lixe Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 (edytowane) Cześć, Chciałbym zrobić Pale Ale. Myślałem o tym zestawie: https://www.homebrewing.pl/izabella-pale-ale-smash-13-5blg-zestaw-surowcow-20l-polishhops-p-1498.html Wiem, że w zestawie jest Pale Ale z Viking Malt Gdzieś na internecie przeczytałem, że odmiana Maris Otter daje brzeczkę znacznie lepsza w smaku. Czy to prawda? Zastanawiam się czy jednak inwestowanie w lepszy słód ma sens. Z jednej strony to Single Malt więc może dobrze mieć dobry słód. Z drugiej natomiast jest to dość mocno nachmielone piwo więc słód zostanie też dość mocno przykryty? Jaki efekt uzyskałbym na słodzie pilzneńskim? Mniej ciasteczkowy smak? Edytowane 2 Kwietnia 2019 przez lixe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Jak to początek to kup najtańszy, zrób w miarę dobre piwo (bez infekcji, błędów w fermentacji czy przegarowania) na czymkolwiek a potem będziesz się doszukiwał ciasteczek czy innych fantasmagorii wytworzonych w opisie przez producenta czy sklep. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lixe Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Ok. Jasne, że tak mogę zrobić i pewnie tak zrobię ale zastanawiam się czy faktycznie jest zauważalna różnica pomiędzy słodami tego samego typu z różnych słodowni czy nie - zwłaszcza w kontekście weźmy na to Viking Malt Pale Ale i Thomas Fawcett Maris Otter Pale Ale. P.S. To nie będzie moje pierwsze piwo a czwarta warka z zacieraniem. Oczywiście zdaje sobie sprawę, że to jeszcze nieduże doświadczenie ale bardzo chcę swoją ciekawość zaspokoić i jeśli faktycznie jest sens inwestycji w potencjalnie lepszy słód to świadomie to rozważyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 10 minut temu, lixe napisał: Ok. Jasne, że tak mogę zrobić i pewnie tak zrobię ale zastanawiam się czy faktycznie jest zauważalna różnica pomiędzy słodami tego samego typu z różnych słodowni czy nie - zwłaszcza w kontekście weźmy na to Viking Malt Pale Ale i Thomas Fawcett Maris Otter Pale Ale. To zależy jak osobnik jest podatny na autosugestię, bardziej poczujesz czy słód jest dobrej jakości, mętność, jakieś dziwne smrodki i smaczki, ale to poczujesz jak zrobisz b.poprawne piwo, wszelkie mikroinfejcie błędy na bank to uniemożliwią, Do tego dochodzi różna jakość poszczególnych partii słodu, opinie o słodach na forum są subiektywne, bo co z tego,że jeden napiszę-super (bo trafił na dobra partię),jak drugi napisze do dupy,bo miał mniej szczęścia,a trzeci kupi 2x droższy i oczywiście nastąpi wyparcie jakby był zły, a jak jest ok,to będzie zachwalał pod niebiosa bo w końcu jak taki drogi to musi być zjawiskowy. To samo tyczy się chmielu skup się na procesie a nie surowcach i wymyślnym sprzęcie na początku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 1 godzinę temu, lixe napisał: P.S. To nie będzie moje pierwsze piwo a czwarta warka z zacieraniem. Oczywiście zdaje sobie sprawę, że to jeszcze nieduże doświadczenie ale bardzo chcę swoją ciekawość zaspokoić i jeśli faktycznie jest sens inwestycji w potencjalnie lepszy słód to świadomie to rozważyć Na porównanie takie jak w (niestety niepełnym już) poście z HBT chciałem się porwać, ale zabrakło mi mocy/ ochoty etc. Jako bazowego pale ale używałem zarówno Fawcetta i Crispa (maris otter i halcyon), weyermana, optimy, malteurop i jakoś nie widzę specjalnie różnic. Konstoi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 (edytowane) Osobiście wolę wydać kasę na Crystal lub Brown zamiast na Maris Otter. Głównie jest to spowodowane finansami. Czytałem opinie, że można zastosować niewielki dodatek słodu monachijskiego lub wiedeńskiego do standardowego pale ale, żeby uzyskać zbliżony efekt do Maris Otter. Myślę, że różnice w słodach bazowych są na tyle niewielkie, że można je pominąć lub zrekompensować niewielkim dodatkiem innego słodu Edytowane 2 Kwietnia 2019 przez Grzegorz Żukowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zohan Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Dodam od siebie, ze czytałem jakieś rozmówkibrytyjskich piwowarów gdzie nabijali się, ze sklepy sprzedają więcej Maris Otter niż producent wyprodukował.Podobnie jak BMW w M pakiecie. W Polsce jeździ więcej niż wyjechało z fabryki w Bawarii Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 4 godziny temu, dziedzicpruski napisał: bez infekcji, błędów w fermentacji czy przegarowania Co to jest przegarowanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 8 minut temu, Kaniutek napisał: Co to jest przegarowanie? Sorry, przegazowanie miało być lixe i Kaniutek 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lixe Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Z tym przegarowaniem to myślałem, że to jakieś żargonowe określenie na zbyt długie gotowanie Dobra. Kiedyś w przyszłości może zrobię dwie warki z różnych Pale Ale i sobie porównam. Pomysł z niewielkim dodatkiem monachijskiego też ciekawy. Póki co wybiorę przygotowany zestaw. Dzięki za opinie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 (edytowane) 2 godziny temu, Grzegorz Żukowski napisał: Czytałem opinie, że można zastosować niewielki dodatek słodu monachijskiego lub wiedeńskiego do standardowego pale ale, żeby uzyskać zbliżony efekt do Maris Otter. 8 minut temu, lixe napisał: Pomysł z niewielkim dodatkiem monachijskiego też ciekawy. Z tego co ja pamiętam do 1/3 monachijskiego i 2/3 domestic 2 row był sposobem amerykańskich piwowarów na udawanie MO właśnie. Np. tutaj piszą. Edytowane 2 Kwietnia 2019 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lixe Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2019 A jak ma się w smaku słód pilzneński do Pale Ale? Czy stosowanie Pale Ale oznacza mniej/brak prekursorów DMS? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Ma, ale mniej niz pilznenski. lixe 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 W dniu 2.04.2019 o 11:21, lixe napisał: P.S. To nie będzie moje pierwsze piwo a czwarta warka z zacieraniem. Oczywiście zdaje sobie sprawę, że to jeszcze nieduże doświadczenie ale bardzo chcę swoją ciekawość zaspokoić i jeśli faktycznie jest sens inwestycji w potencjalnie lepszy słód to świadomie to rozważyć Ciekawy świeży artykuł na temat różnic: https://beerandbrewing.com/why-malt-matters/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciejeq Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 W dniu 2.04.2019 o 16:13, zasada napisał: Z tego co ja pamiętam do 1/3 monachijskiego i 2/3 domestic 2 row był sposobem amerykańskich piwowarów na udawanie MO właśnie. Np. tutaj piszą. Ja z kolei czytałem o dodatku 1/3 wiedeńskiego do zwykłego pale ale celem symulacji MO. Raz użyłem takiej kombinacji i była spoko (zdecydowanie większa słodowość niż sam pale) ale nie mam bezpośredniego porównania do Maris Otter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 (edytowane) Na zagranicznym portalu znalazłem porównanie słodu wiedeńskiego do jasnego monachijskiego. Wnioski były, że poza kolorem i intensywnością smaku dużo się nie różnią od siebie. Wiedeński był minimalnie bardziej ziarnisty, natomiast monachijski bardziej chlebowy. Osobiście, ze względu na kolor, skłaniałbym się jednak nad dodatkiem słodu wiedeńskiego. Trzeba by jednak uwarzyć 3 bliźniacze warki i wtedy wykonać ślepy test. Twierdzę jednak, że te różnice będą na tyle niewielkie, że nie warto sobie zawracać nimi głowy. Ważniejsze będzie raczej użycie odpowiednich gatunków chmielu i dobrych jakościowo produktów. Sam profil wody może wnieść więcej, niż niuanse słodowe Edytowane 11 Kwietnia 2019 przez Grzegorz Żukowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 8 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2019 (edytowane) https://beerandbrewing.com/learning-lab-the-foundations-of-malt/ Tutaj propozycja na mini warki porównawcze dla słodów bazowych. Mówiąc szczerze, jak bardzo bym chciał mieć je zrobione, tak bardzo mi się nie chce ich robić. O. Edytowane 8 Maja 2019 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się