Kaniutek Opublikowano 15 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2020 (edytowane) Warka #20 - Pszeniczne - A jakże! Data warzenia: 15.11.2020 Data rozlewu: 22.12. 2020 Gęstość początkowa: 12 Blg Gęstość końcowa: 3,44 Blg Zawartość alkoholu: 4,6 + 0,5 = 5,1% obj. Odfermentowanie: 74,14% Cukier na refermentacje: 150g Słody: słód pale ale Matleurop - 2,75 kg słód pszeniczny Malteurop - 2,75 kg Niesłody: otręby odsiane sitem z pszennej mąki Grahama - na oko litr, czyli około 400g Drożdże: Wyeast Weihenstephan 3068 Zadane 15.11.2020 o godzinie 19:30 w nocy temp. 16 stopni. Zacieranie: w 18 l - 47,5°C - 20 min - 63°C - 45 min - 72°C - 20 min - 78°C - wygrzew Wysładzanie: Wysładzanie +14l wody 70 stopni do 4 blg Gotowanie: 60 minut Chmielenie: 60 min - Brewers Gold 4 g - (słownie: cztery) AA nieznane, szyszka z własnej uprawy 15 min - Hallertau hersbrucker 30g - 2,6%AA IBU 7 Tinseth, Fermentacja: 22,5 litrów 12Blg - objętość razem z wlanym całym starterem ok. 1,2l Drożdze zadane w temperaturze 16 stopni i wystawione do pomieszczenia 14 stopni. 16.11. - g. 22:00 z racji opóźnionego startu fermentacji, napowietrzanie przez godzinę nabulizatorem, mieszanie fermentorem i przestawienie w 19 stopni Edytowane 22 Grudnia 2020 przez Kaniutek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 29 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2020 (edytowane) Warka #21 - Czeski Bitter (Czeski bo chmiele mało brytyjskie) Data zacierania: 28.11.2020 Data gotowania: 29.11.2020 Objętość brzeczki nastawnej: 25 litrów Gęstość początkowa: 12,5 Plato (13 Brix) Gęstość końcowa: 1,53 Plato Odfermentowanie: 88,16% Alkohol: 5,84% obj. Alkohol po refermentacje: 6,3% obj. Data rozlewu: 07.01.2021 Refermentacje: 165g cukru Ilość piwa w butelkach: 24,6 litra Słody: 4,5 kg Pale Ale Malteurop 0,5 kg Pszeniczny Malteurop 0,3 kg Monachijski VikingMalt 0,1 kg Buiscit Castelmalting Zacieranie: W 20,5 litra wody poludniowo-raszynskiej 55C - 15 minut 65C - 30 minut 73C - 40 minut 76C - 10 minut Wysładzanie: 17 litrow 78C Chmielenie: 60 minut - 28g Marynka szyszka, uprawa własna 15 minut - 20g Saaz 3,5% IBU 24 Tinseth Drożdże: Gęstwa WLP067 po warce #19 Fermentacja: 29.11.2020 g. 16:00 zadana gęstwa w temp. 18 stopni - otoczenie 17 stopni. Edytowane 6 Stycznia 2021 przez Kaniutek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 29 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2020 Śledzę ten wątek, fajnie się czyta, ciekawe piwka ale nie daje mi spokoju co dokładnie oznacza nazwa Twojego browaru Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Kaniutek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 29 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2020 (edytowane) Robercie, ogólnie, mam wrażenie, ze to co warzę jest bardzo monotonne. Jeśli ktoś to znajduje ciekawym, to jest mi niezmiernie miło. Dinderi w mitologii Aborygenów australijskich to praludzie, żyjący przed Czasem Snu.(Dreamtime - tłumaczy się jako Czas snu. Ja nie byłbym sobą, gdybym nie miał zastrzeżeń do tego tłumaczenia. Uważam ,że dużo bardziej zasadne jest "Czas legend". Jest to czas, od którego aborygeni liczą swoją historię.) Dinderi pełnili ważną rolę w stworzeniu swiata i występują w wielu legendach, np. w tej, podobnej do mitu o Prometeuszu, choć u Aborygenów kończy się ona znacznie szczęśliwiej https://www.health.qld.gov.au/__data/assets/word_doc/0024/371922/dinderi-gujum.doc&ved=2ahUKEwi73N-QoajtAhVRUxoKHZqECwkQFjAKegQIBhAB&usg=AOvVaw2ByZ1AgGUHAmiLQ5EBoTRT Ghost Gum to Corymbia aparrerinja - eukaliptus o śnieżno białym pniu, które zazwyczaj rośnie zupełnie samotnie na pustkowiu. Jego widok na tle rdzawo-czerwonej ziemi, szarosci scrubu i błękitow krzewów pustynnych robi piorunujące wrażenie. Jest jak alabastrowa rzeźba Leonarda daVinci. Coś skończenie pięknego. Skąd połączenie tych dwóch osobliwości? To historia bardziej na pogadanie, niż popisanie W sumie, mój browar powinien się nazywać zupełnie plebejsko np. "Browar Poludniowo-Raszynski", co byłoby bliższe rzeczywistości. Ale, tak jak wpisałem w pierwszym poście tego tematu, DGGB brzmi bardziej światowo, a anagram ładnie można wkomponować w ewentualny branding (moja żona, która pracuje w reklamie mówi, że tak się mówi na wizualnie ujednolicone logotypy danej marki) Edytowane 29 Listopada 2020 przez Kaniutek Robert87, zasada i Mibor 2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 29 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2020 No i jest ciekawie:) podoba mi się ta nietuzinkowość i właśnie antyplebejskosc". Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Kaniutek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 27 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2020 (edytowane) Warka # 22 - Pszeniczne z płatkami owsianymi Data warzenia: 27.12.2020 r. Ekstrakt początkowy: 12 Blg Ekstrakt końcowy: 3,44 Blg Odfermentowanie: 72,14 Objętość: 23,5 Wydajność: IBU: 12,6 Alkohol po fermentacji: 4,6% Alkohol w gotowym piwie: 5,1% Drożdze: WY3068 Rozlano: 04.02.2021 r. Cukier na refermentację: 160g Słody: - słód pale ale 2,25 kg - słód pszeniczny 2,4 kg Niesłody: - płatki owsiane 0,4 kg - prażone w 200 stopniach 15 minut Chmiele: Chmiel Lubelski w szyszce 60g - nieznany%AA 30 g na aromat 30 g na goryczkę. Drożdże: Gęstwa WY3068 z Warki nr 20 Zacieranie: 19,5 L wody 44,3-43,7oC - 25 min 63oC - 30min - 72oC - 30min - 77oC - 15min i filtracja Wysładzanie: 15 litrów do 4brix Chmielenie: 30g Lubelski - 60 minut 30g Lubelski - 10 minut Chłodzenie do 14,5 stopnia Fermentacja: 27.12.2020 - g. 21:15 start temp. w garażu 16 stopni. Butelkowanie: 04.02.2021 r. - łącznie 43 x 0,5l Edytowane 4 Lutego 2021 przez Kaniutek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 22 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 (edytowane) Warka #23 - Poludniowo-raszyński Ale, czyli Jewarzkowa wyjebałka Kiedyś zadałem na Jewarzce pytanie, czy żeby osiągnąć bardziej chlebowy smak, trzeba do piwa dodać chleb. Był to mało wyrafinowany, piątkowy żarcik, obliczony na śmieszny flow komentarzy, ale nie spotkał się ze zrozumieniem. Zostałem obrzucony śmierdzącym błotem i wyjebany z grupy, bez możliwości reakcji, przez admina w ludowym stroju z Finnmarku, czy innego Nordlandu, do spółki z jakimś piwnym celebrytą (już nie pamiętam ich nazwisk). Od tamtej pory minęło wiele miesięcy, ale siekera została zabita więc postanowiłem w koncu sprawdzić, o co kaman z tym chlebem. Data warzenia: 21.03.2021 Data rozlewu: 03.04.2021 Objętość brzeczki do fermentacji: 25l Gęstość początkowa: 13,3 Brix Gęstość końcowa: 3.07 Blg Odfermentowanie: 76,75 Drożdże: S-04 Zawartość alkoholu po fermentacji: 5,2 Zawartość alkoholu w gotowym piwie: 5,7 IBU: 21 Tinseth Cukier na refermentacje: 148g Słody: słód pale ale 4,5 kg słód monachijski 0,65 kg Niesłody: Suchy chleb w większości pszenny, trochę pszenno-żytni, zmielony w maszynce do mięsa - razem 0,6 kg Drożdże S-04 Zacieranie w 19 l wody: - 62 - 64°C - 110 min aż do negatywnej próby jodowej - podgrzanie do 78 stopni - 1 stopien na minutę Wysładzanie do 26l- 4 blg Czas gotowania 60 minut Chmielenie 21g Sybilla 6,1aa - 60min 40g Saaz 3,5aa- 15min IBU 21 Tinseth, Fermentacja: S-04 zadane w 16,5 stopnia 23:00 - 21.03.2021 Edytowane 3 Maja 2021 przez Kaniutek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 22 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 Ja z jewarzki sam zrezygnowałem, nie straciłeś wiele moim zdaniem Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 23 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 Tak się domyślam i nie żałuję. Chciałem tylko przybliżyć genezę nazwy tej warki Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 22 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2021 Warka #23 zanim się nagazowala skwasniala i zaczęła pachnieć. Poszła więc tam, skąd ten zapach wydobywa się naturalnie. Ależ te infekcje bolą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 22 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2021 ?️ ? Kaniutek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 22 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2021 Może nazwa się zemściła Kaniutek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 4 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2021 (edytowane) #24 - Best Bitter ale trochę Ale Data warzenia: 23.05.2021 Objętość brzeczki nastawnej 26,5 litra Ekstrakt początkowy: 12 Blg Ekstrakt końcowy: Alkohol w piwie: 1,87 Blg Odfermentowanie: 84,92% Alkohol po fermentacji: 5,4% obj. Alkohol w gotowym piwie: 5,43 % obj. Rozlew: 19.06.2021 Słód: 4,70 kg - Pale Ale Malteurop 0,11 kg - karmelowy 30 VikingMalt 0,19 kg - ciasteczkowy VikingMalt 0,40 kg - płatki owsiane prazone. 10 min w 200 stopniach z termoobiegiem Zacieranie: 64-67°C - 60min 72°C - 15 minut 78°C - wygrzew 10 minut Chmielenie: IBU: cca 24,4 (Tinseth) 27.5 g East Kent Goldings - 60 min. 41.5 g East Kent Goldings - 15 min. Drożdże: WLP4042 Hazy Daze - 1,5 roku trzymane pod solą w lodówce. Starter 2 stopniowy, docelowo 1,5 litra, wlany w całości. Rozlew: 173 g cukru, razem 51 butelek, nagazowanie 2,4 To piwo też okazało się infekcją. Najprawdopodobniej winne było wiadro do rozlewu. Poszło na zasłużoną emeryturę, a kranik znalazł drugie życie w sprzęcie kampingowym. Edytowane 1 Sierpnia 2021 przez Kaniutek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 4 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2021 Siema! Fajnie czytać, że znowu coś warzysz:) napisz czego można się spodziewać po prażonym owsie jestem ciekawy tego pozdrawiam Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 4 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2021 Ja nie umiem pisać o pogłębieniu pełni doznań smakowych itp. Mi piwa z płatkami po prostu bardzo smakują. Lubię smak owsa, więc go sypie do wszystkiego. Ostatnio również do chleba. @Robert87 Spróbuj, nie zawiedziesz się raczej. Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 22 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2021 (edytowane) #25 - Czekoladowa IPA (w skrócie CIPA) Data warzenia: 21.06.2021 Objętość brzeczki nastawnej 29 litra Ekstrakt początkowy: 12,6 Blg Ekstrakt końcowy: 1,47 Blg Odfermentowanie: 88,78 % Alkohol po fermentacji: 5,93 % obj. Alkohol w gotowym piwie: 6% obj. Rozlew: 11.07.2021 r. Słód: 5,50 kg - Pale Ale Malteurop 0,10 kg - ciasteczkowy VikingMalt 0,10 kg - czekoladowy Nieslody: 1,00 kg - kasza jęczmienna wiejska 0,05 kg - jęczmień palony Zacieranie: 64-67°C - 70min 72°C - 15 minut 78°C - wygrzew 10 minut Chmielenie: IBU: duuuuzo 17 g Lubelski szyszka nieznane AA - 60 min. 50g Citra - 10 minut 50g Amarillo - 10 minut 50g Citra - Whirlpool 50°C 50g Amarillo - Whirlpool 50°C 42g Citra - chmielenie na zimno - 3 dni przed rozlewem 50g Amarillo - chmielenie na zimno - 3 dni przed rozlewem Drożdże i fermentacja: WLP4042 Hazy Daze - gęstwa 1 pokolenie. Brzeczka schłodzona do 19,5 stopnia, do 23 litrów dolane 4,5 litra wody lodowej o temp. cca 0-1°C. Pudełko styropianowe z butelkami lodu wymienianymi co 24 godz. Rozlew: 178g cukru, nagazowanie 2,4 52 butelki 0,5l To było bardzo dobre piwo. Strasznie szybko się wypiło. Edytowane 13 Grudnia 2021 przez Kaniutek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 1 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2021 (edytowane) #26 - Best Bitter Data warzenia: 01.08.2021 Objętość brzeczki nastawnej 26,5 litra Ekstrakt początkowy: 12,4 Blg Ekstrakt końcowy: 3,18 Blg Odfermentowanie: 75,18% Alkohol po fermentacji: 4,94% obj. Alkohol w gotowym piwie: 5,32% obj. Rozlew: 05.09.2021 Słody: 4,50 kg - Pale Ale Malteurop 0,10 kg - karmelowy 50 VikingMalt 0,10 kg - ciasteczkowy 50 Castelmalting Nieslody: 1,00 kg - Kasza jęczmienna 0,30 kg - płatki owsiane prazone. 10 min w 200 stopniach z termoobiegiem Zacieranie: 64-67°C - 30 minut 72°C - 30 minut 78°C - wygrzew 10 minut Chmielenie: IBU: cca 31 (Tinseth) 40g - Saaz 3,5% - 60 min. 10g - East Kent Golding 4,7% - 60 min. 50g - East Kent Golding 4,7% - 15 min. Drożdże: S-04 zadane w nieoznaczonej temperaturze, oscylujące na oko około 18 stopni. Rozlew: 05.09.2021 - 165 g cukru na 26 litrów piwa. Nagazowanie cca 2,3 Edytowane 6 Września 2021 przez Kaniutek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 28 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2021 (edytowane) #27 Raszyński starter lagerowy Data warzenia: 28.11.2021 Objętość brzeczki nastawnej 10,6 litra Ekstrakt początkowy: 10 Blg Ekstrakt końcowy: 3,45 Blg Odfermentowanie: 64,86% Alkohol po fermentacji: 3,27% obj. Alkohol w gotowym piwie: 3,62% obj. Rozlew: 08.01.2022 Słody: 2,2 kg - pilzneński Viking Malt Zacieranie: 62-64°C - 30 minut 67°C - 30 minut 72-15 minut 78°C - wygrzew Chmielenie: IBU: ? Duża garść Brewer's Gold z własnej uprawy na końcowe 15 minut gotowania Drożdże: 1 saszetka W34/70 zadane w 15 stopniach Rozlew: 08.01.2022 - 60g cukru, nagazowane cca 2.2 Łącznie 19 butelek 0,5l + 3 butelki 0,33l. Butelki zostawione w temp. 23 stopni na około 14 godzin i wstawione spowrotem do temp. 10 stopni Fermentacja: 8 dni w temp 10 stopni. (29.11-6.12) 15 stopni (6.12-.8.12) - 2 dni 20 stopni (8.12-11.12) - 3 dni, piwo zlane znad gęstwy 6 stopni (11.12-08.01 ) - 28 dni , odstawione do lagerowania. Uwagi: piwo warzone w celu wyprodukowania gęstwy na Piereszego w życiu lagera. Dlatego mało chmielone i niskie Blg. Będzie fermentowane w 15 stopniach. Edytowane 9 Stycznia 2022 przez Kaniutek Maciejeq 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 12 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2021 (edytowane) #28 Pierwszy - chociaż jednak drugi - lager poludniowo-raszynski Data warzenia: 12.12.2021 Objętość brzeczki nastawnej: 30 litrow Ekstrakt początkowy: 12 Blg Ekstrakt końcowy: 2,18 Blg Odfermentowanie: 81,69% Alkohol po fermentacji: 4,98% obj. Alkohol w gotowym piwie: 5,0% obj. Rozlew: 31.01.2022 Słody: 5,3 kg - pilzneński Viking Malt 0,23 kg - monachijski Viking Malt Niesłody: 1,0 kg kasza jeczmienna Zacieranie: 62-64°C - 30 minut Podgrzewanie przez 30 minut do 72 stopni 72°C - 15 miut 78°C - wygrzew Chmielenie: Marynka - 60 minut - własna uprawa, szyszka, cca. 50g Żatecki - 10 minut - własna uprawa, szyszka, cca. 20g Hallertau hasbruker - 10 minut cca 20g Chmiel dawane na oko, bo się mi zepsuła waga. IBU: ? Drożdże: 1 gestwa W34/70 z warki #27 zadana w ok. 11 stopniach Rozlew: 136g cukru. Nagazowanie ok. 2,0 Fermentacja: 12.12 - W garażu, temp otoczenia około 11 stopni. 13.12 - a jednak nie 11, bo 9,3 stopnia. Ładnie bulka już po 14 godzinach. Po 8 dniach, czyli 21.12 - rano, przestawione do pomieszczenia 14,5 stopnia. 24.12 (po 3 dniach) przestawione do 20 stopni 27.12 (po 3 dniach) przestawione bez przelewania do garażu w 3 stopnie. Uwagi: Wygrzewane w piekarniku butelki dały czasami palone zapachy. Obawiam się że część butelek będzie waliło spalenizną w smaku. Edytowane 31 Stycznia 2022 przez Kaniutek Maciejeq 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 12 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2021 Powiem Ci Kolego że spróbowałbym Twojego piwka Wysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka Kaniutek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 13 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2021 A to miło słyszeć, Robert. Dziękuję. Raszyński starter przy przelewie smakował bardzo dobrze. Jest szansa na dobre piwo. Mam nadzieję, że te lagery mi się udadzą. W sensie, że nie naplułem za bardzo do nich i nie będzie infekcji. Byłoby szkoda otworzyć za 3 miesiące i wylać do kibla. Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 14 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2021 To otwórz za 2 tygodnie. ? Robert87 i Kaniutek 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 16 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2021 Biniu, jak długo się lageruje lagery u Ciebie w browarku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 1 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2022 (edytowane) #29 - IPA Data warzenia: 1.04.2022 Objętość brzeczki nastawnej: 23 litry Ekstrakt początkowy: 12 Blg Ekstrakt końcowy: 2,96 Blg Odfermentowanie: 75,05% Alkohol po fermentacji: 4,57% obj. Alkohol w gotowym piwie: 5,07% obj. Rozlew: 24.04.2022 r. 150 g cukru na refermentacje, cel to nagazowanie 2.0. 44,5 butelki Słód: 3 kg - Pilzneński - Viking Malt 1 kg - Pale Ale - Malteurop 1 kg - Monachijski - Viking Malt 0,15 kg - karmelowy - VikingMalt 0,15 kg - czekoladowy - VikingMalt 0,50 kg - prażone płatki owsiane Zacieranie: 65,5°C - 30 minut 72°C - 30 minut 78°C - wygrzew 10 minut Chmielenie: IBU: duuuuzo 35g Galaxy - 60 minut 15g Galaxy - 10 minut 50g Mosaic- Whirlpool 50°C 25g Mosaic - chmielenie na zimno 4 dni przed rozlewem 25g Galaxy - chmielenie na zimno 4 dni przed rozlewem 25g Mosaic - chmielenie na zimno 2 dni przed rozlewem 25g Galaxy - chmielenie na zimno 2 dni przed rozlewem Drożdże: Mangrove Jack's M44 - starter 1,5 litra. Brzeczka schłodzona do 15 stopni, do 17 litrów dolane 5 litrow wody o temp. cca 12°C. Fermentacja: Piana maksymalnie na około 2 litry pojawiła sie po około 24 godzinach od zadania startera. Po 5 dniach fermentacji fermentor przestawiony do 17 stopni. I tak dotrwał do końca. Wg wskazań iSpindla fermentacja zatrzymała się 11.04, czyli po 10 dniach. Edytowane 25 Kwietnia 2022 przez Kaniutek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 10 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2022 (edytowane) #30 Pszeniczne z płatkami owsianymi Data warzenia: 10.04.2022 Ekstrakt początkowy: 12 Blg (12,5 Brix - 1,049) Ekstrakt końcowy: 1,07 Blg Objętość: 24l Wydajność: IBU: Alkohol po fermentacji: 5,81 % Drożdze: Wb-06 Rozlano: 08.05.2022 Cukier na refermentację: 150g - poziom 2,4 Słody: - słód pale ale Malteurop 2,5 kg (45,85%) - słód pszeniczny Malteurop 1,3 kg (45,85%) - słód pszeniczny Soufflet 1,2 kg (45,85%) Niesłody: - płatki owsiane 0,3 kg (8,3%) Chmiele: Chmiel Lubelski 45g - 58%AA 25 g na aromat 20 g na goryczkę. Drożdże: Wb-06 - jedna saszetka 11g Zacieranie: 16 L wody 44,5-43oC - 25 min 63oC - 30min 72oC - 30min 77oC - 15min Wysładzanie: 13 litrów wody Chmielenie: 22g Lubelski 5,8% AA - 60 minut 25g Lubelski 5,8% AA - 10 minut Chłodzenie do 14 stopni. Praca łącznie 6,5 godziny Drożdze: 1 paczka Wb-06 uwodnione 15 minut. Zadane 10.04.2022 o g. 18:30. W garażu jest temperatura 12,5 C Fermentacja: 10.04.2022 - g. 18:30 temp. w garażu 12,5 stopni. Refermentacja: 150g cukru Butelkowanie: 48 butelek x 0,5l - 08.05.2022 Edytowane 8 Maja 2022 przez Kaniutek Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się