbiorze bardziej wytrawna. sasuke5055 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hophead Opublikowano 31 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2019 Zdecydowanie FM54. Drożdze te oblepiły u mnie szkło butelki. Poza tym, że miałem więcej mycia nie zauważyłem żadnych "farfocli" w gotowym piwie. sasuke5055 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hermod Opublikowano 31 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2019 Piwo, które robiłem na starterze FM54 wyszło bardzo klarowne, takiego czystego piwa nigdy nie osiągnąłem na US-05. Teraz czekam na koniec fermentacji piwa na gęstwie FM54, mam nadzieje że również będzie klarowne. sasuke5055 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 31 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2019 10 godzin temu, sasuke5055 napisał: Hej, planuję uwarzyć West Coasta i mam do wyboru us-05 albo Fm54, ma ktoś z was doświadczenia z nimi? Ponoć w FMkach lubią latać farfocle w piwie... @sasuke5055 uważam, że FM54 jest to jeden z lepszych szczepów w ofercie FM. Wg mnie będzie lepszym wyborem do West Coast. Jest bardzo podobny do WLP090, szybka praca, głębokie odfermentowanie, czysty profil o ile utrzymasz fermentujące piwo w okolicach 18-19 stopni. Są to szybkie drożdże i mocno flokulujące. Jeżeli nie upilnujesz temperatury, to zapomnij o czystym profilu. W przypadku lekkich piw, jak już ruszą to 2-3 dni i ekstrakt zjedzony, w przypadku mocniejszych piw lodówka mi się włączała bardzo często, sama fermentacja była również bardzo szybka. Farfocli nie zauważyłem żadnych. Piwa wychodzą klarowne. sasuke5055 i Cichus 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 31 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2019 Dzięki za odpowiedzi Jeszcze co do temperatury - mam obecnie pomieszczenie gdzie temp waha się w granicach 14.5-15.5, czy styknie i czy nie bedzie im za zimno? Jesli za zimno to podepnę pas grzewczy ze sterownikiem najwyżej, ale pytanie czy poniżej sugerowanego zakresu działają ładnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 31 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2019 18 minut temu, sasuke5055 napisał: Dzięki za odpowiedzi Jeszcze co do temperatury - mam obecnie pomieszczenie gdzie temp waha się w granicach 14.5-15.5, czy styknie i czy nie bedzie im za zimno? Jesli za zimno to podepnę pas grzewczy ze sterownikiem najwyżej, ale pytanie czy poniżej sugerowanego zakresu działają ładnie? Nigdy nie sprawdzałem poniżej, skoro czysty profil miałem w 18 sropniach, to nie miałem potrzeby kombinować. Za to raz uciekła mi temperatura i nie było to najlepsze piwo. Te drożdże biorą się szybko do pracy. I szybko podnoszą temperaturę w fermentorze. Zatem wszystko zależy od ekstraktu. Przy ekstrakcie 12-14 śmiało Ci podniosą temperaturę ze 2-3 stopnie w 24h od momentu ruszenia. Przy większym ekstrakcie zapewne więcej. Zawsze możesz zaszczepić około 17 stopni, wtedy powinno Ci utrzymać się przez najważniejszy czas fermentacji około 18-19 stopni w wiadrze. O ile nie robisz zbyt dużego ekstraktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 31 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2019 W takim razie jednak bede fermentował w chłodzie i podnosił temp pasem Planuje 15 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 31 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2019 Tak jak koledzy pisali. Fajne drożdże, wytrawniejsze piwo, ale mają okropną tendencję do osiadania na ściankach butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Ja miałem z nimi inna przygodę - pierwsze pokolenie flokulacja większa niz w weizenach - 0 wyklarowania. Drugie wyklarowane idealnie. Poza tym tak jak pisano wyżej - mocne odfermentowanie, czysty profil. Fermentowałem w 15C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się