zegancio Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Tak luźno sobie myślę czy keg 20l po piwie nie mógłby posłużyć jako fermentor stożkowy? Z racji że na rynku dostępne są tylko wielkości 11l i 33l i kosztują pieniążki dość spore taki keg po odpowiedniej przeróbce mógłby posłużyć za idealny fermentor pod warki 10-15l do standardowej lodówki. Mam jedynie wątpliwości co do jego dość płaskiego leja w porównaniu do klasycznych fermentorów stożkowych i montażu zaworu spustowego. Oczywiście projekt traktuje luźno i chętnie posłucham waszych opinii być może jest to przerost formy nad treścią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Chcesz go odwrócić " do góry nogami" i wyciąć wieko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Tak miałby stać "do góry nogami" i dla ułatwienia otwór wycięty z boku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2019 tylko po napełnieniu go nie ruszysz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2019 (edytowane) 9 godzin temu, zegancio napisał: projekt traktuje luźno Ja się zastanawiałem czy da się na potrzeby fermentacji zaadaptować pojemniki na wodę z dystrybutorów: Na zdjęciu tego ne widać, ale widziałem takie z dłuższym lejkiem. Nigdy jednak nie miałem okazji ich zdobyć i zobaczyć z jakiego są materiału, czy dadzą się nawiercić ect. Edytowane 21 Kwietnia 2019 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2019 11 godzin temu, anteks napisał: tylko po napełnieniu go nie ruszysz Dlaczego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2019 21 godzin temu, zasada napisał: Ja się zastanawiałem czy da się na potrzeby fermentacji zaadaptować pojemniki Wszystko się da, pytanie tylko po co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2019 23 godziny temu, zasada napisał: Ja się zastanawiałem czy da się na potrzeby fermentacji zaadaptować pojemniki na wodę z dystrybutorów: Na zdjęciu tego ne widać, ale widziałem takie z dłuższym lejkiem. Nigdy jednak nie miałem okazji ich zdobyć i zobaczyć z jakiego są materiału, czy dadzą się nawiercić ect. Dadzą sie. Jest jednak problem z myciem. Mają pustą w środku rączkę i nie bedzie jak sie tam dostac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2019 1 godzinę temu, x1d napisał: Wszystko się da, pytanie tylko po co? Żeby wykorzystać śmieć/ prawie śmieć i za ułamek ceny i trochę roboty mieć fermentor stożkowy ze wszystkimi jego walorami. Na poziomie myślenia się skończyło, jeśli kiedyś trafi mi w ręce to się przekonam. 7 minut temu, Kaniutek napisał: Mają pustą w środku rączkę i nie bedzie jak sie tam dostac. OK. Jestem jednak przekonany, że widziałem takie bez rączki. Ale nic to - jak wyżej napisałem, sfera gdybania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Amerykanie używają takich bez rączki. U nas niestety, ich nie widzialem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2019 22 godziny temu, zegancio napisał: Dlaczego? Bo te kegi maja bardzo cienkie ścianki, pod ciśnieniem jeszcz edasz rade. Jeżeli zrobisz w nim otwór to podczas przenoszenia sie z niego wyleje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2019 W dniu 21.04.2019 o 22:33, zasada napisał: Ja się zastanawiałem czy da się na potrzeby fermentacji zaadaptować pojemniki na wodę z dystrybutorów: Na zdjęciu tego ne widać, ale widziałem takie z dłuższym lejkiem. Nigdy jednak nie miałem okazji ich zdobyć i zobaczyć z jakiego są materiału, czy dadzą się nawiercić ect. plastik jest dosyć twardy, da sie wiercić. Jeżeli dostaniesz za darmo to może ale normalnie to kaucja 20zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2019 13 godzin temu, zasada napisał: Żeby wykorzystać śmieć/ prawie śmieć i za ułamek ceny i trochę roboty mieć fermentor stożkowy ze wszystkimi jego walorami. To oczywiście chwalebna motywacja. Fermentowałem i w butelkach po wodzie mineralnej 6l, ale jednorazowo, bo ich wymycie naprodukowałoby chyba więcej chemicznych odpadów niż sam plastik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2019 22 minuty temu, x1d napisał: ich wymycie naprodukowałoby chyba więcej chemicznych odpadów Swoją drogą, ciekawe jak wyglądają szacunki zużycia chemikaliów i wody dla standardowej domowej warki ca.19 l Ktoś to liczył? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Ja liczylem orientacyjnie. Jakies 500l na warke. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2019 4 godziny temu, zasada napisał: Swoją drogą, ciekawe jak wyglądają szacunki zużycia chemikaliów i wody dla standardowej domowej warki ca.19 l Ktoś to liczył? Różnica będzie przy myciu, bo wiadro możesz umyć mechanicznie gąbką, więc mniej chemii i wody. Chyba to największy minus butli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się