Wiktor Opublikowano 9 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2010 miało być dzisiaj warzenie, ale drożdże z mrożonki nie ruszyły powodem są chyba zaniki prądu, które były niedawno u mnie i miały spore wahania temperatur... próbowałem ze wszystkimi 3 mrożonkami, teraz ostatnia szansa, przesuwam warzenie na jutro i dodałem jeszcze WB-06, jak to nie ruszy to będę musiał zrobić zakupy... teraz nawet nie mam na czym startera zrobić... Dobrze że teraz mam kega to będę mógł szybko nagazować piwo na 15 listopada... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 10 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2010 udało mi się nagazować w kegu mojego pilsnera i... chyba porzucę butelki oprócz braku konieczności mycia butelek, szybkiego rozlewu, to mina znajomych na widok kranu wystającego z lodówki jest bezcenna pierwsze 100 ml się trochę pieni bo kran musi się schłodzić, ale mi to nie przeszkadza, mogę nalać na 2 razy. Kolejne piwa leje się bez problemu. Przelałem na cichą bezglutenowe i dubbla. Bezglutenowe nie zapowiada się źle chodź, jest dość dziwne, mimo długiej fermentacji miało sporo osadów zarówno na dnie jak i pływających przy powierzchni. Mam wrażenie jakby było na nim trochę błonki bakteryjnej ale pośród tego osadu pływającego na powierzchni ciężko stwierdzić. Drożdże w końcu ruszyły, ale po zmieszaniu z WB-06, mam więc teraz taką hybrydę. Zrobiłem dziś pszenicę, małą 15 litrową warkę, właśnie się chłodzi, zobaczymy jak to piwo na tych drożdżach wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 16 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2010 kolejna warka już się chłodzi. Wczoraj i dziś wykonałem 2 warki ciemnej pszenicy, która ma trafić do kolegium rektorskiego 15 listopada przy okazji obchodów Dnia Politechniki Warszawskiej. Warka 36 pszenica zacierana 10 października przelana została wczoraj na cichą a drożdże posłużyły do warki 37 - dunkela dziekańskiego 2a. Dziś warka 38 dunkel dziekański 2b zostanie zadana paczką WB-06. Piwo jest podobne do warki 25 ekstrakt docelowo został zmniejszony z 15 na 14, i ilość palonego słodu została zredukowana o 20%. Co wyjdzie zobaczymy. Umyłem dzisiaj też sporo butelek około 70. Dołączam też zdjęcie mojego kegeratora. Muszę powiedzieć że chyba jest jakiś nieszczelny bo piwo znika z niego w zastraszającym tempie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 21 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2010 mój browar postanowił zainwestować w fachową literaturę i zamówiłem przez empik 3 książki: 1 Brewing Classic Styles: 80 Winning Recipes Anyone Can Brew 2 A Year of Beer: 260 Seasonal Homebrew Recipes 3 Brew Like a Monk: Trappist, Abbey, and Strong Belgian Ales and How to Brew Them 1 szt. całość będzie mnie kosztować 150 złotych więc jeszcze nie jest źle, ale będą dopiero koło 10 listopada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 21 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2010 mój browar postanowił zainwestować w fachową literaturę i zamówiłem przez empik 3 książki:1 Brewing Classic Styles: 80 Winning Recipes Anyone Can Brew Daj znać, czy pozycja nr 1 warta zakupu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 21 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2010 szczerze mówiąc to przekonałem się, bo Coder z niej korzysta. Myślę że uwarzę parę piw z niej i będę do niej zaglądać czasem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mumin Opublikowano 21 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2010 Daj znać, czy pozycja nr 1 warta zakupu I jaki procent książki jest poświęcony warzeniu z ekstraktów (i partial mash) a jaki "all grain". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 21 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2010 całość będzie mnie kosztować 150 złotych więc jeszcze nie jest źle, ale będą dopiero koło 10 listopada. To już musisz się Codera zapytać, albo poczekać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 22 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2010 Daj znać' date=' czy pozycja nr 1 warta zakupu [/quote']I jaki procent książki jest poświęcony warzeniu z ekstraktów (i partial mash) a jaki "all grain". Każdy przepis ma wersję zacieraną i ekstraktową. Ważniejsze jest to, że dla każdego stylu jest kawałek tekstu, na co zwrócić uwagę a czego unikać. Mnie się podoba spójność tej książki: są przepisy na każdy styl BJCP, wszystkie medalowe, wszystkie od tego samogo człowieka, więc mają swoją osobowość, zestaw ulubionych surowców i drożdży itd. Uwarzenie wszystkich tych przepisów traktuję jako skrócony kurs piwowarstwa światowego. Przepisy z tej książki możesz obejrzeć na tej stronie: http://beerdujour.com/JamilsRecipes.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mumin Opublikowano 23 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2010 (edytowane) Każdy przepis ma wersję zacieraną i ekstraktową. Ważniejsze jest to, że dla każdego stylu jest kawałek tekstu, na co zwrócić uwagę a czego unikać. Mnie się podoba spójność tej książki: są przepisy na każdy styl BJCP, wszystkie medalowe, wszystkie od tego samogo człowieka, więc mają swoją osobowość, zestaw ulubionych surowców i drożdży itd. Uwarzenie wszystkich tych przepisów traktuję jako skrócony kurs piwowarstwa światowego. Brzmi apetycznie, może sobie zażyczę pod choinkę od siostrzyczki (mają darmową wysyłkę z amazona, to niech korzysta). Chociaż z drugiej strony -- mi bardzo pasuje "Designing great beers". Szczególnie w połączeniu z promashem do szybkiego przeliczania. Po sprawdzeniu na stronie: HA! Jest wersja na kindla! (wprawdzie "This title is not available for customers from your location in: Europe" ale od czego jest VPN i billing adres wpisany na Konsulat w Chicago ) Edytowane 23 Października 2010 przez Mumin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 23 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2010 zajrzałem do bezglutenowego. Nie jest dobrze, ale też nie tragicznie. Piwo jest nieźle klarowne ale pływają kawałki drożdży czy tez innych śmieci, które nie chcą opaść. Niestety też jest błonka na piwie. Mimo to spróbowałem i może nie jest pyszne, ale wypiłem i żołądek przyjął bez zająknięcia. Plany są takie: klarujemy 10 g żelatyny na nieco ponad 20 litrów i rozlewamy z dodatkiem T-58. Jutro szykuje się dzień wielkiego rozlewania, dziś może jeszcze podmyję trochę butelek ale jutro szykuje się rozlew około 75 litrów z czego 25 do bączków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 25 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 no plany były wielkie skończyło się jak zwykle. Dziś poszło do bączków 23 litry bezglutenowego, z cukrem na nagazowanie około 2,3. Co do klarowania... powstał placek na dole fermentora i tuż przy powierzchni dokładnie tak jak po burzliwej. Nalałem sobie 100 ml przy rozlewie, smak ma że tak powiem niecodzienny, ale jak się nagazuje to może z tego będzie i pijalny napitek. Bączków wyszło dużo więc będę mógł spokojnie wszystkich chętnych obdarować (ale coś mi się wydaje że na taki wynalazek za dużo amatorów nie będzie ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 1 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2010 dziś powstała warka 39 Styl Special/Best/Premium Bitter Warka 25.00 L All Grain Charakterystyka receptury Gęstość z receptury 1.047 OG Przewidywane FG 1.012 FG Goryczka z receptury 35 IBU Alkohol objętościowo 4.5% Barwa z receptury 12° SRM Alkohol wagowo 3.6% Składniki Ilość Słód Typ Forma 4.25 kg Belgian two-row Grain Mashed 0.25 kg Caraaroma Grain Mashed Ilość Chmiel Typ Czas 20.00 g Challenger Pellet 15minut 25.00 g Northern Brewer Pellet 70minut Ilość Dodatek Notatki 1.00 unit Irish Moss Fining 1.00 unit London III Ale yeast Other Notaki do receptury zacieranie jednotemp 67-68C 60' potem mash out Notatki do warzenia 25 litrów 11,5 Blg 01.11.2010 zadane porządnym starterem. Miałem małą niespodziankę bo mi temp ciepłej wody w instalacji spadła do 22°C i musiałem długo ją podgrzewać od wysładzania. Teraz pomyślałem że może podczas warzenia podnieść temp. wody użytkowej do 80°C to nie będę musiał jej podgrzewać do wysładzania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 2 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2010 W zasadzie ciepłej wody z instalacji nie powinno się używać w celach spożywczych, jeżeli masz alternatywę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 2 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2010 to jest tak że mam własną studnię i ta woda jest podgrzewana przez piec gazowy. Praktycznie dla wody żadna różnica czy jest podgrzana garnku elektrycznym czy w zasobniku ciepłej wody, zwłaszcza że instalacja jest nowa bo ma nieco ponad rok. Różnica polega na tym że nie muszę podgrzewać wody do wysładzania tylko mam gotowe podgrzane kilkadziesiąt litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 2 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2010 rozlałem warkę 34 Belgian Golden Stron Ale z dodatkiem 155 g cukru w litrze wody wyszło 55 butelek po grolschu. W smaku jest ok w przeciwieństwie do następnej warki na tych drożdżach która trafi zamiast do butelek do zagęszczenia.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 7 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2010 warki 37 i 38 trafiły do butelek, nagazowanie 2,7. Wyszło prawie 60 butelek, na razie połowa zaetykietkowana bo na resztę zabrakło materiału. Niestety pomiary refraktometrem i areometrem wskazują duże rozbieżności blg jedna 14,3 druga 12,3 blg. Smak obiecujący, przy rozlewie dodałem T-58 bo piwo musi być nagazowane na przyszyły poniedziałek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 9 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2010 zajrzałem dziś do mojej przyszłej warzelni i otworzyłem kolejny termos. Niestety na ostatnie 5 cm skończyła mi się tarcza w szlifierce, ale byłem twardy i dociąłem do końca ręcznie brzeszczotem. Jeden Gar ma ponad 50 litrów ten będzie używany jako kocioł warzelny, drugi jest 5 cm niższy ma koło 40 litrów to będzie kadź zacierno-filtracyjna. W kadzi zaciernej będą grzałki prawdopodobnie takie jak ma Józefik dwie po 2 kW do modelowania. Na dole będzie wkład filtracyjny ponacinana rurka miedziana. W dnie planuje duży zawór, przez który po wyciągnięciu młóta, resztki będą wypuszczane do wiadra i potem do kanalizacji. Planuje do mycia mieć 2 węże z ciepłą i zimną wodą tuż przy warzelni. Do tego będzie mieszadło, silnik już mam, na 220V z reduktorem około kilkadziesiąt obrotów na minutę kilkadziesiąt W mocy. Jedyny problem jaki widzę to spawy w tych zbiornikach. Jako że to miał być termos to spawy te są posmarkane, próbowałem je wyrównać, ale to potworna robota dlatego pewnie skończy się tylko na zaszlifowaniu nierówności papierem ściernym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 15 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 (edytowane) dnia 10 listopada poczyniłem warkę 40 IRA: Receptura IRA Styl Irish Red Ale Piwowar Warka 25.00 L All Grain Charakterystyka receptury Gęstość z receptury 1.053 OG Przewidywane FG 1.013 FG Goryczka z receptury 23 IBU Alkohol objętościowo 5.1% Barwa z receptury 12° SRM Alkohol wagowo 4.0% Składniki Ilość Słód Typ Forma 3.50 kg Belgian two-row Grain Mashed 1.00 kg German Munich Grain Mashed 0.05 kg German roasted wheat Grain Mashed 0.50 kg carared Grain Mashed Ilość Chmiel Typ Czas 10.00 g Challenger Pellet 15minut 18.00 g Northern Brewer Pellet 60minut Ilość Dodatek Notatki 1.00 unit Irish Moss Fining 1.00 unit London III Ale yeast Yeast Notaki do receptury zacieranie 67 przez 60 minut -> 72 -> mash out Notatki do warzenia wyszło 26 litrów brzeczki o ekstrakcie 12,5 + 1,5 litra niechmielonej zagęszczonej na gazie brzeczki, która do tej pory leży na stryszku i nie pojawiły się na powierzchni żadne oznaki działania czegokolwiek, jak również zapach jest bez zmian... mam chyba sterylny strych Edytowane 15 Listopada 2010 przez wsaczuk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 21 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 (edytowane) barleywine warka 41 ---------- Piwowar: Styl:English Barleywine Warka:20.00 L All Grain Charakterystyka --------------- Gęstość z receptury:1.098 OG Goryczka z receptury:41 IBU Kolor z receptury:15° SRM Przewidywane FG:1.024 Alkohol objętościowo:9.4% Alkohol wagowo:7.4% Składniki --------- Belgian two-row 6.25 kg, Grain, Mashed Cane sugar 1.25 kg, Sugar, Other caraMunich 0.50 kg, Grain, Other caraaroma 0.25 kg, Grain, Other Challenger 10.00 g, Pellet, 15minut Fuggles 10.00 g, Pellet, 5minut Kent Golding 10.00 g, Pellet, 5minut Styrian Golding 10.00 g, Pellet, 15minut Target 25.00 g, Pellet, 90minut Irish Moss 1.00 unit, Fining, london III Ale yeast 1.00 unit, Other, Notatki ------- Notatki do receptury:zacieranie 64-65C przez 2 h 70-72C 15' -> wygrzew. wyszło 20 litrów 24 Blg pije piwo dziekańskie i zabawny fakt, piłem je długo i nalałem zimne mętne i się wyklarowało w trakcie picia. książki które zamówiłem 19 października będą najwcześniej 1 grudnia Edytowane 6 Stycznia 2011 przez Wiktor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 26 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2010 ruszyły pierwsze prace nad statywem do nowej warzelni. Górny zbiornik kadź zacierno-filtracyjna, niżej zasobnik ciepłej wody, tłoczonej pompą do wysładzania. Kocioł warzelny też chyba będzie jakoś zamocowany. Będę myśleć jak dalej to rozwinąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 28 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2010 śnieg spadł, temperatura też, wiec rozbiłem paczkę bavaian lagerów, będą dolniaki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 30 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 dzisiaj się dowiedziałem że empik nie jest w stanie sprowadzić książek dla mnie :monster: prawie 1,5 miesiąca nie nie czekałem, w tym czasie można by je z amazona 2 razy sprowadzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 3 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 (edytowane) Bitter zszedł do 4,5 blg i trafił do kega. Chyba wypije połowę zanim się nagazuje reszta trafiła do 18 butelek po grolshu z dodatkiem 25 g cukru. Barleywine zeszło z 23,5 do 10,5 i jeszcze powoli fermentuje. no i dzisiaj uwarzyłem schottish heavy zużywając od końca worek z pale ale. Wyszło 20-parę litrów (nie mam skali) i blg 11,5. Nie chciało mi się wody dolewać żeby zbić do 10. Piwowar: Styl:Scottish Heavy 70/- warka 42 Warka:25.00 LAll Grain Charakterystyka --------------- Gęstość z receptury:1.040 OG Goryczka z receptury:20 IBU Kolor z receptury:13° SRM Przewidywane FG:1.010 Alkohol objętościowo:3.9% Alkohol wagowo:3.1% Składniki --------- Belgian two-row 2.20 kg, Grain, Mashed CaraMunich 0.40 kg, Grain, Mashed German Munich 1.00 kg, Grain, Mashed Melaidynowy 0.25 kg, Grain, Mashed carafa I malt 0.05 kg, Grain, Mashed Target 15.00 g, Pellet, 60minut Irish Moss 1.00 unit, Fining, London III Ale yeast 1.00 unit, Other, Notatki ------- Notatki do receptury:60" 68C -> 72 C 10 minut ->76 wygrzew Notatki do warzenia: Edytowane 6 Stycznia 2011 przez Wiktor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 9 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2010 dzisiaj postanowiłem przysiąść nad nową warzelnią. Do południa udało mi się zrobić mieszadło i je ustawić i się kręci dzisiaj w planach mam ciąć szlifować i spawać, tak żeby skończyć statywy i pomocować zbiorniki. Jutro armatura a w przyszłym tygodniu elektronika, a przed świętami rozruch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się