Jump to content

Witbier - długa fermentacja burzliwa (4 tygodnie)


Recommended Posts

Cześć,

 

Zastanawiam się cy wszystko ok z moim Witbierem.

Uwarzony równe 4 tygodnie temu - cały czas fermentuje (brix spada, rurka bulka).

 

Drożdze M21 Mangrove Jack, rehydrowane zgodnie z zaleceniami producenta, zadane do brzeczki zaczęły pracować po około 6-8h. 

Temperatura fermentacji ~20 stopni

Brix początkowy - 9,6 stopnia,

tydzień temu 4,5 stopnia (po korekcie refraktometru = ~1,6) i jeszcze resztki piany na górze,

a dziś 4 stopnie, po korekcie refraktometru = ~0,6 (???), bez piany.

to jest ponad 90% odfermentowania...

 

CO2 powstaje całkiem sporo - rurka bulka kilka razy na godzinę, a pokrywa jest konkretnie wybrzuszona.

 

W smaku - ok...

 

Teoretycznie powinien już być w butelkach, ale jak widać ciągle się burzy.

Zastanawiam się czy wszystko ok czy może jednak coś spierdzieliłem (infekcja?)?

 

Dzięki za pomoc,

tomek

Link to comment
Share on other sites

Jeśli Blg stoi w miejscu to butelkuj. Nie które drożdże jak np Brewferm Blanche mają tendencję do utrzymywania piany pomimo skończonej fermentacji. 

Link to comment
Share on other sites

Poczytaj temat o tych drożdżach 

Użyłem raz do Wita i więcej nie powtórzę, zjadły do 1BLG po 2 miesiącach. Piwo było do wypicia ale na Fermentisach K97 Witki wychodzą o niebo lepsze.

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.